הבדל של יום ולילה: קיץ בעמק הירדן
אם גם לכם החום מוציא את החשק לצאת מהבית, תשמחו בוודאי לשמוע על ה"לילות הלבנים" באזור הכנרת, שבהם תוכלו לחפש חזירי בר בטיול ג'יפים, לחתור בקיאק לאור ירח, להכין שוקולד וגם אולי לטעום תות פקיסטני ותפוח מים
אז יצאנו לדרך. "אם אתם מרגישים כל מיני ענפי עצים נתקלים בכם, פשוט תתכופפו, אל תילחמו בהם", אמר אבנר, נהג הג'יפ החביב, ולרגע עברה בי המחשבה שאף אחד לא דאג לספר לי שאנחנו בדרכנו לנסיעת לילה פרועה בערבות הכנרת. אבל החששות התבררו כמיותרים – אין דבר כזה ערבות הכנרת, לכל היותר מדובר בסבך.
אבנר הורה לכולנו לפקוח את העיניים ולשים לב לבעלי החיים שאולי נפגוש בדרך. וכך, ישבנו שמונה אנשים בג'יפ, מאמצים את עינינו לראות איזה תן או שועל, כשמעלינו מחזה מרהיב של שמים זרועי כוכבים, שכמותם לא ראיתי כבר הרבה שנים. באמצע הדרך עצרנו על שפת הכנרת והקמנו סוג של מדורה, שתינו תה עלים ושמענו אנקדוטות על האזור בכלל, ועל חזירי הבר בפרט.
ערבות זה לא כאן. סבך הכנרת (צילום: יח"צ)
מה אתם יודעים, מסתבר שהמלחמה האחרונה בלבנון היטיבה לפחות עם סקטור אחד - חזירי הבר. שכן, בעקבות המלחמה גדל מספרם באזור, וזאת מאחר שציידי חזירי הבר נמנעו מלהגיע למקום ולצוד אותם. בסופו של דבר, דווקא חזירי בר לא ראינו, אבל תן, שועל, זיקית ועקרב דווקא כן, וכל עוד אני ישובה בג'יפ שמונע מהם להתקרב אלי - זה כיף.
- "פלגי בזלת", טיול ג'יפים באזור מושב רמות. 550-600 שקל לג'יפ של שמונה מטיילים, 04-6734855, 054-2325206.
תות פקיסטני ותפוז הקופים
אם פירות חדשים ולא מוכרים מעוררים את סקרנותכם, בוסתן לבונה הוא גן עדן עלי אדמות עבורכם. במקום למעלה מ-150 סוגים שונים של עצי פרי מיוחדים מכל רחבי העולם, וביניהם: תפוח מים, פיטאיה, תות פקיסטני ותפוז הקופים, בצד פירות מוכרים קצת יותר כמו אננס, פטל, פסיפלורה וליצ'י.
בעל הגן, יוסי לשינסקי, נכדו של איש ניל"י יוסף לשינסקי, מדריך את הקבוצות שמגיעות למקום בינות לעצי הפרי הלא מוכרים. במהלך הסיור אפשר לקטוף מתנובת העצים ולטעום מהפירות הלא מוכרים.
בסוף הסיור זוכים לטעום גם גלידות ומיצים טבעיים, המופקים מיבול העצים שבגן ומיוצרים על ידי בני משפחת לשינסקי בעצמם. מאחר והבוסתן הוא גן פתוח, ואינו משתתף בפרויקט "לילות לבנים", מומלץ להגיע לסיור במקום בשעות הפחות חמות של היממה.
- "בוסתן לבונה", מושב אלמגור. מחיר הסיור 40 שקל לאדם, בתיאום מראש 052-5385757.
מי שחותר - מתחשל
כשהייתי קטנה, יצאנו לשייט קיאקים משפחתי בנהר הירדן. מאחר ואנחנו היינו חמישה, וכל קיאק הכיל רק ארבעה מקומות, הגרלנו מי יהיה עם אבא. אמא ניצחה (ולקחה עמה את אחותי הקטנה). כך נאלצנו אחי ואני גם להסתדר באותו קיאק, גם להצליח להתקדם במסלול, וגם להשתדל לא להתהפך וליפול למים. היה מחשל.
השנים חלפו, כולנו התבגרנו, ורק חווית השייט בקיאק נשארה בדיוק אותו דבר - מאתגרת. את הקיאק ב"רוב-רוי" משיטים שניים מהיושבים בו, שזה בדרך כלל אומר: אנשים שמעולם לא השיטו סירה מנסים להבין האם כשחותרים שמאלה בעצם פונים ימינה (התשובה, אגב, היא כן). תוך כדי כך אפשר לנסות שלא להירטב, לא בטוח שתצליחו, אז כדאי להביא בגד ים ובגדים להחלפה.
ייתכן שעכשיו חלקכם חושבים שאולי זה קצת משעמם לחתור במשך שעה וחצי, כשנוף העצים שמסביב לא ממש מתחלף, והזרועות כבר מתחילות לכאוב מהפעולה החוזרת והלא מוכרת - ובכן, מי שחושב כך, ככל הנראה צודק.
השנים חלפו, התבגרנו, ורק הקיאקים נשארו אותו דבר (צילום: מורן ראדה)
אחת הבעיות העיקריות במתחם ה"רוב-רוי" היא העדר תאי החלפה ראויים. ידוע כי יש סיכוי יותר מסביר להירטב ואנשי המקום אף מציינים שכדאי לבוא עם בגדים להחלפה, אז מדוע לא מקיימים במקום גם חדרים מתאימים, אלא נותנים למבקרים להסתפק בשירותים הקטנים והצפופים?
גם ה"רוב רוי" משתתף באירועי הלילות הלבנים ומציע שייט בשעות הלילה. לי נשמע קצת מפחיד לשוט בנהר לא מוכר, כשהתאורה היחידה היא פנס שקיבלת בטרם עלית לקיאק, אבל אתם מוזמנים לנסות.
- "רוב רוי" - שייט בסירות קאנו אינדיאני (קיאקים), הירדן הדרומי, בכניסה לקבוצת כנרת. 140 שקל לקיאק של ארבעה, לפרטים 052-2413176.
מהעץ ועד הפרלין
יש אנשים שמוכנים להרוג בשביל להגיע לבית חרושת לשוקולד, אחרים יהיו מוכנים לעשות את זה אפילו בשביל קובייה. אצלי שוקולד תמיד מעלה מחשבות על חצ'קונים, אבל אפילו אני לא יכולתי שלא להתלהב מ"גליתא", בית השוקולד של גלית אלפרט, אותו פתחה אחרי שלוש שנות לימודי שוקולד בבית הספר "שאטו מאסר" שבבלגיה.
בכניסה לחוות השוקולד של "גליתא" קידמה את פנינו ויטרינה גדולה של פרלינים בטעמים שונים, וסרט באורך 15 דקות המספר את סיפור הכנת השוקולד, מהשלב שהוא עוד פרי על העץ ועד לפרלין המפתה.
לאחר מכן עברנו סדנת פרלינים, שהתחילה בהסבר על מהו הפרלין: כינוי כולל לממתקי שוקולד ממולאים. בהמשך גילינו איך מזהים פרלין איכותי: מבריק, נטול טביעות אצבעות או שריטות, ועם הרבה מילוי ומעט שוליים.
- גליתא - חוות השוקולד בדגניה, קיבוץ דגניה ב', בלילות הלבנים יתקיימו סדנאות לילדים ולמבוגרים, לפרטים 04-6755608.