בית שמש: התחדש הקרב על שלטי הצניעות
אזור המרכז המסחרי ברמת בית שמש א' מלא בשלטי צניעות "כדי להזהיר נשים הלבושות באופן של הולם את האופי המתחרד של השכונה". למרות ניסיונות להגיע להבנות, העירייה שיגרה למקום פקחים ושוטרי יס"מ. אבל בחוגים החרדים לא מודאגים. השלטים כבר נתלו שוב "וחוץ מזה, בבחירות הבאות בית שמש תהיה חרדית"
הקרב על הצניעות: מזה שנתיים שתושביה החרדיים של בית-שמש והעירייה המקומית מתכתשים סביב עניין תליית שלטים המפצירים בפני המבקרים במרכז המסחרי בשכונת רמת בית שמש א', להתלבש בצניעות. ביומיים האחרונים התלהטו שוב היצרים בשכונה, בעקבות מבצע עירוני להורדת השלטים שנתלו לקראת הקיץ.
החרדים החלו לתלות את השלטים לאחר שהתושבים במקום נתקלו במספר רב מדי של מקרים בהם נשים מהאזור היו מגיעות לערוך קניות במרכז המסחרי בלבוש לא צנוע "ובאופן שאינו הולם את האופי המתחרד של השכונה". העירייה מצידה, קבלה על תליית השלטים בטיעון שנתלו ללא רישיון מתאים על בתי השכונה.
תולים, מורידים ותולים. רמת בית שמש א' אתמול (צילום: יעקב לדרמן)
הסיפור כאמור, מתגלגל כבר שנתיים, עד אשר לפני שבועיים נערכה ישיבה בנושא, בהשתתפות גורמים מקצועיים של העירייה ומספר נציגים ממועצת העיר, כולל נציגי החרדים. בישיבה הוחלט כי נוסח השלטים "ירוכך" וכי העירייה תהא שותפה בניסוח תוכן השלטים וכי לא תתאפשר תלייתם ללא פיקוח עירוני וללא גביית תשלומי האגרה המתאימים.
כאשר שמעו רבני בית שמש את תוצאות הדיון, הם החליטו לשגר "קול קורא" לנציגי העירייה החרדיים בתביעה שלא להיכנע לדרישות העירייה ואסרו עליהם להתפשר בנושא. הרבנים אף הורו שאין להסיר את השלטים בשום אופן. על המכתב חתמו בצעד חסר תקדים כלל רבני העיר, מהזרמים המתונים ועד לקנאים ביותר.
היס"מניקים נכנסים לתמונה
בעקבות ההתפתחויות, ביקשו הנציגים החרדיים לכנס דיון נוסף בנושא. ראש העיר, דניאל ועקנין מצידו, הבטיח לחברי סיעת "יהדות התורה" במועצת העיר כי מייד עם שובו בתחילת השבוע מחו"ל, הוא יכנס דיון מקיף, ועד אז לא יינקטו שום צעדים. אולם אמש, ללא הודעה מוקדמת לטענת החרדים, הגיעו פקחי העירייה, מלווים בכוח של כמה עשרות שוטרי יס"מ, כדי לאבטח את הורדת השלטים.
היס"מניקים לעזרת הפקחים בבית שמש (צילום: יעקב לדרמן)
"השוטרים הפליאו את מכותיהם באברכים ובעוברים ושבים, דרסו אברכים באמצעות אופנועים, ואף היכו מכות אלימות ביותר יהודי כבן 50 שיצא לתומו מאחת החנויות", כך דווח הבוקר בעיתונות החרדית הרשמית על אשר התרחש אמש בבית שמש. במשטרה טוענים כי כ-150 חרדים חסמו את הכביש ברחוב נהר הירדן בשכונה ויידו אבנים לעבר כלי רכב חולפים. על פי המשטרה, שבעה חרדים החשודים בהתפרעויות נעצרו והובאו להמשך חקירה.
בתגובה על הסרת השלטים, החליטו מספר תושבים מרמת בית שמש ב', כצעד מתריס, לנקוט במחאה נגד החלטת העירייה. מספר אברכים שרטטו כתובות גרפיטי על קירות השכונה בדמות השלטים שהוסרו, הקוראות לעוברים ושבים להתלבש בצניעות במעבר בשכונה. "גרפיטי כבר יותר קשה להוריד", אומרים גורמים חרדים בבית שמש. את המעשים בהם נקטה העירייה, הם מפרשים כהתגרות מכוונת בהם ובאי כיבוד רגשות הציבור החרדי בשכונה. "לא ייתכן כי גורמים בעירייה העוינים את הציבור החרדי יכתיבו לעייריה מה לעשות, ועוד לפעול נגד רבני העיר והציבור החרדי, המונה כמחצית מתושבי העיר", אמרו חברי מועצת העיר החרדים.
בגיבוי הרבנים, השלטים חוזרים
חבר מועצת עיריית בית שמש וחבר סיעת "יהדות התורה", אברהם ברגר אמר ל-ynet כי "ראש העיר הבטיח לנו שהסרת השלטים תהיה בהבנה ושהכול יהיה בהידברות. במקום זאת, נשלחו כוחות יס"מ שיאבטחו את הפקחים". "חבל שנעשה מעשה אלים ומתגרה ובכך נוצר קרע בציבור", הוא מוסיף.
לא עבר יום מאז הורדו השלטים במהומה רבה, וכבר הוכרז על קיום תפילת מנחה בכיכר המרכז המסחרי ולאחריה, באירוע בו השתתפו מאות ובנוכחות רבנים, נתלו השלטים שוב אחר כבוד. "אני לא מאמין שהעירייה תחזור על מעשיה שוב", מעריך ברגר.
העירייה: גם החרדים לא רוצים שלטים
דובר עיריית בית שמש, יהודה גור-אריה, מסר בתגובה כי בדיון המדובר בנושא פרסום ושילוט, ההחלטות התקבלו פה אחד, גם על דעת נציגי הסיעות החרדיות. בנוסף ציין כי "בעיריית בית שמש רואים חשיבות בטיפוח הסדר הציבורי. אין לאפשר תליית שלטים, ללא פיקוח, ומבלי להתחייב בתשלום אגרה".
עוד טוען גור- אריה כי לשולחן העירייה הגיעו פניות מתושבים, כולל מתושבים חרדיים המתנגדים נחרצות לשלטים, מטעמים שונים, כולל מטעמים קניינים, ודורשים את הסרתם". מתלונות אלו, הוא אומר, "העירייה אינה יכולה להתעלם".
גור- אריה אף רומז בתגובתו, כי בעבר אף שוגרו איומים לעבר בעלי עסקים הפועלים במרכז המסחרי ותושבים באזור, להסכים לתליית השלטים. "העירייה איננה יכולה להתעלם מכך ומתליית השלטים הפסולים", הוא טוען בתוקף. גם לגבי אופי המחאה על הסרת השלטים, קיימת מחלוקת בין הגורמים. בעירייה טוענים כי המחאה מגיעה מכיוונם של החוגים הקנאים בעיר. "ראוי שכולנו כאחד וכל אחד בנפרד, נצא חוצץ נגד תופעות של אלימות של ציבור זה או אחר", אומר גור- אריה. בחוגים החרדיים ברמת בית שמש א' לעומת זאת טוענים, כי המחאה מגיעה מכלל הציבור ולראייה אף מציגים את המכתב עליו חתמו כלל הרבנים בעיר, המייצגים את הקשת הרחבה ביותר של החוגים החרדיים באזור.
"בבחירות הבאות בית שמש שלנו"
בעיר בית שמש מתגוררים חילונים, חרדים ודתיים לאומיים. על פי החלוקה הדמוגרפית של עיר הלוויין הירושלמית, רוב החילונים בעיר מתגוררים בגבולות העיר הותיקה. רמת בית שמש ב' מאוכלסת אך ורק בתושבים חרדים אשר רבים מהם משתייכים לזרמים הקנאים בסקלה של היהדות החרדית. ואילו ברמת בית שמש א', מתגוררים חרדים ודתיים לאומיים יחד, אם כי בשנים האחרונות הולך ופוחת מספרם של הדתיים-לאומיים,
שחלקם נוטשים את העיר וכך גובר מספרם של התושבים החרדיים בשכונה.
בהתאמה, הולך ומתחזק אופייה החרדי של השכונה כולה. כיום, מייצגים תושביה החרדיים של בית שמש כ-50% מתושבי העיר, כאשר מספרם עולה בהתמדה. ההערכה בקרב הציבור החרדי בעיר, כי בבחירות המוניציפאליות הבאות, ראשות העיר כבר תהיה חרדית, כדוגמת עיר האם ירושלים. "בבחירות האחרונות לעירייה היו חסרים לנו 700 קולות בלבד כדי לנצח בבחירות", מסכמים החוגים החרדיים בנימה אופטימית.