עשרות ישראלים ניצלו מאיידס בעקבות טיפול מונע
מי שנחשף לנגיף האיידס יכול למנוע הידבקות במחלה אם בתוך 72 שעות מקבל טיפול מונע. מסתבר שישראלים רבים שחששו כי נדבקו בנגיף האיידס קיבלו טיפול מוקדם בקוקטייל תרופות, ובבדיקות שלאחר מכן נמצאו נקיים. מנכ"ל הוועד למלחמה באיידס: "אחת לשבועיים מתקשר צעיר שחושש כי נדבק באיידס"
טיפול מוקדם בקוקטייל התרופות הציל בשנים האחרונות עשרות ישראלים ממחלת האיידס. כך עולה מנתונים אותם חושף היום (ה') הוועד למלחמה באיידס. הטיפול שניתן בתוך 72 שעות מרגע החשיפה מנע את שכפול נגיף ה-HIV והביא להעלמתו כליל.
מאז 1996, ועל פי הנחיות המרכז האמריקני לבקרת מחלות, ניתן טיפול מונע לאלה שנחשד כי נחשפו לנגיף ה-HIV. הטיפול ניתן סמוך ככל האפשר למועד החשיפה האפשרי, ולא יאוחר מ-72 שעות. הטיפול מכונה PEP (Post Exposure Prophylaxis , טיפול מונע שלאחר חשיפה). הוא ניתן למשך חודש ימים, וכולל שילוב של שתיים או שלוש תרופות מקוקטייל התרופות האיידס, לפי שיקול הרופא ולפי הידוע על מקור החשיפה.
בשנים האחרונות אומץ פרוטוקול הטיפול הזה, ועד כה טופלו עשרות ישראלים בו. בדיקות שנערכו להם לאחר הטיפול הראו כי דמם נקי מנגיף ה-HIV. "אחת לשבועיים מתקשר אלינו צעיר שחושד כי נדבק באיידס לאחר יחסי מין לא מוגנים", אמר ל-ynet ד"ר גדעון הירש, מנכ"ל הועד למלחמה באיידס. "אנו מפנים אותו לחדר המיון, ועל פי שיקול הדעת הוא מקבל את הקוקטייל".
לפני כשבוע הופנתה לועד למלחמה באיידס עובדת זרה שנאנסה באכזריות על ידי אדם החשוד כנשא של הנגיף. היא הופנתה מיד לחדר המיון וקיבלה טיפול של שתיים משלושת תרופות קוקטייל האיידס. בין המטופלים שקיבלו
את הטיפול נמצאו קורבנות אונס נוספים, וכן רופאים ואחיות שנדבקו ממטופלים, הומוסקסואלים שקיימו יחסי מין ללא קונדום, ועוד.
על פי נתוני משרד הבריאות קיימים בישראל כ-3,300 נשאי HIV, אולם על פי הערכות הועד למלחמה באיידס, מספר הנשאים האמיתי מתקרב ל-5,000 ישראלים. מתוך כלל הנשאים 550 לקו במחלת האיידס. כ-40% מכלל נשאי האיידס הם עולים מאתיופיה, רובם מטופלים בקוקטייל התרופות. פרופ' שמעון פולק, מנהל מכון האיידס בביה"ח רמב"ם, אמר ל-ynet כי מדי שנה מתגלים כ-250 עד 300 נשאים חדשים, וכי מספר זה נשאר יציב בשנים האחרונות.
מומלצים