האם חייבים לעמוד בעת התפילה לשלום המדינה?
שאלה:
האם חייבים לעמוד בעת התפלה לשלום המדינה? הערות: יש לי שכן בבית הכנסת שהוא היחידי שלא שלא עומד בתפלה הזאת כשאר המתפללים. כנראה הוא לא כל כך מאמין בתפלה הזאת. האם אין בהפגנתיות הזאת משום "לא תתגודדו"? האם אפשר לבקש ממנו שילך להתפלל במקום שלא אומרים את התפלה הזאת? ויש מספיק כאלו... (ישראל מלר, מרכז)
תשובה:
אין חובה הלכתית לעמוד בעת אמירת תפילה לשלום המדינה, יש חובה הלכתית לכבד את מנהגי הקהל ולא לעצבן את החברים. לכן רשאית הקהילה לתקן כלל לפיו בעת אמירת תפילה מסוימת יעמדו כל אלו שיכולים לעמוד, וניתן לדרוש מהמתפללים לכבד כלל זה.
הסבר:
הקהל נוהג לעמוד בעת אמירת תפילה לשלום המדינה, מתוך כבוד למלכות. כך נהוג גם בקהילות אירופה כאשר נושאים תפילה לשלום המלכות המקומית.כאשר אני מתארח בבית כנסת באנגליה, אני עומד עם הקהל בעת שמברכים את המלכה אליזבת, את פיליפ, דוכס אדינבורו, את צ'ארלס נסיך ווילס ואת שאר משפחת המלוכה. למרות שאני לא בדיוק מכיר אותם אישית, לא עוקב אחרי כל מעשיהם ואיני יכול להיות בטוח שכל דבר שהם עושים אכן ראוי לברכה, אני מכבד את מנהגי המקום.
כאשר אני מתפלל בבית כנסת ספרדי בו יושבים בעת אמירת קדיש, גם אני יושב.
יהודי עובד את ה' בתוך ומתוך הציבור. כל עוד הציבור מתנהג על פי ההלכה, ולשם שמיים, ראוי לכבד את מנהגיו ולא לעשות פרובוקציות.
לגבי תחולת "לא תתגודדו", יש מחלוקות ופרטים רבים. אם ירצה החולק לחלוק, יוכל למצוא סעיף למה במקרה כזה או אחר לא חל האיסור. לעומת זאת, הכלל שכתבתי לעיל מוסכם על הפוסקים במאות תשובות וכך פסק הרמ"א (בשו"ע או"ח סי' תריט סעיף א):
"ואל ישנה אדם ממנהג העיר, אפילו בניגונים או בפיוטים שאומרים שם" (מהרי"ל). (משיב: הרב דרור ברמה)
מומלצים