שתף קטע נבחר

"דו"ח המבקר לא מפתיע - ובחלקו לא הוגן"

בפיקוד העורף מנסים שלא לתקוף חזיתית את מבקר המדינה, אך מדגישים: "תמיד יש תובנות חדשות אחרי מלחמה. נכון, עשינו טעויות, אבל ידענו להצביע עליהן ולתקן". קצין בכיר בפיקוד מסביר כי הביטויים הקשים בדו"ח השאירו תחושה לא נעימה: "צריך לזכור שלא כל מחדל נמצא במגרש שלנו"

"דו"ח מבקר המדינה לא הפתיע אותנו. רוב הליקויים המוזכרים בו מוכרים לנו מהתחקיר הפנימי שעשינו, ורובם כבר תוקנו. לצערי, יש בדו"ח ביטויים קשים ולא הוגנים שמשאירים תחושה רעה" - כך אמר בצהריים (יום ד') ל-ynet קצין בכיר בפיקוד העורף, על רקע פרסום הדו"ח החריף אודות המחדלים שהתגלעו במלחמת לבנון השנייה.

 

המבקר, מיכה לינדטשראוס, מותח ביקורת חריפה ואישית על אלוף הפיקוד יצחק (ג'רי) גרשון, מי שביקש בשעתו את סיוע בג"ץ נגד הפרסום המוקדם. "הוא הציג בפני מקבלי ההחלטות תמונת מצב מטעה ביחס לנושא, ולא פעל במהירות להפחית את הסיכון הנשקף לתושבים", לשון הדו"ח. 

 

פרקליטו של אלוף פיקוד העורף, עו"ד אלדד יניב, הגיב על הביקורת הקשה וטען כי חלק מההמלצות המוזכרות בדו"ח יושמו והוטמעו, "שכן חלק לא מבוטל מהן נכלל בתחקירי הפיקוד שנעשו לאחר המלחמה. עם זאת, האלוף גרשון הורה ליישם את המלצות המבקר כבר עם הגשת טיוטת הדו"ח לפני מספר חודשים. הציבור צריך לדעת שמוכנות העורף למערכה הבאה, אם תיכפה על ישראל, תהיה שונה ואחרת".

 

בצה"ל אומרים כי בכוונתם להתייחס לדו"ח ברצינות רבה, אך רומזים כי בחלק מהטענות שעולות יש חוסר הגינות. "תמיד יש תובנות חדשות אחרי מלחמה. כעת אנו ערוכים טוב יותר, אבל תמיד לאחר מלחמה יש ליקויים ותובנות חדשות". בפיקוד העורף מספרים כי בתוך שבועות ספורים ישיקו קמפיין ציבורי חדש תחת הכותרת: "הכי ממוגן שיש", במטרה להדריך את האוכלוסיה במצבי חירום. כמו כן, תופעל מערכת צופרים אחידה מהעיר חדרה וצפונה.

 

לצד דו"ח מבקר המדינה, מציגים בצה"ל את המלצותיהם של עשרה צוותים שהוקמו לאחר המלחמה וביצעו בדיקה מקיפה בנוגע לטיפול בעורף. ההמלצות לתיקון כבר קיבלו את אישור הרמטכ"ל, רב-אלוף גבי אשכנזי וסגן הרמטכ"ל, האלוף משה קפלינסקי.

 

הקצין הבכיר בפיקוד העורף הקפיד להדגיש כי "צה"ל לא הולך נגד המבקר. ההתייחסות היתה ותהיה רצינית - זה לא מס שפתיים. אבל צריך להבהיר שבתור פיקוד עורף אנחנו לא אחראים לכל העורף. לכן, לא כל ליקוי או מחדל הוא במגרש שלנו. הציבור צריך להבין זאת". לדבריו, עיקר עיסוק הפיקוד הוא בתחום החילוץ וההצלה וזה התחום שאותו החיילים, בסדיר ובמילואים, יודעים לעשות הכי טוב.

 

לטענת הבכיר, סוגיית המיגון אינה מובנת כהלכה. "כל הזמן מדברים על מיגון ומיגון. אנו אחראים על קביעת הקריטיונים, והאיפיון, אבל אנחנו לא בונים ובטח שלא מתחזקים... ההחלטות בנושא לא באחריותנו. אם המדינה תחליט לתת תמריצים למי שבונה ממ"ד, אולי יהיה שינוי, אבל לא ניתן לבוא אלינו בטענות.

 

"אין לי ספק שאנו ערוכים בצורה טובה יותר לתת מענה בתחומי האחריות שלנו. לא היינו צריכים את דו"ח המבקר בעניין זה, אבל נלמד גם ממנו. צריך לזכור שהיתה כאן מלחמה. נכון, עשינו גם טעויות, אבל ידענו להצביע עליהן ולתקן. תמיד אחרי מלחמה יש תובנות חדשות ודברים שקשה לתת עליהם את הדעת לפני זה. לכן, גם ביקורת צריכה להיות עניינית, ואפשר להגיד שהתחושה נוכח ביטויים כמו 'ליקוי מאורות', אינה נוחה".

 

בהכנת הידיעה השתתף אבירם זינו
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חיילי פיקוד העורף. הופקו לקחים
צילום: רונן בוידק
צילום: גיל יוחנן
לינדנשטראוס. לא הוגן
צילום: גיל יוחנן
צילום: ניב קלדרון
גרשון. תמונה מטעה
צילום: ניב קלדרון
מומלצים