פרקליט המדינה: לא צפינו ביקורת בעוצמה כזו
הפרקליט ערן שנדר אומר בראיון לגל"צ כי בפרקליטות אמנם צפו ביקורת על הסדר הטיעון עם משה קצב, אך לא צפו את עוצמתה. על דברי א': "היו סתירות בעדותה". על הודאת קצב: "אני מתקשה להאמין שנשיא מסכים לכתב אישום כזה כשלא עשה את המעשים, אך אם הוא לא יאמר 'כך עשיתי', לא יהיה הסדר טיעון". ארגוני הנשים מתכוונים לקיים מחר הפגנת מחאה בכיכר רבין נגד העסקה - ובמקביל כבר מתוכננת העתירה לבג"ץ
"צפינו ביקורת, אך אהיה צבוע אם אומר שצפינו ביקורת בעוצמה כזאת". כך הודה בצהריים (יום ו') פרקליט המדינה, ערן שנדר, בראיון לגלי צה"ל בעקבות עסקת הטיעון עם הנשיא הקצב והתפטרות הנשיא. שנדר סיפר כי ההחלטה הסופית על קבלת העסקה היתה של היועץ המשפטי לממשלה, אך ציין כי מדובר בהחלטה מערכתית. "הסדר טיעון בדרך כלל מביא איתו גם ביקורת, כי כפי שבית המשפט העליון אמר לא פעם: זה רע הכרחי, אבל עדיין רע".
שנדר הודה כי להסדר הטיעון שהושג עם הנשיא הנבצר, כעת הנשיא לשעבר, יש חסרונות "אני משתדל כרגע לדבר על יתרונותיו, ואחד מיתרונותיו זה שלפני פחות משעה הנשיא לקח את האחריות בפעם הראשונה, הגיש את התפטרותו. הוא יודה כבר היום ולא עוד שנתיים או יותר מזה. ולדברים הללו יש משמעות כי לא אסתיר - גם שהיו קשיים ראייתיים בתיק". לשם דוגמה לקשיים שבהם נתקלו בפרקליטות, אמר שנדר: "אני מזמין כל אחד מאיתנו לחשוב על אירוע שהיה לפני תשע שנים ולנסות לראות אם הוא יכול לספר את אותו אירוע בפרוטרוט".
אתמול תקפה בחריפות המתלוננת הראשונה נגד קצב, א' מבית הנשיא, את הסדר הטיעון, וקראה לנשים שעברו הטרדה מינית "למות עם זה" ולא להתלונן - אלא ללכת לטיפול. "אני מצטרף למסר של א' מבית הנשיא ללכת לפסיכולוג, כי זו טראומה וטראומה רצינית מאוד. אבל אני מוסיף עליו את המסר של כן ללכת למשטרה. יחד עם זאת אנחנו מחוייבים לבדוק באותו מבחן את הדברים. אם יש באמת יסוד סביר להרשעה. והיו סתירות לא מעטות מאנשים שנשלחנו אליהם על ידי א' עצמה. הם אמרו ששמעו מפיה דברים שונים ממה שאמרה לנו וכיוצא באלו דברים".
לסיכום אמר שנדר כי הוא אינו מאמין שהנשיא מודה מבלי שביצע את העבירות, ורק כיוון שביקש לחסוך סבל למשפחתו. "אני מתקשה להאמין שנשיא מתפטר ומסכים לכתב אישום לא פשוט עם עבירות מסוג פשע כשהוא לא עשה את המעשים, אבל אני אומר בקול צלול וברור שאם הנשיא לא יתיצב בבית המשפט ויאמר שהוא ביצע את עבירות המין הלא פשוטות למעלה משנה בעת כהונתו כשר התיירות וגם בל' כשהוא היה בבית הנשיא, אם הוא לא יאמר 'כך עשיתי', לא יהיה הסדר טיעון".
לפני הצהריים, יממה לאחר החתימה על עסקת הטיעון שעוררה סערה, הגיש הנשיא הנבצר משה קצב את התפטרותו. המכתב הוגש באמצעות שליח בשעה 11:02 לקצין משמר הכנסת, על פי הסיכום של קצב עם הפרקליטות. במסגרת הסיכום, יועמד קצב לדין על עבירות של מעשים מגונים, ישלם פיצוי לנפגעות - אך לא ישב בכלא. עם כניסתו של המכתב לתוקף, בעוד 48 שעות, תמלא את מקומו של קצב כנשיאה בפועל מי שהמכתב יועד לה, יו"ר הכנסת דליה איציק. בעוד שבועיים יושבע המחליף - שמעון פרס.
במסגרת המכתב, אין זכר ללקיחת האחריות עליה דיבר אתמול היועץ המשפטי לממשלה במסיבת העיתונאים שבה הכריז על העסקה. כך כותב קצב: "תקופת כהונתי מסתיימת על פי הקבוע בחוק בכ"ח בתמוז התשס"ז, בתאריך 14 ליולי 2007. אולם אני מבקש להקדים את סיום כהונתי בשבועיים ומודיע על התפטרותי. בכבוד רב, משה קצב".
מחר תקבל המחאה נגד עסקת הטיעון בין קצב לפרקליטות זריקת מרץ, בעצרה מחאה שמארגנים ארגוני הנשים השונים נגד ההסכמות. בהפגנה, שתנחה מרב מיכאלי, ישתתפו חברות הכנסת שלי יחימוביץ', זהבה גלאון ונדיה חילו, ולצדן אורלי וילנאי-פדרבוש, הסופרת רונית מטלון, השחקנית חנה מרון ונשות ואנשי ציבור נוספים. ההפגנה תיערך תחת הכותרת "את כבוד הנשיא הצילו, בואו נציל את כבודנו" בשעה 19:30 בכיכר רבין.
במקביל, ביום ראשון - לאחר הגשת כתב האישום נגד קצב - מתכוונת התנועה לאיכות השלטון לפנות יחד עם ארגוני נשים בעתירה לבג"ץ נגד היועץ המשפטי לממשלה. זאת, בדרישה כי יחזור בו מהסדר הטיעון. הארגונים טוענים כי ההסדר אינו ממצה את הדין עם הנשיא לשעבר, משה קצב.