זביידי ל-ynet: ישראלים, יש צ'אנס לדף חדש
המבוקש שזכה לחנינה מדבר: בראיון ל-ynet, אומר זכריה זביידי, כי מבוקשי הפתח אכן החלו בהחזרת נשקם לרשות. עם זאת, הוא מביע חשדנות כלפי ההסכם, שאמור להפוך גם אותו לאדם חופשי מדאגות: "קשה להאמין ולבטוח בישראלים... אבל אני אומר לציבור בישראל: יש לכם הזדמנות יוצאת מן הכלל, הזדמנות חריגה לפתוח דף חדש עם הרשות"
"לא, אני לא מתכוון לטייל באופן חופשי עם הילד שלי בג'נין. למה? כי קשה לבטוח בהתחייבויות של הישראלים". כך אומר בראיון ל-ynet זכריה זביידי, מפקד גדודי חללי אל-אקצה בג'נין, שנכלל ברשימת המבוקשים שישראל הודיעה כי תפסיק לרדוף אותם, בתנאי שישיבו את נשקם לרשות הפלסטינית. בשיחה מג'נין, זביידי מאשר לראשונה כי מבוקשים מאל-אקצה החלו במסירת נשקם לרשות, אומר כי הישראלים חייבים לדעת שמדובר בהזדמנות נדירה, "אולי אפילו ההזדמנות האחרונה לפתוח דף חדש עם הפלסטינים".
אבל זה לא יהיה פשוט. זביידי אומר כי הוא ואנשיו עדיין מתקשים להאמין להבטחות של ממשלת ישראל. "אני את סידורי הביטחון שלי לא משנה ואמשיך לנהוג כמבוקש", הוא אומר. "קשה להאמין ולבטוח בישראלים. זוהי אולי הרגיעה הרביעית או החמישית שמדברים עליה, ובכל פעם הישראלים היו מפרים אותה. פעם חיסלו את ראאד כרמי בטול כרם ופעם חיסלו מישהו אחר. כולם מדברים על זה שבהסכם הזה אנחנו נהיה בתקופת מבחן של שלושה חודשים, אבל מי שנמצא תחת מבחן הם הישראלים, שחייבים להוכיח שגישתם הפעם תהיה שונה. חשוב לזכור גם שאנחנו מדברים על חנינה למבוקשים - ולא על העברת אחריות ביטחונית לרשות. וכל עוד זה לא ייקרה, אני נשאר אותו דבר".
צילום: AFP
בארגונים האחרים, כמו החמאס למשל, אומרים שתנאי ההסכם שחתמתם עליו משפילים. שאתם מוסרים את הנשק, פושטים את מדי הביטחון ומפסיקים כל קשר עם מה שנקרא גדודי אל אקצה.
"קודם כל, תנועת החמאס היא תנועה לא חוקית ואני לא מתייחס לתנועה שהיא לא חוקית ולא מתרגש מהבירבורים שלהם. שנית, ההסכם שלנו הוא עם הרשות ועם אבו מאזן, ולא עם ישראל. והמסמך הוא משהו פרוצדורלי. ושוב, אנחנו חתמנו להנהגה שלנו ולא לישראלים, ככה שאני לא רואה איפה ישראל משפילה אותנו בהסכם הזה".
הישראלים רוצים לדעת אם באמת תמסרו את הנשק? זה צעד אמיתי?
"זה נכון, יש חבר'ה שהם במנגנונים והתחילו להחזיר את הנשק, ויהיו אחרים שימסרו את הנשק שלהם. אבל זה עניין סמלי. החשוב הוא מידת ההתחייבות, וגדודי חללי אל אקצה הוכיחו בעבר שכשהם מתחייבים הם מקיימים. כך היינו בכל הרגיעות. אז נכון שיהיו אנשים שלא ימסרו את הנשק, אבל זה לא צריך להיות תירוץ כדי לפוצץ את ההסכם. מה שחשוב הוא מידת העמידה בהסכם, ששני הצדדים יפסיקו לפגוע אחד בשני - ולא חשוב איפה יהיה הנשק".
על-פי ההסכם, אתה אמור להפסיק לצאת בהצהרות ובאיומים מטעם אל-אקצה. האם תימנע מלהשתתף בכנסים של אנשי אל-אקצה?
"אני אשתתף, אבל בלי נשק. צריך להבין שהעניין הזה של איסוף הנשק הוא לא רק בגלל שזה חלק מן ההסכם, אלא בגלל שלאנשים ברחוב הפלסטיני כבר נשבר מהנשק הזה שהפך מקור למטרד. אם בתחילת האינתיפאדה, היה רק נשק אחד וזה הנשק של ארגוני ההתנגדות, אז היום הנשק נמצא בידי עבריינים, הנשק נמצא בחתונות, הנשק נמצא בכל פינה ברחוב. וכך צריך לראות את עניין איסוף הנשק ולא רק כתכתיב של ישראל, או כניעה של הרשות לישראל".
אתמול בלשכת ראש הממשלה טענו שאתה מחוץ לרשימה, היום החזירו אותך לרשימה. מה המסר שלך לישראלים?
"קודם כל, אותי לא מעניין מה הישראלים אומרים וקובעים. לא מעניין אותי אם אני ברשימה שלהם או לא, אותי מעניין ההסכם שלי מול הרשות שלי, ועל-פי
ההסכם הזה ועל-פי מה שנאמר לי - אני ברשימה ואני בהסכם.
"ודבר שני, ויותר חשוב - אני אומר לישראלים, לציבור בישראל: יש לכם הזדמנות יוצאת מן הכלל, הזדמנות חריגה לפתוח דף חדש עם הרשות. בעבר הממשלות שלכם פיספסו הזדמנויות כאלה והפעם הם צריכים לנצל את ההזדמנות אם הם מעוניינים במשא ומתן רציני. כי אם הישראלים חושבים שהם יעשו הסכם ואז יוכלו ליזום הסלמה ולמצוא אותנו מוחלשים - זה לא נכון. בכל פעם שהיתה רגיעה שהופרה על-ידי הצד הישראלי, גדודי אל-אקצה הוכיחו שהם חזרו מחוזקים הרבה יותר. לכן אני מקווה שהישראלים ינהגו בחוכמה ולטובת שני העמים".