שתף קטע נבחר

 

המוציא מחברו עליו הראיה

בארגוני הנשים לא מאמינים לממצאי הסקר על פיו יש יותר גברים מסורבי גט ממסורבות. מנהל בתי הדין הרבניים, הרב אלי בן דהאן, קורא להן לחשוף נתונים אחרים, אם יש להן

השבוע פורסמו בכלי התקשורת תוצאות מחקר מדעי, שנערך במהלך השנה האחרונה ע"י הנהלת בתי הדין הרבניים, ממנו עולה כי נכון להיום יש בישראל כ-180 נשים מסורבות גט וכ-190 גברים מסורבי גט, אשר רוצים להתגרש ואינם יכולים לעשות כן.

 

ארגוני הנשים, אשר במשך שנים נקבו במספרים דמיוניים, שאינם מבוססים על עובדות, התקשו לעכל את ממצאי המחקר. מכיוון שמעולם לא הוצגו על ידיהם רשימות של תיקים המאששים את טענותיהם המופרכות, הן בחרו שוב בדרך הקלה - התקפה. במקום לבקש את תוצאות המחקר וללמוד את הנתונים בחרו המתקיפות לנסות להציג מצג שווא שאיננו תואם כלל את תוצאות המחקר, אך הן שוב לא נתנו לעובדות לבלבל אותן.

 

לצורך ביצוע המחקר, אשר נערך על בסיס הנתונים במחשבי בתי הדין הרבניים בהנחיית ד"ר מרדכי פרישטיק, נבדקו מאות תביעות גירושין המתנהלות למעלה משנתיים בבתי הדין הרבניים, אשר נפתחו לפני ה- 1.1.2005 וטרם הסתיימו בגט נכון ל-31.12.2006.

 

לצורך ביצוע הסקר הוגדרו המושגים הבאים:

 

מסורבת גט- מי שהגישה תביעת גירושין לפני ה- 1.1.2005 ולא קבלה גט לאחר שעברו שנתיים מיום פתיחת התביעה ,וכן לגבי בעלים מסורבי גט. עגונה- מי שהגישה תביעת גירושין ועקבותיו של בעלה נעלמו בארץ או בחו"ל.

 

מנתוני מערכת המחשוב של הנהלת בתי הדין הרבניים עולה כי 942 זוגות, שניהלו הליכי גירושין בבתי הדין בתקופה הנדונה, טרם סיימו את הליכי הגירושין בגט, נכון לסוף 2006 . 942 זוגות אלה כוללים גם את מי שהתיק שלו פעיל בבית הדין וגם את התיקים שנסגרו מסיבות שונות. יש לציין כי 942 זוגות אלה, הם פחות מאחוז מכלל תביעות הגירושין, שנפתחו בתקופה הנדונה בבתי הדין. (מדי שנה נפתחים כ- 16,000 תיקי גירושין בבתי הדין)

  

מתוך 942 הזוגות, שהליכי הגירושין שלהם ארכו למעלה משנתיים, נדגמו 346 זוגות , אשר תיק הגירושין שלהם היה פעיל במהלך 2005 . תיקים אלה נסקרו על ידי עובדי בתי הדין במטרה לעמוד על הסיבות להתמשכות הדיונים. עובדי בתי הדין קראו את התיקים ונדרשו לקבוע האם מתוך הדיונים והמסמכים בתיק עולה כי אחד הצדדים מתנה את הגט בסיבות שונות אך למעשה, הוא סרבן גט, או שאכן קיימים נושאים במחלוקת בין בני הזוג.

 

מנתוני המחקר עולה כי 13% מכלל התיקים שנבדקו טרם נסתיימו בגט בשל סכסוכי ממון בין בני הזוג, 19% מהתיקים לא נסגרו בשל סרבנות הבעל (כ- 180 נשים) , 20% מהתיקים לא נסגרו בשל סרבנות האישה, 5% מהתיקים נסגרו לאחר שהושג שלום בית בין בני הזוג ותביעת הגירושין נסגרה ע"י בני הזוג, ב- 11% מהתיקים אושר הסכם הגירושין ע"י בית הדין ובני הזוג לא הגיעו לסידור הגט וגם אף אחד מהצדדים לא דרש מועד חדש לביצוע הגט, ב- 18% מהתיקים בני הזוג הזניחו את התביעה והתיק נסגר מנהלית בהתאם לחוק וב- 3% מהתיקים נקבע לבני הזוג מועד לסידור גט לתחילת שנת 2007.

 

במטרה לקבוע מהו מספר העגונות מתוך כלל 180 מסורבות הגט בארץ ובחו"ל, נערך רישום של כל העגונות, שבעליהם נעלמו בארץ או בחו"ל, אשר הנהלת בתי הדין הרבניים מינתה חוקרים פרטיים לאיתור הבעלים (מונו 40 חוקרים פרטיים) או מינתה שליח של בית הדין לאתר את הבעל בחו"ל ולשכנעו לתת גט לאשתו (ב- 44 מקרים נשלחו שליחים מטעם בית הדין לחו"ל). כמו כן ב- 43 תיקים הוטלו סנקציות הקבועות בחוק נגד סרבני גט והוטלו עשרות צווי הבאה, מעצר ומאסר על סרבני גט.

 

מהבדיקה עולה כי מספר העגונות שבעליהן נעלמו בארץ ובחו"ל הוא 69 – מתוכם: 45 בעלים ברחו לחו"ל , 23 בעלים נעלמו בארץ, ועגונה אחת שבעלה אבד את ההכרה בתאונה. מספר מסורבות הגט שבעליהן נמצאים בחו"ל בכתובת ידועה הוא- 19 , ומספר מסורבות הגט שבעליהן שוהים בישראל הוא 92 , סה"כ 111 מסורבות גט בארץ ובחו"ל. ( סה"כ 180 עגונות ומסורבות גט בארץ ובחו"ל).

 

מנתוני המחקר עולה כי 77% מהתיקים, שטרם נסתיימו בגט נכון לסוף 2006 , נפתחו במהלך השנים 2000-2005 . ואילו 8% מהתיקים נפתחו בשנים 1998 – 2000 ורק - 5% מהתיקים נפתחו בין השנים 1996 - 1998.

 

בעיית סרבנות הגט היא תופעה חברתית קשה, אשר יש להוקיעה וליצור לחץ חברתי על סרבני הגט וסרבניות הגט לסיים את הליכי הגירושין במהירות וללא מריבות, שגורמות נזק לבני הזוג ומשפחותיהם.

 

אולם מכיוון שארגוני הנשים לא מוכנים לקבל את ממצאי המחקר, אני מציע להן, כפי שכבר הצעתי בעבר, להציג בפני ולו 1% מהתיקים שבהם לטענתם האישה היא מסורבת גט, שהרי ידוע הכלל ההלכתי - " המוציא מחברו עליו הראיה".

 

הרב אליהו בן דהאן הוא מנהל בתי הדין הרבניים

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הרב אליהו בן דהאן
צילום: חיים צח
מומלצים