צפון קוריאה רומזת: השלב הבא - פירוק הנשק הגרעיני
נציג צפון קוריאני בכיר אישר שארצו השביתה את הכור הגרעיני ביונגביון, ורמז כי השלב הבא יהיה הצהרה בנוגע לנשק הגרעיני שברשותה - בתנאי שארצות הברית תנקוט "בצעדים מקבילים" ובראשם הסרת סנקציות כלכליות והוצאתה מרשימת המדינות תומכות הטרור
צפון קוריאה אישרה הבוקר (יום א') עצמאית את הודעת ארצות הברית מאתמול, לפיה השביתה את הכור הגרעיני המרכזי שלה ביונגביון. את הדברים אמר הדיפלומט הצפון קוריאני הבכיר, קים מיונג-מיל, בשיחה עם סוכנות הידיעות AP. הוא אמר כי פקחים של הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית כבר נמצאים בארצו וצפויים לאמת את הדיווח בהמשך היום.
קים, בעברו בכיר במשלחת הדיפלומטית הצפון קוריאנית לאו"ם בניו יורק, הביע תקווה להתקדמות בסוגיית פירוק נשקה של צפון קוריאה וציין כי בשלב הבא תצהיר ארצו על כל מתקניה הגרעיניים ועל פירוקם. אבל, הוא הדגיש, צעד זה יבוא רק אם וושינגטון תנקוט ב"צעדים מקבילים", לרבות הסרת הסנקציות הכלכליות מפיונגיאנג ומחיקתה מרשימת המדינות התומכות בטרור - שגם לה השלכות כלכליות משמעותיות.
המדינה הקומוניסטית הודיעה אתמול לארצות הברית באופן רשמי כי השביתה את הפעילות בכור, בתמורה לקבלת משלוח ראשון של דלק מדרום קוריאה. המשלוח הוא חלק מההבנות שסוכמו בין צפון קוריאה לחברות האחרות בפורום שש המדינות בפברואר, לפיהן תנקוט צעדים ראשונים לקראת פירוקה מנשק גרעיני בתמורה לחבילת הטבות כלכליות ודיפלומטיות. בשלב ראשון הסכימה צפון קוריאה לסגור את הכור ביונגביון תוך 60 יום תמורת מיליון טונות של דלק - מהלך שהתעכב בשל סוגיות כספיות אך הגיע לכדי מימוש כעת.
במקביל הגיעו לפיונגיאנג עשרה פקחי סוכנות הגרעין הבינלאומית לאנרגיה אטומית. "פקחי הגרעין יעבדו כפי שעשו בביקורם הקודם, ויפקחו על ההשבתה ועל מצב המתקנים", אמר קים בראיון טלפוני. מדובר בפעם הראשונה בה יוכלו פקחי האו"ם לשוב ולבצע את עבודתם במדינה מאז גורשו בשנת 2002, בתחילת המשבר הגרעיני.
"אחרי ההשבתה (של יונגביון) נדון על הסרת הסנקציות הכלכליות והמחיקה מרשימת המדינות התומכות בטרור. כל הנושאים הללו צריכים לעלות לדיון ולהגיע לפיתרון", אמר קים.
שליח ארה"ב לשיחות עם צפון קוריאה, כריסטופר היל, כי ניתן להשלים את פירוק מתקניה הגרעיניים של צפון קוריאה עד סוף השנה. היל אמר שהוא גם מצפה מצפון קוריאה למסור בחודשים הקרובים את רשימת כל מתקניה הגרעיניים, כפי כפי שסוכם בפברואר - ארבעה חודשים לאחר שצפון-קוריאה עשתה ניסוי גרעיני שעורר מחאה ודאגה בעולם.
"השבתת המתחם ביונגביון עברה כפי שצפינו, אך אני מאמין שעלינו להזהיר את כולם שזהו רק הצעד הראש", אמר היל ביפן. היל אמר שהוא מצפה לדיווח מצד פקחי הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית מיונגביון עד סוף היום. לאחר שאנשי המשלחת יתקינו ציוד לפיקוח על הפעילות במקום, צפויים להישאר שם כמה מומחים כדי להבטיח שהפעילות בכור לא תתחדש.
דרום קוריאה בירכה היום על המהלך של שכנתה. דובר משרד החוץ בסיאול הודיע כי "זהו הצעד הראשון לקראת תרגום התחייבות הצפון לפירוק הגרעין לכדי פעולה ממשית". דרום קוריאה קראה לפיונגיאנג "להאיץ ביישום השלב הבא" של פירוקה מתוכנית הגרעין.