שתף קטע נבחר

 

תשעה באב - המדריך

מה בין מצב פליטי דרפור לחורבן בית המקדש? את מי ממנהיגיו ההיסטוריים של עם ישראל היינו 'מייבאים' לימינו? איך שכחנו את הטרגדיה האנושית שבחורבן? ואיך קשורה מדונה לכל הסיפור?

מגילת איכה והקינות יתישו, הצום ונעלי הבית יעיקו, וגם הישיבה על הארץ והשיניים שלא צוחצחו מהבוקר יוסיפו למועקה. אבל איך באמת נצליח להתחבר לנושא החורבן, הרחוק כל כך, תודעתית והיסטורית? רגע לפני הסעודה המפסקת מגיש לכם ynet יהדות את המדריך המלא לאירועי תשעה באב, הכל בניסיון להיכנס לאווירה. 

 

רמת אביב ג': האם אנחנו מסוגלים לאהוב (אחד את השני)

אחד האירועים המרתקים בתשעה באב תשס"ז יתקיים באודיטוריום 'רוזין' שבלב שכונת רמת אביב ג' בתל אביב. תחת הכותרת "האם הישראלים מסוגלים לאהוב אחד את השני?" יתארחו במה שנתפס "מעוז החילוניות" ראש המכינה הישיבתית לצה"ל "בני דוד" בעלי, הרב אלי סדן, מפקד סיירת אגוז, סא"ל יניב עשור, והסופר מירון ח. איזקסון. הרב סדן, אבי דור המכינות הקדם צבאיות ומי שידוע בגישתו הממלכתית למדינת ישראל, ירצה בנושא "האם אפשר לאהוב באמת גם בעידן מחלוקת?", סא"ל עשור, שפיקד על הקרב הקשה בבינת ג'בל לפני שנה בדיוק, יספר על "אחוות הלוחמים בשדה הקרב", והמשורר שבחבורה יוסיף תובנות משלו ויסכם את דברי השניים.

 

שני, ליל תשעה באב, 21:00, אודיטוריום רוזין, רמת אביב ג', תל אביב. הכניסה חופשית.

 

"הלילה לא לומדים תורה"

כנס שדרות לחברה ממשיך גם השנה במסורת שהחלה אחרי רצח רבין. בקהילות ישראל נהגו ש"הלילה לא לומדים תורה", וזו גם כותרתו של אירוע הדיאלוג, שייערך הפעם בארבעה מוקדים שונים - ת"א, ירושלים, אשדוד ושדרות. משבר המנהיגות יעמוד השנה במוקד העניינים, כשהדוברים יעסקו ב"מנהיגות היהודית הנדרשת בעיתות חורבן וחירום", ואף ייבחרו מנהיג מההיסטוריה היהודית הראוי, לדעתם, להנהיג את העם בימינו.

 

באירוע המרכזי בת"א ישתתפו, בין היתר: סיון רהב-מאיר, ירון לונדון, הרב ישראל מאיר לאו, עוזי דיין, ח"כ הרב מיכאל מלכיאור וטלי ליפקין-שחק. בירושלים יתארחו נעמי חזן, נתן שרנסקי, ח"כ מנחם בן ששון, משה מוסקאל ואחרים. באשדוד ייטלו חלק שאול יהלום, יהודה משי-זהב, אמונה אלון ואורחים נוספים. בשדרות - הרב חנן פורת, פרופ' זאב צחור, הרב יואל בן נון ועוד. בכל המוקדים ייפתח האירוע בקריאת מגילת איכה, ויסתיים במעגלי שיח ולימוד של בית המדרש "תאיר".

 

שני, ליל תשעה באב, 19:30, גן העיר ת"א, בי"ס אורט רמות ירושלים, בית יד לבנים אשדוד וסינמטק שדרות. הכניסה חופשית.

 

האלטרנטיבה

האירוע המרכזי בבירה, "ט' באב בסגנון אחר", הוא למעשה "ערב תשעה באב אלטרנטיבי", שינסה לחבר את הקהל (בעיקר החילוני) לצדדיו האחרים של היום – השכול והאובדן הפרטיים. באירוע, אותו יזמה עמותת "זוכרים" והפיקה עיריית ירושלים, ישתתפו, בין היתר, פרופ' אסא כשר - מחבר הקוד האתי של צה"ל ובעצמו אב שכול, יהודה וקסמן - אביו של נחשון שנחטף ונרצח בידי מחבלים באזור רמאללה, וח"כ פרופ' מנחם בן ששון – היסטוריון. בין הנושאים בהן ידונו הדוברים: הפילוסופיה של השכול והאבל הלאומי, שזירת העבר וההווה ועוד. בנוסף, יוצג במהלך הערב המחזה 'מישהו נפל' העוסק בהתמודדות עם השכול.

 

שני, ליל תשעה באב, 20:00, תיאטרון החאן, ירושלים. הכניסה חופשית.

 

מאבק נשות הכותל

"ירושלים של מעלה וירושלים של מטה" דווקא בתל אביב. אירועי המרכז ליהדות מתקדמת בתל אביב יעסקו השנה ב"מאבק הנצחי בעיר הנצח" בו יסקרו המשתתפים את המאבקים שהביאו לחורבן, אלה שעסקו באופי הזיכרון וגם מאבקן של "נשות הכותל" על זכותן להתפלל על פי אמונתן. אחרי "מעמד התפילה" עם הרבה גליה סדן והחזן פרדי פאר, תתקיים ההרצאה "בעקבות ברל כצנלסון ותשעה באב", ובמקביל יספר דן בניה סרי סיפורים מירושלים האחרת בתכניתו "אבנים בוכות בירושלים". בהמשך יוקרן הסרט "קול באישה תפילה" על מאבקן של נשות הכותל.

 

שני, ליל תשעה באב, 19:30, בית דניאל, תל אביב. הכניסה חופשית.

 

בית. חורבן. בית

"תוכן חדש למועד ישן" – זה מה שמבטיחים לקראת ט' באב ב"מרכז בינה" - בית תפילה ישראלי וב"עלמא" - בית לתרבות עברית. תחת הכותרת "בית. חורבן. בית" יתקיים דיון רב משתתפים בחורבן הבית הפרטי, הלאומי-חברתי והגלובאלי. במהלך הערב יבקשו הדוברים לטפל בתחושת האובדן, ההתפרקות והיעדר הסולידריות החברתית בשלושה מעגלים אלה.

בין המשתתפים: ד"ר רות קלדרון על הגעגועים לבית וראש המועצה ישובי שער הנגב, אלון שוסטר, על התפרקות הבית בקרב תושבי שדרות (בית פרטי), מוקי צור וקים שר על פעילות חברתית וחינוכית (בית לאומי-חברתי), ד"ר גליה צבר על פליטי דרפור והרב דוד לזר על איחוי הקרע הרוחני הגלובלי (בית גלובאלי). במהלך הערב תוקרא מגילת איכה וישולבו קטעים אומנותיים של תיאטרון, מוסיקה ושירה.

 

שני, ליל תשעה באב, 20:00, תיאטרון צוותא, תל אביב. הכניסה בתשלום.

 

סוכריה ל"קבליסטים"

לקראת ט' באב, שנחשב בעיני המקובלים כיום השלילי ביותר בשנה, מארח המרכז לקבלה בישראל את מיכאל ברג מלוס אנג'לס, שתירגם את ספר הזוהר לאנגלית, חיבר ספרי קבלה בעצמו, אבל מוכר יותר כמורה האישי של מדונה ובעלה, ומי שגילה להם את עולם הסוד. ברג ירצה בנושא "ט' באב בראי הקבלה", לקראת חצות מבטיחים המארגנים "תקשורת קבלית מיוחדת של קריאת מגילת איכה", ובהמשך יתקיים לימוד מספר הזוהר אל תוך הלילה.  

 

שני, ליל תשעה באב, 22:30, מוזיאון מגדל דוד, ירושלים. הכניסה בתשלום.

 

מרתון סרטים, בלי הפופקורן

כדי להסיח את הדעת מהצום במזג האוויר השרבי לא די בדיונים והרצאות. בבית אבי-חי בירושלים יחלו החל משעות הצהריים בהקרנת מרתון סרטים המותאמים לתשעה באב – "על אהבה ועל שנאת חינם". הסרטים "איכה" ו"נעילה", פרקים מסדרות הטלוויזיה "במרחק נגיעה" ו"רוח קדים", שיחות עם היוצרים ודיון על קטעי סרטים ישראליים נוספים – באמצעות כל אלה יעסקו המשתתפים בשנאת חינם, על רקע פערים בחברה הישראלית אשר מעצבים ובונים שנאה.

 

בין המשתתפים: אודי ליאון - יוצר הסדרה "מעורב ירושלמי" ומנהל תוכניות מועדפות וגיוון חברתי ותרבותי ב"קשת", יובל ריבלין - מרצה לקולנוע ודני דניאלי - מנהל תחום טלויזיה ב"קרן אבי-חי".

 

שלישי, תשעה באב, 14:00, בית אבי-חי, ירושלים. הכניסה חופשית.

 

תחילת הצום: 19:47. סיום הצום: 20:10

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: הצופה
אורח ברמת אביב ג'. סדן
צילום: הצופה
דיין. הלילה לא ללומדים תורה
צילום: אמיר כהן
קלמנוביץ'. בסגנון אחר
מומלצים