שתף קטע נבחר

 

רוסיה הקפיאה חברותה באמנת הנשק האירופית

הנשיא פוטין מימש את איומיו והודיע על פרישה מאמנת הנשק הקונבנציונלי באירופה על רקע משבר הטילים עם ארצות הברית. "נסיבות יוצאות דופן מחייבות אותנו לצעדים מיידיים", נאמר בהודעת הקרמלין. בנאט"ו הביעו צער על ההחלטה

נשיא רוסיה, ולדימיר פוטין, חתם היום (שבת) על צו המקפיא את חברותהּ של רוסיה באמנת הנשק הקונבנציונלי באירופה (CFE) - כך נאמר בהודעה שפרסם הקרמלין. ההודעה באה על רקע המתיחות בין רוסיה לארצות הברית סביב מערכת ההגנה מטילים שרוצה ארצות הברית להציב במזרח אירופה.

 

אמנת הנשק הקונבנציונלי נחתמה ב-1990 בין 30 המדינות הנכללות בברית נאט"ו ובברית ורשה, ונכנסה לתוקף בנובמבר 1992. האמנה מגבילה את מספר הטנקים, הארטילריה הכבדה ומטוסי הקרב שפרוסים ומאוחסנים בין האוקיאנוס האטלנטי והרי אורל ברוסיה, ומטרתה למנוע התקפות פתע צבאיות.

 

רוסיה אשררה נוסח מעודכן של האמנה בשנת 1999, אך מדינות נאט"ו לא עשו כן. רוסיה הביעה על כך מורת רוח רבה, ושיחות בנושא בין רוסיה לנציגי נאט"ו בחודש שעבר לא עלו יפה. אחד מסלעי המחלוקת הגדולים היו תנאי של מדינות המערב שביקש למנוע מרוסיה לרכז כוחות ליד גבולות של מדינות מסויימות. רוסיה טענה כי התנאי מגביל אותה מלהזיז כוחות בתחומה שלה, וטענה כי הדבר דרוש לה משום שהמצב הביטחוני בגבולותיה התערער מאז 1991.

 

האמנה דורשת מהמדינות החתומות עליה להודיע אלה לאלה 150 יום לפני הקפאה של חברותן בהסכם. משרד החוץ הרוסי אמר כי זוהי ההודעה הרשמית על ההקפאה ולפיכך תושעה חברותה של רוסיה בהסכם בפרק זמן זה. אם לא יימצא פיתרון דיפלומטי, תפסיק רוסיה לספק מידע על פריסת כוחותיה לנאט"ו ולא תאפשר לפקחים בינלאומיים לוודא את אמיתות הדיווחים.

 

בהודעת הקרמלין נאמר כי ההחלטה על השעיית החברות באמנה נובעת מ"נסיבות יוצאות דופן, המשפיעות על ביטחונה של הפדרציה הרוסית ומחייבות אותה לנקוט באמצעים מיידיים". עם זאת, גורמים במשרד אמרו כי השעיית ההשתתפות באמנה "אין משמעותה סגירה מוחלטת של הדיאלוג (עם המערב)".

 

בנאט"ו מיהרו להביע צער על ההחלטה הרוסית. "אם הדבר נכון, הרי שמדובר בהחלטה מצערת מאוד. חברות הברית רואות באמנה אבן יסוד בביטחון באירופה", נאמר בהודעת הארגון.

 

פוטין איים לפרוש מהאמנה כבר לפני כחודשיים בטענה שמדינות נאט"ו אינן מקיימות את סעיפיה. חודש לאחר מכן אמרו גורמים בקרמלין כי האמנה מיושנת, ומגבילה את יכולתה של מוסקבה להגן על עצמה. עם זאת, נראה כי הרקע האמיתי למהלך הוא תוכניתה של ארצות הברית להציב מערכת להגנה מפני טילים במזרח אירופה.

 

רוסיה הביעה התנגדות עזה לתוכניתה של ארצות הברית, ונקטה בשורה של צעדים שהיוו בעיני רבים מעין שחזור לתקופת המלחמה הקרה בין שתי המעצמות. בין היתר, ערכה רוסיה ניסוי בטיל בליסטי בין-יבשתי חדש, המסוגל, לטענת מוסקבה, לחדור כל מערכת הגנה.

 

ארצות הברית טוענת כי מערכות ההגנה לא נועדו לאיים על רוסיה, אלא להגן מפני איום אפשרי מצד איראן. בתגובה, הציעה רוסיה לארצות הברית להשתמש בבסיסים רוסיים באזרביג'אן, אולם וושינגטון דחתה הצעה זו ודומות לה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הנשיא פוטין. אמנה מיושנת
צילום: איי פי
מומלצים