שתף קטע נבחר
 

סוכם: הפועלים ייכנס לייעוץ פנסיוני רק מ-2010

בהסכם שהושג עם הבנק הוסכם כי הבנק יוכל לתת ייעוץ פנסיוני רק בעוד 3 שנים, ובכך יישמר היתרון שניתן לבנקים הבינוניים והקטנים. עד סוף השנה התחייב בנק הפועלים למכור את בנק מסד שבבעלותו. בתמורה סוכם לאפשר לבנק לייעץ בנושאי ביטוח חיים תמורת עמלת הפצה, כבר מ-2008. ההסכם הוא רק עם בנק הפועלים ובנק לאומי הודיע כי הוא מתנגד לו וכי מערך הייעוץ הפנסיוני שלו יהיה מוכן בתוך מספר שבועות

הממונה על שוק ההון באוצר, ידין ענתבי, אישר לבנק הפועלים להתחיל לתת ייעוץ פנסיוני לשכירים בעוד 3 שנים, החל מאוגוסט 2010.

 

בנק לאומי מיהר להודיע כי לא יצטורף להסכם שהושג עם בנק הפועלים. מלאומי נמסר כי הבנק יהיה ערוך בעוד מספר שבועות לתחילת מתן ייעוץ פנסיוני ללקוחותיו, וכל דחייה במועד כניסת הבנק לייעוץ תהווה פגיעה בלקוחותיו ונסיגה מרוח רפורמת בכר.

 

הפועלים התחייב למכור השנה את בנק מסד

הסיכום בין הפועלים לממונה על שוק ההון קובע כי הבנק יתחיל לייעץ לעצמאים, ללקוחות מעל גיל 55 שאינם שכירים (בעיקר בפרישה מוקדמת), וללקוחות עד גיל 18 עמיתי קופות הגמל, רק לאחר שיסיים את מכירת הקופות הגמל שלו.

 

במסגרת זו ימכור הבנק את אחזקותיו בבנק מסד עד סוף השנה. זאת בהמשך להתחייבות שנתן ליו"ר ועדת הכלכלה ח"כ גלעד ארדן (ליכוד). ארדן היה מיוזמי הצעת החוק לדחיית כניסתם של הבנקים הגדולים לייעוץ הפנסיוני, שנתמכה ע"י הממשלה, כחלק מעידוד התחרות בענף הבנקאות. הממונה על שוק ההון השתתף בדיונים בין ארדן לבנק.

 

סיכום זה הושג אתמול בין הממונה ליו"ר בנק הפועלים, דני דנקנר, ומנכ"ל הבנק, צבי זיו. לפי הסיכום, האוצר יגיש לכנסת עד סוף השנה הצעת חוק ממשלתית שתעגן את ההסדר שיאפשר לבנקים לייעץ במכירת מוצרי ביטוח חיים (כהגדרתם בחוק הייעוץ הפנסיוני) ולגבות עבורם עמלת הפצה זהה לעמלת ההפצה של גופות הגמל וקרנות הפנסיה.

 

ענתבי אמר כי ההסכם תואם את העקרונות שהותוו ברפורמת בכר לתת עדיפות לבנקים הקטנים בכניסה לתחום הייעוץ הפנסיוני, במטרה לבסס אותו כשוק תחרותי ולצמצם את הריכוזיות הבנקאית. על פי ההחלטה שהתקבלה יש לבנקים הבינוניים יתרון בן 3 שנים על פני הבנקים הגדולים במתן ייעוץ פנסיוני.

 

מזרחי טפחות: נפתחה התחרות בבנקאות

בנק מזרחי טפחות אמר בתגובה להסכם כי "הוא יביא לראשונה לפתיחת תחרות בענף הבנקאות בישראל, קו אותו מוביל מנכ"ל מזרחי טפחות, אלי יונס, בשנתיים האחרונות".

 

יונס אמר: "ניתנת למזרחי טפחות הזדמנות לפתוח תחרות אמיתית בענף הבנקאות. הציבור בישראל ירוויח מפירות התחרות שתיפתח כתוצאה מן ההחלטה". הוא קרא להתיר את הרחבת שיתוף הפעולה בין הבנקים הבינוניים לבין גורמים אחרים בענף השירותים הפיננסיים והביטוח.

 

מיסז'ניקוב: חשוב שהכנסת תפקח עין  

ארדן אמר בעקבות ההסכם עם הפועלים, כי הוא רואה בו תוצאה של הצעת החוק שלו שהוגשה לפני חצי שנה לדחות בין 3 ל-5 שנים את כניסת הבנקים הגדולים לייעוץ הפנסיוני. לאחרונה אמר שיסתפק בדחייה של 3 שנים, כפי שאכן סוכם עם הפועלים.

 

לעומתו, רואה יו"ר ועדת הכספים ח"כ סטס מיסז'ניקוב את ההסכם כתוצאה מהצעת חוק פרטית שלו שהוגשה לכנסת לפני כשבועיים במטרה להסדיר את הפיקוח של שר האוצר ושל הוועדה על החלטות הממונה על שוק ההון בתחום הייעוץ הפנסיוני. זאת כשענתבי, לדבריו, ביקש לדחות את כניסת הבנקים הגדולים ל-5 שנים. מיסז'ניקוב נמנה על הח"כים שחתמו על הצעת החוק של ארדן ולאחרונה משך את חתימתו והגיש את הצעת החוק שלו.

 

מיסז'ניקוב טוען בתגובתו כי בעקבות הצעת החוק שלו החל ענתבי בהליך מזורז לקיצור התקופה, "ובסופו של דבר הוא התקפל וקיצר אותה". מיסז'ניקוב טוען כי הגיש את הצעתו לאחר ששמע ביקורת נוקבת מפי הנגיד סטנלי פישר והמפקח על הבנקים רוני חזקיהו על "החלטות שרירותיות של ענתבי בתחום זה".

 

מיסז'ניקוב: "מהירות הפשרה שהושגה רק מדגימה לי ולכל המחוקקים עד כמה חשוב שהכנסת תפקח עין על החלטות שרירותיות כאלה ואחרות שמתקבלות בקרב הפקידים שלא משיקולים מקצועיים. אם שיקולים אלה היו קיימים התקפלות הממונה על שוק ההון לא היתה מתרחשת כה מהר".

 

נראה כי בעוד שיו"ר ועדת הכלכלה נרתם לסייע לבנקים הקטנים והבינוניים, ברוח רפורמת בכר, התערבות יו"ר ועדת הכספים נוטה לצד הבנקים הגדולים. עם זאת, הודעת האוצר על ההסכם עם הפועלים מזכירה רק את יוזמת החקיקה של ארדן ומתעלמת מהצעת החוק של מיסז'ניקוב.

 

מיסז'ניקוב מצדו מתעלם מהודעת האוצר שהסיכום של ענתבי נעשה עם הפועלים בלבד. בהודעה שפרסם לפנות ערב הוא מדבר על "קומבינה שנרקמה בין הממונה על שוק ההון לבנקים הגדולים שבמסגרתה הסכימו לפגוע בלקוחותיהם ולהרחיקם פיזית מסניפיהם בתחום הפנסיה". הוא גם חוזר על כך שתקופת ההמתנה שלהם קוצרה לשנתיים בלבד,

ולא ל-3 שנים כפי שסוכם בפועל עם הפועלים.

 

מיסז'ניקוב הודיע כי הוא מתכוון לקדם במהירות את הצעת החוק שלו להדוק הפיקוח על החלטות פקידי האוצר. זאת, "למען רווחתם של כלל תושבי ישראל אשר זכאים לשירותי יעוץ פנסיוני כבר מהיום הראשון (על פי רוח החלטות ועדת בכר) ולא כעבור תקופה שמחליטים עליה עבורם מתוך גחמה של פקיד זה או אחר, שהופכת אותם לבני ערובה לקומבינות פוליטיות-עסקיות למיניהן".

 

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: לע"מ
הממונה על שוק ההון, ידין ענתבי.
צילום: לע"מ
מומלצים