שתף קטע נבחר

 

אחרי שוחט: "שנת הלימודים לא תיפתח"

מנהיגי הסטודנטים זועמים על מסקנות ועדת שוחט, שהוגשו היום לראש הממשלה ושרת החינוך. יו"ר ההתאחדות, איתי שונשיין: "הדרך היחידה ליישום המלצות הוועדה היא שיתוף הסטודנטים בגיבושן". גם בסגל האקדמי מתכוננים למאבק: "הוועדה טמנה את ראשה בחול - ההשכלה האקדמית הופכת לנחלתם של העשירים בלבד". הכדור עובר לממשלה

פרסום המלצות ועדת שוחט עורר מחדש את מנהיגי הסטודנטים, שלפני כחודשיים הנהיגו מאבק בן למעלה מחודש, בו דרשו שלא להעלות את שכר הלימוד - ולהוות גורם מכריע בקבלת החלטות הוועדה. נכון לעכשיו, משנוכחו לדעת פעם נוספת שדרישותיהם נותרו ללא מענה, הם נכונים לחידוש המאבק.

 

מיד עם פרסום המלצות הוועדה הפגינו כשישים סטודנטים מול משרד ראש הממשלה ותלו שלטים ובהם המלצות אלטרנטיביות. איתי שונשיין, יו"ר התאחדות הסטודנטים הארצית, הודיע בצהריים (יום ב'): "שנת הלימודים הבאה לא תיפתח. ניאבק בצורה חסרת תקדים אם ממשלת ישראל תשקר שוב לציבור הסטודנטים".

 

יו"ר ארגון הסטודנטים בישראל, תומר עובד, הוסיף: "אני לא מבין על מה ההתרגשות. הלוא מסקנות הוועדה ידועות מראש, על ממשלת ישראל לעמוד בהתחייבויותיה כלפי ציבור הסטודנטים".

 

ההמלצה העיקרית של הוועדה היא להעלות את שכר הלימוד ב-72 אחוזים - ל-15 אלף שקלים בשנה. הסטודנטים ישלמו במהלך לימודיהם כשליש בלבד מהסכום, ואילו את היתרה יחזירו לאחר סיום התואר, כל עוד ישתכרו למעלה מ-5,300 שקלים נטו בחודש.

 

הסטודנטים טוענים כי בהסכם שנחתם ב-27 במאי בין הממשלה לבין נציגיהם, הוחלט כי לאחר הגשת המלצות ועדת שוחט וטרם דיון בנושא זה בממשלה, תתקיים הידברות בין נציגי הממשלה לבין הנציגות הנבחרת של הסטודנטים בנוגע לשכר הלימוד. שונשיין: "ראש ממשלת ישראל ושרת החינוך חתמו בשם הממשלה על הידברות והמלצות משותפות. ההידברות תסתיים בהמלצות מוסכמות שיונחו בפני הממשלה. הדרך היחידה ליישום המלצות הוועדה היא שיתוף הסטודנטים בגיבושן".


הסטודנטים מחדשים את המחאה, היום (צילום: גיל יוחנן)

 

אשר דולב, סטודנט באוניברסיטה העברית אשר הגיע היום יחד עם עוד עשרות מחבריו להפגין מול משרד ראש הממשלה, אמר: "עד לאישור ההמלצות יש לשמוע את הסטודנטים ולהתחשב בעמדות שלהם כפי שהתחייבו בממשלה. באנו להזכיר זאת לממשלה - שלא ישכחו את ההתחייבות שלהם. עוד לא קראנו את הדו"ח במלואו אבל התוספת התקציבית צריכה להגיע רק מהממשלה ולא על חשבון הסטודנטים או באמצעות העלאת שכר הלימוד. יש במדינה מספיק כסף, היא צומחת ונהיית עשירה מיום ליום אבל תקציבי הממשלה החברתיים מקוצצים כל הזמן".

 

יו"ר אגודת הסטודנטים באוניברסיטת בן גוריון, יונתן גרין, אמר בצהריים ל-ynet: "ועדת שוחט מדברת על המלצות בלבד. על פי ההסכם שנחתם לפני מספר חודשים שמורה לנו הזכות לשוחח עם הממשלה בנושא. אני אומר לסטודנטים שאין מה להיבהל, אנחנו נגבש דעה בנוגע להחלטות ולדעתי שכר הלימוד לא יעלה בשנה הבאה". עמיתו מתל-אביב, בועז טופורובסקי: "המסקנות הרשמיות של ועדת שוחט מוכיחות שכל מה שאמרנו על כך שהוועדה היא כיסוי לתוצאות המוכתבות מראש, התברר כנכון. עכשיו הכדור בידי הממשלה - לקיים את ההסכם שחתמה איתנו, להיכנס עמנו למשא-ומתן ולא לכפות שום שינוי בשכר הלימוד ובשכר המרצים ללא הסכמת הסטודנטים והסגל הבכיר והזוטר".

 

גיל גולדנברג, חבר אגודת הסטודנטים באוניברסיטת תל אביב: "יש הסכם עליו חתמה הממשלה עם הסטודנטים לפני פחות מחודשיים, לפיו יש לנו זכות וטו. באנו לכאן כדי להזכיר זאת. המשא ומתן יהיה חייב להסתיים בהסכמה של הממשלה עם הסטודנטים. אני לא מאמין שהממשלה תקבל את הדו"ח ללא הסכמתנו".

 

נשיאי המכללות: הוועדה טמנה ראשה בחול

פרופסור שוש ארד, יו"ר מועצת נשיאי המכללות האקדמיות, הודיעה כי בכוונת המועצה להילחם נגד קבלת ההמלצות בממשלה. "מדובר בדו"ח חסר, אשר מתעלם מהאיום הגדול ביותר על ההשכלה הגבוהה שבישראל - הפרטת המערכת האקדמית הציבורית. ועדת שוחט, אשר קיבלה את המנדט לחקור את מערכת ההשכלה הגובהה בישראל, בחרה להתעלם מהסכנה הגדולה ביותר העומדת בפני האקדמיה כיום - הפרטה זוחלת ועיקשת של המערכת".


ועדת שוחט. ההמלצות עוברות לממשלה (צילום: גיל יוחנן)

 

"הוועדה טמנה ראשה בחול והתעלמה מהניסיון הבוטה של גורמים פרטיים כממשלתיים להפריט את מערכת ההשכלה הגבוהה בישראל", הוסיפה פרופסור ארד. "מדובר באיום קיומי על מערכת ציבורית נוספת. נראה שממשלת ישראל מנסה להתנער מכל חובותיה האזרחיות כלפי תושבי המדינה - מבריאות ועד חינוך לא יישאר בידי אזרחי ישראל אלא לפנות לשוק הפרטי. חיסול ההשכלה הגבוהה הציבורית יהפוך את ההשכלה האקדמית לנחלתם של העשירים בלבד".

 

ביום חמישי הקרוב תקיים מליאת מועצת נשיאי המכללות האקדמיות הציבורית כינוס חירום בו יידונו השלכות הדו"ח ויתקיים דיון בכדי לקבוע את המשך פעילות המועצה כנגדו.

 

ועד ראשי האוניברסיטאות (ור"ה) התייחס אף הוא להמלצות ועדת שוחט והודיע כי הדו"ח הוא "הזדמנות למפנה היסטורי במערכת ההשכלה הגבוהה ולעתידה המדעי-טכנולוגי של מדינת ישראל". יו"ר הוועד, פרופסור משה קוה, אמר כי "הדו"ח מאוזן וכל הגורמים המעורבים - הממשלה, המוסדות להשכלה גבוהה והסטודנטים, נדרשים לתת כתף ולתרום את חלקם".



 

דובר הסגל האקדמי של מרצי האוניברסיטאות, משה דבי, אמר לאחר פרסום החלטות הוועדה: "הסגל האקדמי הבכיר מברך על המלצת ועדת שוחט להזרים כספים להשכלה הגבוהה. עם זאת אנו מביעים אכזבה קשה מכך שוועדת שוחט התייחסה באופן חלקי בלבד לבעיית בריחת המוחות המקיפה אלפים מחברי הסגל האקדמי הבכיר. בריחת המוחות היא תוצאה עיקרית של השחיקה הגדולה בשכר הסגל האקדמי בשנים האחרונות וממנה התעלמה ועדת שוחט".

 

בהכנת הידיעה השתתפו ורד לוביץ' ענת ברשקובסקי ונטע סלע
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ההפגנה היום בירושלים
צילום: גיל יוחנן
שונשיין. מבטיח שביתה
צילום: ניב קלדרון
מומלצים