פקחי האו"ם מאשרים: הכור בצפון קוריאה נסגר
ראש הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית, מוחמד אל-בראדעי, הודיע כי פקחי האו"ם בחנו את הכור ביונגביון ווידאו שהוא אכן הושבת: "הסוכנות זוכה לשיתוף פעולה מצד צפון קוריאה, ומדובר בצעד חשוב בכיוון הנכון"
פקחי האו"ם אישרו כי צפון קוריאה השביתה את עבודת הכור הגרעיני ביונגביון במסגרת ההסכם שנחתם עימה. כך אמר הבוקר (יום ב') ראש הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית, מוחמד אל-בראדעי, במהלך ביקור בבנגקוק שבתאילנד.
"הפקחים שלנו נמצאים במקום, והם אישרו כי הכור ביונגביון באמת נסגר, כפי שצפון קוריאה הודיעה. הסוכנות זוכה לשיתוף פעולה מצד צפון קוריאה, ומדובר בצעד חשוב לכיוון הנכון", ציין אל-בראדעי.
המדינה הקומוניסטית הודיעה אתמול באופן רשמי כי השביתה את הפעילות בכור, בתמורה לקבלת משלוח ראשון של דלק מדרום קוריאה. המשלוח הוא חלק מההבנות שסוכמו בין צפון קוריאה לחברות האחרות בפורום שש המדינות בפברואר, לפיהן תנקוט צעדים ראשונים לקראת פירוקה מנשק גרעיני בתמורה לחבילת הטבות כלכליות ודיפלומטיות.
עשרה פקחים מטעם הסוכנות הגיעו לצפון קוריאה כדי לבחון את התנאים בכור יונגביון, שמייצר פלוטוניום עבור פצצות אטום. מדובר בפעם הראשונה שבה הצליחו פקחי האו"ם לשוב ולבצע את עבודתם במדינה מאז שגורשו מהמדינה בשנת 2002, בתחילת המשבר הגרעיני.
דרום קוריאה שיגרה הבוקר שני משלוחים נוספים לשכנתה, הכוללים 50 אלף טונות של נפט. צפון קוריאה הודיעה לאחר זמן קצר כי הכור הגרעיני הושבת עוד לפני קבלת כל הדלק שהובטח להם והסבירה: "מדובר במחווה של רצון טוב". עוד נמסר בהודעת ממשלו של קים ג'ונג איל כי התקדמות תהליך הפירוק מנשק גרעיני תלוי ב"צעדים שיינקטו ארצות הברית ויפן לקראת ביטול המדיניות העויינת כלפי פיונגיאנג".
בסיכום שהושג לפני חמישה חודשים נאותה המדינה המבודדת להתחיל בצעדים לקראת התפרקותה מנשק גרעיני. היא נדרשה אז לסגור את הכור תוך 60 יום, כשבתמורה הובטחה לה חבילת הטבות, וכן הסרתה מרשימת המדינות התומכות בטרור. צפון קוריאה לא עמדה בתאריך היעד שנקבע לה בשל מחלוקת על הפשרת כספים.