שתף קטע נבחר

צרפת: במקום נשיא, קיבלו את השליט "צארקוזי"

האם פעלתנותו של נשיא צרפת ניקולא סרקוזי נמצאת בעוכריו? הוא מתעקש להיות מעורב בניהול מרבית משרדי הממשלה, וכלי התקשורת בצרפת טוענים כי הוא חודר לתחום סמכותו של ראש הממשלה שלו, פרנסואה פיון, ופולש לתחומם של שריו. עם זאת, סרקוזי ואנשיו טוענים כי הוא בסך הכל ממלא את חובתו

ראש ממשלת צרפת, פרנסואה פיון, נשא היום (ג') נאום בפני הבית התחתון של הפרלמנט הצרפתי שבו שרטט את סדרי העדיפויות של ממשלתו - והכריז על הרפורמות שנמצאות בתכנון. ואולם, למרות שהוא מחזיק בתפקיד בכיר מאוד בהיררכיה השלטונית בצרפת, פרנסואה פיון הוא כמעט בלתי מורגש תחת מנהיגותו הדומיננטית של הנשיא, ניקולא סרקוזי.

 

העיתון הבריטי "הטיימס" דיווח היום כי בפועל מתעקש הנשיא סרקוזי להיות מעורב מאוד בניהול מרבית משרדי הממשלה, והתנהגותו קראה תיגר על סמכותו של פיון ועוררה שאלות על האופן שבה מתנהלת ממשלתו של סרקוזי. "האם ראש הממשלה בכלל קיים?", תהה ז'אן-מארק איירו, מנהיג סיעת הסוציאליסטים בפרלמנט.

 

כלי התקשורת בצרפת, לצד כמה חברי פרלמנט ממפלגת השלטון UMP, ביקרו בחריפות את פיון, וראו בו אשם להישגיה המפוקפקים של המפלגה בבחירות הכלליות לפני כשבועיים, שבהן איבדה המפלגה 46 מושבים. עיתוני צרפת בעלי אוריינטציה שמאלנית מציירים את פיון כחצרן המשרת בצילו של "צארקוזי", כפי שמכונה הנשיא הפעלתן.

 

עם זאת, כמה פרשנים - כמו פיון עצמו - טוענים כי תפקידו של ראש הממשלה עבר מטאמורפוזה, מאחר שהנשיא החדש נחוש לנצל באופן מירבי את סמכותו הביצועית. זאת, בניגוד לקודמיו של סרקוזי בעשורים האחרונים, שהעדיפו לאפשר לראש הממשלה לנהל את המדינה בעוד שהעדיפו להתמקד בענייני מדיניות חוץ וביטחון. עם זאת, למרות התדמית, לראשי הממשלות לא היה מרחב פעולה והם היו עושי דברם של הנשיאים.

 

סרקוזי ודובריו טוענים כי אין כאן כל שינוי מדיניות. לטענתם, סרקוזי מעוניין לשים קץ לעמדה הצבועה שעל פיה הנשיאים היו אמורים להיות מעל לפוליטיקה. "לא נבחרתי לעשות כלום", אמר סרקוזי לאחרונה. "עבודתו של הנשיא אינה כוללת רק ביקור בוועידות פסגה בינלאומיות", הוסיף.

 

גם פיון הגן על תפקידו. "מאז ומעולם ידעתי שכך יהיה, עקב אופיו של ניקולא סרקוזי. לא נרוויח כלום ממנהיגות דו-ראשית", אמר לעיתון "לה מונד". ואולם לדברי מקורות, ראש הממשלה נפגע מהאופן שבו השליט צוותו של סרקוזי את מרותו - למשל, העובדה שסרקוזי אימץ את המודל האמריקני, לפיו מעניק דוברו, דוד מרטינון, תדריך יומי לתקשורת. 

 

גם מנהיג הסוציאליסטים, פרנסואה הולנד כינה היום את התנהלותו הסמכותנית של סרקוזי, בנאום-תגובה שנשא לנאומו של פיון בפרלמנט. "מר סרקוזי הוא כל-נוכח, כל-יכול וכל-יודע, הוא המנהל של המדינה, הקובע והמחליט, וכאשר הוא לא מחליט - אזי מחליט בנושא מנכ"ל משרדו", אמר הולנד.

 

שאיפות השתלטות על השירותים החשאיים?

ובינתיים, דיווח היום העיתון "אינדפנדנט" כי סרקוזי הצליח להשליט את מרותו גם על השירותים החשאיים במדינה. על פי הדיווח, הנשיא מינה את אחד ממקורביו לתפקיד ראש השירותים החשאיים DST.

 

מקורבו של סרקוזי שמונה לתפקיד, ברנאר סקארסיני, קיבל מנדט נרחב גם על הסוכנות הפעילה בתוך צרפת, ה-RG. למרות ששתי הסוכנויות נכללות תחת סמכותם של שירותי הביטחון, שני הגופים מתנגדים נחרצות לאפשרות של מיזוג. גם שרת הפנים - ושרת ההגנה לשעבר - מישל אליו-מארי מתנגדת לרעיון, והיא הבהירה כי לא תסכים להתערבותו של סרקוזי בענייני משרדה השוטפים.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
סרקוזי. לא נבחר כדי להתבטל
צילום: רויטרס
פיון. סתם פיון קטן?
צילום: איי פי
צילום: רויטרס
אליו-מארי. לא להתערבות סרקוזי
צילום: רויטרס
מומלצים