שתף קטע נבחר

 

"בשנה הבאה נגדיל את ההובלה על AMD"

מולי אדן, האיש שהמציא את סנטרינו, חגג שנה למעבדי Core 2 בביקור מולדת. בראיון שקיימנו איתו השבוע הוא שפך עבורנו קצת אור על המגמות הטכנולוגיות הנוכחיות, על האסטרטגיה האינטלית, ועל מלחמת החורמה של אינטל ב-AMD

מולי אדן, סגן נשיא תאגידי ומנכ"ל קבוצת הפלטפורמות הניידות באינטל העולמית, גר מזה כחמש שנים בסנטה-קלרה, קליפורניה.

 

את ביקור המולדת הנוכחי הוא ערך יום אחרי ההכרזה של אינטל על מעבד ה-Core 2 Extreme הנייד הראשון, וחמישה מעבדים כפולי ומרובעי-ליבה נוספים מהמשפחה. עיתוי קצת בעייתי, בלב ה"Quiet Period" שבו משתדלים להגיד כמה שפחות כדי לא להרוס את מערכת יחסי-הציבור המחושבת היטב.

 

ובכל זאת, בראיון שקיימנו איתו השבוע הוא היה נדיב איתנו, ושפך קצת אור על מהלכי החברה ועל התוכניות שלה לעתיד.

 

ניידות, פרסונליזציה ופלאש

אדן, האיש הכי מזוהה עם המותג "סנטרינו", היה ונותר גדול המאמינים במעבר הבלתי-נמנע של המחשוב האישי לניידות.

 

"התחזיות" הוא מסביר "מדברות על כך שבשנת 2009 שוק המחשבים האישיים כבר יתחלק 50/50 בין מחשבים ניידים ושולחניים. אישית, אני חושב שאנחנו הולכים לראות חדירה מהירה, הרבה יותר ממה שנדמה, של טכנולוגיות ושל קטגוריות מוצרים שהיום נחשבות מתקדמות ויקרות, כמו זיכרון DDR3, שיהיו לו יתרונות גדולים במחשבים ניידים, וכמו ניידים עם מסכי 17 אינטש שיהיו סופסוף 'Desktop Replacements' אמיתיים".

 

מה דוחף היום את הגידול בשוק המחשבים הניידים?

"אני חושב שמלבד הסיבות הידועות של נוחות ושימושים ניידים והמחיר שיורד, ישנו תפקיד חשוב ל'פרסונליזציה', שהיא תופעה שקשורה מאד למעבר ההדרגתי של מרכז הכובד מהארגונים הגדולים לשוק הצרכני (Consumer)".

 

"בעידן הטלפון הקווי התקשרנו למספר. בעידן הטלפון הסלולרי אנחנו מתקשרים לאנשים. טלפון סלולרי הוא מכשיר 'אישי', אין מאחוריו מספר אנשים אלא אדם אחד, ואנשים אומרים 'זה הטלפון שלי', ועושים לו פרסונליזציה באמצעות רינגטונים ופאנלים. אפשר לראות התחלה של מגמה דומה גם עם מחשבים ניידים".

 

אז מה, כל אחד מאתנו יסתובב עם מחשב נייד? או אולי עם UMPC ?

"אני חושב שהכיוון הוא יותר של מה שמכונה MID (ר"ת של Mobile Internet Devices). מכשירים עם יכולות סלולריות, עם SMS ועם GPS ואפשרות לשלוח ולקבל דואר אלקטרוני ולגלוש. מכשירים שיתאימו יותר ל-Content Consuming מאשר ל-Content Creation".

 

"אגב, אחד מהדברים שידחפו את זה הוא המעבר ל-SSI (כונני פלאש מובנים שיחליפו את הדיסקים הקשיחים), שאני מעריך שיתחיל להתרחש כבר ב-2008. ל-SSI יש יתרון לא רק במונחים של נפח ומשקל, אלא גם באמינות, זמן סוללה. אני חושב שהיתרונות האלה גם יצדיקו כמה ויתורים. למשל, הייתי מוכן לקבל את המחשב שלי עם פחות נפח אחסון אבל כשהוא יותר קטן, קל ואמין".

 

ריבוי הליבות לאן

ומצד שני אתם דוחפים את מעבדי ה-Quad Core (בעלי ארבע ליבות) שרחוקים מאד מהקטגוריות האלה. הם באמת הולכים להגיע למיינסטרים בעתיד הנראה לעין?

"בשוק השרתים יש חדירה מהירה כבר היום. במחשבים שולחניים החדירה תהיה הרבה יותר איטית. אני מניח שזה לא יקרה לפני 2008 או אפילו 2009, וכמובן שבניידים זה יקרה אחרי השולחניים".

 

יש לכם כבר דוגמאות טובות ליישומים שולחניים שמנצלים את ריבוי הליבות?

"קודם כל יש את המשחקים. מעבר לזה, בכל מקום שיש עיבוד מדיה, בין אם זה קידוד וידאו או פילטר של פוטושופ - שבו בעצם אתה מטפל בכל פיקסל בנפרד, ולכן עיבוד מקבילי הוא אידיאלי - אפשר לקבל מריבוי הליבות שיפור ניכר. גם ריבוי משימות רגיל מנצל את כל הליבות, אפילו אם כל היישומים שרצים הם Single Threaded (לא מתאימים לעיבוד מקבילי)".

 

בוא ניקח כדוגמא את שוק המשחקים. האם לשחרר לשוק הזה מעבדי Quad Core, כשרוב מפתחי המשחקים עוד היו תקועים בשלב ה-Dual Core (כפולי ליבה) נועד להשיג משהו מלבד יתרון תדמיתי על AMD?

 

"עכשיו בטח תשאלו אותי 'מי צריך את כל כוח העיבוד הזה'".

 

לא, אנחנו מדברים על שיקולי עלות-תועלת. ממילא, בפערי המחירים הקיימים, בכל מקרה משתלם יותר להשקיע את הכסף במאיץ גרפי חזק יותר.

 

"בדרך-כלל שואלים אותי בשביל מה צריך מעבדים חזקים כל-כך, ואומרים לי שאפילו במשחקים חשוב יותר להשתמש במאיץ חזק מאשר במעבד חזק. במקרה כזה אני מספר על אחת ההדגמות שעשינו למעבדי Core 2, שבה הרצנו מחשב אחד עם מאיץ בודד ומחשב שני עם שני מאיצים (ב-SLI). המחשב עם המאיץ הבודד הריץ את המשחק טוב יותר, בגלל המעבד".

 

"אבל אתן תשובה כללית יותר. מטבע הדברים, כשיוצאת לשוק טכנולוגיה חדשה היא צריכה לחכות לאקו-סיסטם שלה שיתפתח. לוקח זמן עד שמערכות ההפעלה והתוכנות לומדות לנצל אותה, ובזמן הזה יש קבוצה קטנה שנהנית ממנה".

 

"אגב, כששואלים אותי בכל זאת 'בשביל מה צריך את כוח העיבוד הזה', יש לי הרבה דוגמאות. כשאני חושב על היישומים של עוד חמש שנים, ברור לי שצריך עוד הרבה כוח עיבוד. לדוגמא, אני רוצה להיות מסוגל לשבת בעוד חמש שנים עם אנשי עסקים סיניים ולקבל מהמחשב שלי תרגום סימולטני של השיחה. זה, לדוגמא, דבר שצריך בשבילו הרבה כוח עיבוד, ומובן שנרצה לקבל אותו גם על מחשבים ניידים".

 

"זה מבהיר מדוע ההכרזה מאתמול (על המעבד הנייד הראשון לגיימרים), היא הכרזה חשובה לאינטל. קודם כל, הוכחנו שאנחנו יכולים לעשות את זה, אבל יותר מזה - אנחנו באמת מאמינים שלהביא יכולות כאלה למחשבים הניידים זו התפתחות טבעית".

 

באמת, איך קרה ששוק המשחקים הפך כל-כך חשוב לאינטל?

"שמעתי בעבר טענות כאילו שוק ה-Gaming היה פחות חשוב לנו כי הוא שוק קטן, אבל זה פשוט לא נכון. ראשית, זה שוק שמאד משתלם למכור לו כי יש בו מתח רווחים גדול. שנית, יש לו את ה'Halo Effect' שמאד חשוב כשרוצים לשווק מוצר חדש ולדחוף טכנולוגיה חדשה".

 

"ובהקשר של מחשבים ניידים למשחקים - הייתי ב'מסיבות רשת' שבהן אנשים הביאו איתם את המחשבים שלהם מהבית. זה מראה מרתק - אנשים שנושאים את המחשב השולחני שלהם על הגב, או מביאים איתם מחשבים ניידים ייעודיים למשחקים כמו המכונות של VoodooPC ו-AlienWare, שגם הם לפעמים שוקלים לא מעט. היינו רוצים להגיע למצב שהם יוכלו לקבל את העוצמה הזו במחשבים ניידים. וזה ייקח זמן אבל זה יקרה".

 

עתיד התחרות עם AMD

ערב ההכרזה של AMD על המיקרו-ארכיטקטורה החדשה שלה ("Barcelona"), שתתרחש כנראה בחודש הבא, אינטל ערוכה עם דור חדש של מעבדי Core 2, מתומחרים אגרסיבית ומהירים מהדור הקודם ב-30 אחוזים בממוצע.

 

אבל רכישת ATI על-ידי AMD אשתקד יצרה זירת עימות חדשה. AMD-ATI מדברת על יחס עלות-תועלת עדיף שהיא יכולה או תוכל להציע, בזכות השילוב בין טכנולוגיות המעבדים של AMD לטכנולוגיות ההאצה שהגיעו מ-ATI.

 

בעקבות המהלך של AMD היו בשנה האחרונה הרבה שמועות על כך שאינטל שקלה צעד דומה - כמו רכישת nVidia המתחרה, או פיתוח עצמאי של טכנולוגיית האצה גרפית מתקדמת יותר. בכל מקרה, הכיוון האסטרטגי המוצהר של אינטל (עם המעבד Nehalem) וגם של AMD (עם המעבד Fusion), הוא להציע בעתיד מעבדים רב-ליבתיים א-סימטריים, שחלק מהליבות שלהם ישמשו להאצה גרפית.

 

אז האם ל-AMD יש יתרון עליכם בגלל שיש להם טכנולוגיית האצה משלהם? מה אתם הולכים לעשות בעניין?

"ברור שאנחנו חייבים פתרון טוב, ואני יכול לומר שיהיה לנו פתרון טוב. בינתיים, אני חושב שהמעבדים שלנו מציעים את הפתרון הטוב ביותר ביישומים גרפיים כבדים, ומבחינתנו אנחנו משאירים ללקוח לבחור אם הוא מעדיף האצה גרפית של nVidia או ATI".

 

"לגבי אינטגרציה של ההאצה הגרפית לתוך ה-CPU, יש לזה כמובן יתרונות גדולים - הקטנה של ה-footprint, חיסכון בחשמל, ועוד. אבל הפתרון הזה לא יהפוך בין לילה את המאיצים הרגילים למיותרים, ובאופן כללי אני חושב שהאסטרטגיה הנוכחית שלנו די בטוחה ומקנה לנו יתרון לאורך כל הדרך. אני צופה שב-2008 הפער בין AMD לבינינו רק יגדל".

 

אתם לא חוששים ש-AMD תפתיע אתכם שוב, כמו שעשתה ב-2003 עם Opteron ו-Athlon 64.

"בדיעבד, אני חושב שמה שקרה אז הוא לא ש-AMD הפתיעה אותנו אלא שאנחנו הפתענו את עצמנו. עשינו שגיאות, וכל מה שאני יכול לומר הוא שהפקנו הרבה לקחים ולא נחזור עליהן. היום אנחנו הרבה יותר זהירים".

 

מה הלקח הכי חשוב שלמדתם מהשגיאות האלה?

"לא להיכנס לשאננות".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"עוצמה במחשבים ניידים". אדן
מומלצים