"אור ירוק" לנישואים אזרחיים בישראל
פריצת דרך עבור 300 אלף חסרי הדת (על פי הרבנות) בישראל: שר המשפטים, דניאל פרידמן, והרב הראשי עמאר הגיעו הערב להסכם על הצעת חוק לנישואין אזרחיים למי שאינם כפופים לשיפוט בתי הדין הדתיים. בלשכת שר המשפטים מביעים סיפוק: "זהו צעד חשוב להרחבת הזכות לנישואין, שלמרבה הצער אינה מוכרת בישראל במלוא ההיקף הראוי"
יש פתרון, אבל חלקי: שר המשפטים, פרופ' דניאל פרידמן, והראשון לציון, הרב עמאר, הגיעו להסכם על הצעת חוק נישואים אזרחיים למי שאינם כפופים לשיפוט בתי הדין הדתיים. ההסכם נתמך על-ידי ראש הממשלה אהוד אולמרט - כך פרסמו הערב (יום ד') לשכות משרד המשפטים והרבנות.
- התגובות: "נישואים אזרחיים? אחיזת עיניים"
- בג"ץ: לרבנות סמכות לדון בנישואים אזרחיים
- מהפכת הגיור של "ישראל ביתנו"
על-פי ההסכם שגובש, נישואים אלה יתקיימו בבית משפט אזרחי והשיפוט בנושא יהיה בבית המשפט לענייני משפחה. במסגרת ההסכם גם הוחלט כי תוכר סמכות הרבנות הראשית להקים בתי-דין מיוחדים לענייני גיור -זאת מבלי לשנות את דרכי הגיור ודיני הגיור כפי שהם נוהגים כיום.
חוק הנישואים והגירושים האזרחיים המוצע אמור לחול רק כאשר שני בני הזוג אינם נחשבים יהודים על-פי ההלכה, אף שבעיני הציבור החילוני הם עשויים להיחשב כיהודים לכל דבר (לדוגמה, בן לאב יהודי ולאם שאיננה יהודיה).
למרות תחולתו המוגבלת של חוק הנישואים והגירושים האזרחיים, רואים בכך ראש הממשלה ושר המשפטים הישג משמעותי, שכן זו הפעם הראשונה שיתאפשר לקבוצה גדולה באוכלוסייה לערוך נישואים אזרחיים.
השר פרידמן אומר כי זהו צעד חשוב להרחבת הזכות לנישואים, שלמרבה הצער אינה מוכרת בישראל במלוא ההיקף הראוי. הוא וראש הממשלה רואים חשיבות מיוחדת בכך שחוק זה מתקבל בהסכמת חלקים נרחבים בציבור הדתי והחרדי, ובראשם הראשון לציון הרב שלמה עמאר.
"היה חייב להימצא פתרון למחוסרי הדת"
מהרבנות נמסר כי יחד עם משרד המשפטים הושגה הבנה בנוגע ל-270 אלף אזרחים שחיים בישראל, ושאינם יהודים ואינם בני דת אחרת (רובם עלו לישראל ממדינות חבר העמים). מתוכם 150 אלף אינם נשואים. ברבנות הראשית אומרים כי עשרות אלפי אזרחים הרשומים במרשם האוכלוסין כיהודים אינם מוכרים ככאלה על-פי שיטת בתי הדין הרבניים. החוק החדש מיועד עבורם.
ברבנות הראשית אומרים כי הם דנים מזה שלוש שנים בסוגייה. "הועלתה בעיה של אוכלוסייה גדולה מאוד בישראל, שאין לה אפשרות להתחתן על-פי החוק בישראל", כך אומר ל-ynet עו"ד שמעון יעקובי, היועץ המשפטי של בתי הדין הרבניים.
לדבריו, "היה חייב להימצא פתרון לכל מחוסרי הדת, ועל-פי ההלכה היהודית יש מושג לגבי נישואים של בני נוח לאלה שאינם יהודים". הוא ציין כי במידה שהלא-יהודים יבקשו להינשא בבית דין אזרחי, יידרשו בתי הדין הרבניים לאשר שאינם יהודים על-פי הרשומות.
ברבנות מדגישים כי ההסכם שהושג מדבר רק על בני זוג ששניהם אינם יהודים. אם אזרח יהודי יהיה מעוניין להתחתן בבתי הדין האזרחיים - הוא לא יוכל לעשות זאת.
חבר הכנסת דוד רותם (ישראל ביתנו), אומר בתגובה כי "ההצעה לא מספקת. היא לא פותרת שום בעיה והינה כניעה מוחלטת לפוליטיקה החרדית. סיעת ישראל ביתנו תיאבק על עמדותיה ועל הזכויות של כל אדם ואדם להינשא איך שיימצא לנכון. המחטף של השר פרידמן מטרתו לחסום פיתרון אמיתי של הבעיות המציקות לתושבי המדינה. ישראל ביתנו הגישה הצעות חוק בנושא ברית הזוגיות והגיור שמטרתו לפתור סוגיות אלה".