שתף קטע נבחר

דיווח: איראן מייצרת צנטריפוגות בכוחות עצמה

יועצו הבכיר של המנהיג הרוחני האיראני אמר כי ארצו מייצרת בעצמה את הצנטריפוגות להעשרת אורניום - הצהרה שאם תתברר כנכונה תהווה מכה מביכה למשטר הסנקציות הבינלאומי המוטל על טהרן. עוד אמר כי לא הסנקציות - ואפילו לא מתקפה צבאית - יפגעו בתוכנית הגרעין האיראנית. באחרונה אותתה איראן על רצון לדיאלוג ושקיפות במבוי הסתום ומחר יצא מומחה של האו"ם לבחון האם האיתות רציני - או שמא מדובר בטקטיקה ל"משיכת זמן", כפי שסבורים בוושינכטון

איראן מייצרת בכוחות עצמה צנטריפוגות להעשרת אורניום -כך אמר היום (ג') יועץ בכיר של המנהיג הרוחני האיראני, במה שיכול להתברר כמכה מביכה למשטר הסנקציות הבינלאומי שמוטל על טהרן.

 

צנטריפוגות מיועדות להעשיר אורניום שיכול לשמש כדלק לתחנות כוח גרעיניות או - אם ההעשרה היא לדרגה מאוד גבוהה - כחומר בקיע ממנו מפיקים פצצות גרעין. סנקציות בינלאומיות שהוטלו על איראן נועדו לשכנע אותה להפסיק להעשיר אורניום, ובה בעת לחסום בעדה את האפשרות לרכוש צנטריפוגות או ציוד מכני רלוונטי.

 

עלי אכבר ולאייטי, יועצו לענייני חוץ של המנהיג הרוחני, ושר החוץ לשעבר של איראן, אמר כי חלקי הצנטריפוגות מיוצרים באתרים שונים בשטחה של איראן. בשלב הבא מורכבות הצנטריפוגות באתר אחר. על פי ההערכות, את הצנטריפוגות השלמות מעבירים אז ככל הנראה למתקן העשרת האורניום המרכזי בנתנז.

 

דבריו של ולאייטי צוטטו על ידי העיתון "ג'ומהוריה איסלמי", ואם יתבררו כנכונים, הרי שמדובר בצעד שמחליש באופן משמעותי את הסנקציות שהוטלו על איראן, ומאפשר לה להמשיך ולייצר צנטריפוגות באין מפריע.

 

ולאייטי, שחזר על דבריו שאמרו גורמי ממשל אחרים באיראן, דחה בביטול את הטענות כאילו משטר הסנקציות הבינלאומי מכביד על איראן ומונע ממנה התקדמות בפיתוח תוכנית הגרעין. הוא אף אמר כי אפילו פעולה צבאית לא תגרום להפסקת פעילות העשרת האורניום בנתנז. "הטכנולוגיה הגרעינית שבידי איראן מושרשת עמוק ולא ניתן לחסל אותה... כל פעולה צבאית לא תהרוס אותה", הוסיף.


הטכנולוגיה מושרשת. מתקן המרת האורניום באיספהאן (צילום: AFP)

 

איראן הפתיעה את המומחים כשהתקינה 2,000 צנטריפוגות תוך חודשים ספורים בתחילת השנה, והכריזה כי עברה משלב העשרת האורניום הניסיונית לשלב היכולת התעשייתית. ואולם דיפלומטים ומומחים אמרו כי איראן עדיין רחוקה מהמטרה שהציבה - הפעלת 3,000 צנטריפוגות באופן סדיר ובמהירות גבוהה - יעד שאם יושג, יניב עבורה כמויות שימושיות של אורניום מועשר תוך פרק זמן קצר יחסית.

 

מומחה יבחן את מחוות השקיפות של טהרן

בתוך כך דווח כי סגן ראש סוכנות האטום של האו"ם, אולי היינונן, צפוי לצאת מחר לטהרן כדי לבדוק מה פשר הבטחתה האחרונה של איראן להשיב על שאלות אודות תוכנית הגרעין שלה.

 

איראן הציעה לאחרונה "תוכנית פעולה" כדי להתמקד בחששות של המערב שתוכניתה הגרעינית היא צבאית ומטרתה ייצור נשק. בה בעת, הבטיחה איראן להאט את פעילות העשרת האורניום במתקן בנתנז. מחווה זו מצד איראן, שבאה על רקע ההיערכות לדיונים על סבב נוסף, שלישי במספר, של סנקציות בינלאומיות, עורר תקווה שמא ניתן להגיע לפריצת דרך במשבר הסבוך.

 

ארצות הברית והאיחוד האירופי הביעו ספק במחוות השקיפות האיראנית, וטענו כי לא מדובר אלא בטקטיקה ל"משיכת זמן" שנועדה להרחיק את חרב הסנקציות שצפויה ליפול על איראן פעם נוסף בזמן הקרוב.

 

גורמים בסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית אמרו כי היינונן יגיע לטהרן בהזמנת האיראנים לשיחות של יומיים, וכי הוא מקווה שבשיחות יחשפו האיראנים את כוונתם האמיתית, ויבצעו מהלכים המעידים על רצונם בשקיפות ודיאלוג.

 

בין השאר אמרו בוינה כי היינונן ידרוש מאיראן הסברים על שאריות של אורניום מועשר בדרגה גבוהה - צבאית - שנמצאו על חלק מהציוד במתקנים גרעיניים שם ביקרו פקחי או"ם לאחרונה. איראן טוענת כי אינה מעשירה אורניום אלא לדרגה נמוכה - "אזרחית". היא הסבירה בעבר כי מדובר בשאריות של אורניום "צבאי" שהיו על הציוד כבר בעת רכישתו - ככל הנראה מפקיסטן או צפון קוריאה.

 

מבחן השקיפות: שאלות קשות 

כמו כן יבקש היינונן הסברים על ניסויים שביצעה איראן בפלוטוניום, מידע על מחקר בצנטריפוגות מדור שלישי, מהירות יותר מאלו שהיא מפעילה כיום, ומסמכים שונים שנמצאו אודות יציקת אורניום לליבה של פצצה - פעולה שלאיראן אין צורך בה אם לטענתה היא מעוניינת רק בתוכנית גרעין אזרחית.

 

"אני מקווה שהוא יחזור עם לפחות אינדיקציה שהאיראנים מעוניינים לנוע קדימה... פיתרון השאלות הללו יהיה בגדר פריצת דרך משמעותית", אמר ראש הסוכנות, מוחמד אל-בראדעי. אתמול אמר אל-בראדעי כי פקחיו הבחינו שאיראן מאטה את קצב התקנת הצנטריפוגות בנתנז, וחיבורן אלה לאלה לצורך הפעלתן במקביל, ושהדבר צריך לרסן את שאיפות מדינות המערב להתקדם בניסוח החלטת הסנקציות הנוספת.

 

ארצות הברית לעומת זאת הבהירה כי לא תאט את קצב הדיונים עם ארבע החברות הנוספות במועצת הביטחון וגרמניה, לקראת החלטת סנקציות שלישית במספר, שתקרום עור וגידים ככל הנראה לקראת ספטמבר - אלא אם תתרחש פריצת דרך משמעותית.

 

"לא הייתי מקדיש משמעות רבה מדי להאטת ההעשרה, שכן אין לדעת אם מדובר בהחלטה פוליטית מודעת או בבעיות טכניות", אמר דובר מחלקת המדינה האמריקנית, שון מקורמק.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אפילו מתקפה צבאית לא תפגיע בפיתוח הגרעיני. ולאייטי
צילום: איי פי
השקיפות תיבחן. אחמדי-נג'אד
צילום: איי אף פי
מומלצים