נתניהו: "נסראללה לא קיים בלי איראן"
יו"ר האופוזיציה נפגש עם טוני בלייר, שליח הקוורטט למזרח התיכון, והזהיר מפני המעצמה האיראנית ושלוחותיה באיזור, דוגמת "הסוכן הרברבן" נסראללה. בנוגע להתקדמות במישור הישראלי-פלסטיני אמר נתניהו: "הנהגת פתח חלשה מדי, אני מציע להשאיר את הביטחון בידי צה"ל ולהתחיל בפרוייקטים של שגשוג כלכלי שיביא את השלום"
טוני בלייר, שליח הקוורטט (הרביעיה הבינלאומית) למזרח התיכון, ממשיך היום (ג') בסבב פגישותיו במסגרת ביקורו בישראל, והבוקר נועד עם יושב ראש הליכוד ויו"ר האופוזיציה, בנימין נתניהו. בתום פגישתם התייחס נתניהו לנאומו של מזכ"ל חיזבאללה, חסן נסראללה אתמול, ואמר: "הוא שלוחה של איראן, הוא לא קיים יומיים בלי תמיכה של האיראנים. נסראללה אינו סוכן עצמאי, אבל הוא סוכן רברבן ואני מציע לו לא להתרברב. אל יתהלל חוגר כמפתח, בטח לא בפעם השנייה".
בלייר נפגש הבוקר גם עם הנשיא שמעון פרס, בצהריים ייסע לרמאללה להיוועד עם נשיא הרשות הפלסטינית אבו מאזן וראש ממשלת המעבר סלאם פיאד, ובערב יחזור לירושלים לפגישה עם ראש הממשלה אהוד אולמרט.
נתניהו סיפר כי בלייר הסכים עימו שהאיום הגדול ביותר באזור מגיע מצד איראן. "ההתחמשות הגרעינית של איראן מסכנת את המזרח התיכון ואת העולם כולו", הוסיף. "בלייר כמובן היה רוצה לראות התקדמות כאן (בנושא הפלסטיני – ר"ס) על-מנת ליצור חזית רחבה מול איראן. אמרתי לו שכדי להתקדם כאן צריך לשנות את דרך החשיבה - לא השלום יביא את השגשוג, אלא השגשוג יביא את השלום".
נתניהו אמר לבלייר כי הוא מתכנן שורה של פרוייקטים כלכליים מעשיים, שיכולים לשמש את ישראל, את הירדנים ואת הפלסטינים, כדי לשנות מציאות חייהם וליצור אינטרס בשלום. "אבל אם מישהו חושב שאפשר היום, בתנאים הקיימים, לבקש מההנהגה הפלסטינית הזאת לעמוד בפרץ ולהילחם בחמאס, הוא טועה", אמר. "היא הנהגה חלשה מדי, אני מציע להשאיר את הביטחון בידי צה"ל ולהתחיל בפרוייקטים של שגשוג כלכלי. אלו שני הגורמים - הביטחון והשגשוג - שיכולים להתחיל לשנות את המציאות".
נתניהו הדגיש בפני בלייר כי יש לבודד את החמאס מבחינה כלכלית ולהביא לנפילת משטרו. ראש הקוורטט השיב כי הוא מקווה שהתקדמות במזרח התיכון תביא ליצירת קואליציה מתונה מול איראן והסכים עימו כי תהליך התחמשות של איראן בנשק גרעיני מאיים על שלום העולם כולו.
נתניהו הדגיש בפגישתו עם בלייר כי החברה הפלסטינית שסועה בשל שחיתות מצד אחד ואיסלאם קיצוני מצד שני שבא בתגובה לאותה שחיתות. "אם רוצים לקדם את החברה הפלסטינית באופן מעשי, זה לא יהיה בהסכמי שלום שיביאו לשגשוג ויורידו את השחיתות, אלא להיפך. יש להטמיע תהליך של צמיחה כלכלית שיכול לטשטש במידה רבה את הסכסוכים האחרים. זה קרה בצפון אירלנד, וברמה אחרת זה יכול לקרות גם פה".
בהמשך, כאמור, נפגש בלייר עם נשיא המדינה, שמעון פרס. בתום הפגישה אמר שליח הרביעייה כי "הדבר החשוב ביותר הוא להקשיב וללמוד על הדרכים לקדם את תהליך השלום באזור. אני חושב שקיים סיכוי מסויים, תוך כדי עבודה לאורך זמן, לקדם את התהליך. באתי לשמוע, להקשיב ולהפנים מה שאומרים הישראלים ומה שאומרים הפלסטינים. תהיינה הזדמנויות נוספות לפעול".
הנשיא פרס אמר עם תום הפגישה כי "יש כאן סיכוי אמיתי להצלחה ומשך הזמן שלה אינו ארוך. אני לא ממעט בקשיים שלפנינו, אך אני מאמין שאפשר לעקוף את הספקנות והחששות. יש אפשרות לקדם את השלום. מה שעומד לפניו הוא משימה ולא עבודה. יש לבלייר את היכולת ואת הכבוד לטפל בסיטואציה המורכבת הזאת. נעזור לך כי זה עוזר גם לנו".
במהלך הפגישה בין השניים, אמר עוד הנשיא לבלייר כי עליו להבין ש"העם בישראל נכון להגיע לפתרון אמיתי עם הפלסטינים. איני מזלזל בקשיים, אך לפנינו הזדמנות אמיתית וגדולה ואסור לתת לה לחלוף. אני מבטיח לך שכל הגורמים הרשמיים במדינת ישראל, ישתפו איתך פעולה ויעזרו לך לבצע את משימתך בצורה הטובה ביותר.
"זאת גם הזדמנות פז לשיתוף פעולה כלכלי", אמר פרס. שמעון פרס הציג בפני בלייר את הבעייתיות של לחץ אפשרי מצד המדינות התורמות לפלסטינים. הוא הביע את עמדתו המסורתית, המעדיפה סיוע כלכלי וחיזוק כלכלי, על פני סיוע כספי ישיר לעם הפלסטיני. במסגרת זאת דנו השניים בפרוייקט עמק השלום. בלייר אמור היה לעמוד בראש הפרוייקט ופרס פרס בפניו את ההתקדמות בתהליך. "לא סיוע כספי, אלא סיוע כלכלי לפלסטינים יועיל", שב פרס והדגיש בפני בלייר.
את דבריו - איך לא - תיבל הנשיא הטרי במטאפורה ציורית: "יש תזמורת גדולה מאוד במזרח התיכון, הרבה צלילים וקולות. עכשיו דרוש מנצח טוב לשלום. בישראל יש נכונות גדולה, לשלום. גם בימין וגם בשמאל יודעים שאין פתרון אחר, אלא שתי מדינות לשני העמים".