בנק ישראל מבקש לבטל המטבע של 5 אגורות
בנק ישראל: עיגול המחירים הצפוי בעקבות ביטול המטבע יהיה כלפי המטבע של 10 אגורות. לפיכך סכום שמשלמים במזומן המסתיים ב-1 עד 4 אגורות יעוגל כלפי מטה וסכום שבין 5 ל-9 אגורות יעוגל כלפי מעלה
בנק ישראל מבקש את אישור הממשלה להוציא מהמחזור את המטבעות של 5 אגורות. ביטול המטבע עלול לגרום לעיגול מחירים לרעת הצרכנים. המועצה המייעצת של הבנק המליצה לבטל את המטבע בעיקר נוכח התנגדות הציבור לקבל אותו כעודף.
הנגיד סטנלי פישר יוציא את הצו לביטול המטבע כהילך חוקי לאחר אישור הממשלה וועדת הכספים, אבל הביטול ייכנס לתוקף רק לאחר תקופת מעבר של שנה. לבנק ישראל צפוי חיסכון של 1.7 מיליון שקל בהוצאה על ייצור המטבע. עלות ההנפקה הגיעה ל-16 אגורות למטבע, פי 3 מערכו החוקי, עקב העלייה החדה במחירי המתכות בעולם.
המלצת המועצה לבטל את מטבע 5 האגורות התקבלה בעקבות סקר של מכון דחף שמצא כי 80% מהציבור תומכים בהוצאתו מהמחזור. בנוסף להתנגדות הציבורית לקבל את המטבע כעודף, גם מכונות הממכר האוטומטיות והמדחנים לא בנויים להשתמש בו.
התייקרות המתכות אילצה את בנק ישראל לחפש לפחות מתכת חלופית שתוזיל את עלות הייצור של המטבע. נמצאה אמנם מתכת מתאימה שצבעה שונה מהצבע הזהוב של המטבע הנוכחית, ועלות הנפקתה רק 6 אגורות ליחידה. אבל האמרת מחירי המתכות העלתה את החשש שהפער הגדול בין הערך הנקוב של המטבע הקיים לעלות המתכת ינוצל להתכה המונית של המטבעות כדי להפוך אותן מקור לרווחים לאותם גורמים עבריינים שגונבים היום מתכות מכל הבא ליד.
בעקבות הביטול הצפוי מבהיר בנק ישראל כי לפי החוק - עיגול המחירים הצפוי בעקבות ביטול המטבע יהיה כלפי המטבע של 10 אגורות. לפיכך סכום שמשלמים במזומן המסתיים ב-1 עד 4 אגורות יעוגל כלפי מטה וסכום שבין 5 ל-9 אגורות יעוגל כלפי מעלה.
עיגול המחירים מתנהל עד כה בעקבות ביטול המטבע של אגורה אחת, אבל רוב הצרכנים אינם מקפידים על העיגול החוקי ולא מעט עוסקים שעדיין נוקבים מחירים באגורות כתרגיל שיווקי עושים את העיגול כלפי מעלה לטובתם.
בשבוע שעבר הפילה הממשלה בכנסת הצעת חוק פרטית של ח"כ אבשלום וילן (מרצ) שביקשה לאסור על העוסקים לנקוב במחירים (כגון 3.99 שקל במקום 4 שקלים) אשר משתמשים במטבע שיצא מהמחזור.
המטבע של 5 אגורות
צילום: גלעד קוולרצ'יק
מומלצים