חזקיהו מודה: רפורמת בכר יצרה סיכונים
לדברי המפקח על הבנקים, נדרשות פעולות אכיפה כדי לענות על הסכנות האורבות להשקעות ולחסכונות הציבור בעקבות כניסתם של השחקנים החדשים שרכשו מהבנקים את קופות הגמל וקרנות הפנסיה והנאמנות
ועדת הכספים קיימה היום (ג') דיון על הסכנות האורבות להשקעות ולחסכונות הציבור בהעדר פיקוח אחיד על השחקנים החדשים שרכשו מהבנקים את קופות הגמל וקרנות הפנסיה והנאמנות. בדיון השתתפו יו"ר הרשות לני"ע משה טרי והמפקח על הבנקים רוני חזקיהו. את הדיון יזם ח"כ חיים אורון (מרצ).
חזקיהו הסכים כי במצב הקיים יש בעיות שמטרידות גם אותו. "הן מעלות את רמת הסיכון של ההשקעות ומשפיעות על השחקנים החדשים אבל מקרינות גם על המערכת הבנקאית", אמר והדגיש כי "נדרשות פעולות אכיפה שהיינו צריכים לבצע עוד אתמול כדי לענות על הסיכון שנוצר, כדי לצמצם את נזקי המשבר הבא אם הגאות הנוכחית במשק תסתיים מתישהו".
יצוין כי יו"ר רשות ני"ע, המפקח על הבנקים והמפקח על שוק ההון והביטוח באוצר הקימו פורום משותף לתיאום הפיקוח על המכשירים הפיננסיים שהתפתחו בעקבות רפורמת בכר, ולא מכבר חתמו על הסכם להתמסדות הפיקוח המשותף בכל דרך חוקית שתיקבע.
אורון: נוצרת חשיפה מסוכנת
אורון התריע מצדו על התעלמות הממשלה מהמלצת ועדת בכר מלפני שנתיים שחייבה את שר האוצר ונגיד בנק ישראל להקים צוות מקצועי אשר ימליץ על מתכונת הפיקוח החדשה על שוק ההון הנדרשת בעקבות הרפורמה, במקום פיצול הסמכויות בין שלושת המפקחים הקיימים. יו"ר ועדת הכספים, ח"כ סטס מיסז'ניקוב, אימץ את הצעת אורון לדרוש מהממשלה להקים את צוות הבדיקה, והחליט שהוועדה תהיה מעורבת בתהליך במעקב אחר עבודת הצוות גיבוש המלצותיו וביצוען.
פנייה בעניין זה תצא היום לראש הממשלה ומ"מ שר האוצר אהוד אולמרט והנושא יעלה במפגש הראשון של הוועדה עם שר האוצר החדש לאחר שיתמנה.
אורון הסתמך על גורם בשוק ההון שאמר כי הוא לא היה מסתכן בהשקעה בגופים החדשים שנכנסו לשוק ויעץ לו שלא לישון בשקט לנוכח השוק החדש שנוצר, שצריך להבטיח את הפיקוח ההולם עליו. "אנחנו אמנם לא בכאוס", הדגיש אורון, "אבל נוצרת חשיפה מסוכנת של האזרח הבודד למכשירים פיננסיים שנמצאים בתחומי פיקוח חופפים אבל נחותים מהפיקוח על הבנקים לאחר מכירתם".
הוא הזהיר כי "אם גוף זה או אחר יפול בין הכיסאות, את המחיר ישלמו האלמנה ו-7 היתומים שלה שיאבדו את הפנסיה שלהם", והצביע על המגמה בעולם לאחד את רשויות הפיקוח או לצמצם את מספרן, לרבות הוצאת הפיקוח על הבנקים מסמכות הבנק המרכזי. הוא לא התעלם מהסכנה של ריכוז הכוח ביד אחת, ולכן הפתרון הרצוי בעיניו הוא לצרף את הגופים לפחות תחת מטריה אחת בתיאום מלא ובשקיפות כלפי הציבור.
"המצב הקיים חייב להיבדק"
יו"ר רשות ני"ע והמפקח על הבנקים הסכימו שהמצב הקיים חייב להיבדק כדי לאתר כשלים לייעול הפיקוח. טרי אמר כי הפורום הוולונטרי שהקימו שלושת המפקחים שבחן את נקודות המפגש ביניהם מצא עד כה מעט מאד חיכוכים. "ברגע שנמצא את האיזון בינינו ונזהה את נקודות ההתנגשות נוכל להציע פתרון במקום לבוא היום באמירה כוללת ולא מבוססת", אמר וציין כי "יש אמנם סוגיות שניתן לפתור בפעולה מאוחדת אבל אין מתכונת אחידה שנקייה מכל פגם. אני אתמוך בכל דבר שיצביע היכן לשפר את המצב הקיים".חזקיהו לא שותף להמלצה להוציא את הפיקוח על הבנקים מבנק ישראל. הוא ציין כי את כל המהלכים שנעשים בעולם לאיחוד רשויות הפיקוח ראוי לבחון מפרספקטיבה של זמן ועל פי התוצאה והשלכותיה. צוות הבדיקה שעליו המליצה ועדת בכר יצטרך לחקור מה קרה במדינות שהקימו את הרשות המאוחדת. הוא ציין את הפעילות הזהה של הגופים הלא מפוקחים לזו של המערכת הבנקאית במעברם למתן אשראי עסקי וקמעונאי. "הגבולות מטשטשים והשאלה אם הרשויות שלא מתעלמות מהבעיה עושות את הכל הצעדים הדרושים", אמר חזקיהו.
הוא גילה כי נגיד בנק ישראל מעביר את נהלי הפיקוח על הבנקים למפקח על הביטוח באוצר ובשלב זה כולם ערים למתחולל בשטח. עם זאת הודה חזקיהו כי במצב הקיים "אין יכולת לבצע פיקוח ברמה המתאימה, כי המהפך קרה מהר מדי. ועדת בכר נתנה לבנקים 6 שנים למכור את המכשירים הפיננסיים והם נמכרו בתוך חצי שנה", הזכיר נשכחות, כך שהתאמת הפיקוח לשוק המשתנה לא יכולה להתבצע מהיום למחר.
סגן המפקח על שוק ההון והביטוח, אריק פרץ, הודה כי יש בשטח "מהמורות וקשיים" אבל יש מגמה לייצר רגולציה התואמת לקשיים.
ח"כ אבישי ברוורמן (עבודה) הזהיר כי "הוצאת הפיקוח מבנק ישראל עלולה לפגע באמינות הנגיד", ותמך בהצעת אורון לזרז את הקמת צוות הבדיקה עליו המליצה ועדת בכר "שתיקח בחשבון את כל העמדות והקונצנזוס הקיימים בין שלושת המפקחים".