מחקר: החברים שלכם שמנים? גם לכם סיכוי להשמין
החברות עולה על המשקל: חוקרים מארצות הברית טוענים כי סיכוייו של אדם לעלות במשקל גבוהים אם אחד מחבריו השמין גם כן. "אם חבר טוב משמין, זה פתאום לא נראה כל כך רע", הסבירה אחת החוקרות
המחקר מתפרסם בכתב העת היוקרתי 'ניו אינגלנד ג'ורנל אוף מדיסין'. חוקרים מבתי הספר לרפואה באוניברסיטאות הארוורד וקליפורניה עקבו אחר 12,067 אנשים במשך 32 שנים. הם ידעו מי מהנבדקים חבר של מי, מי מהם בני זוג ומיהם השכנים שלהם. במהלך התקופה הם בדקו את המגמות השונות במשקלם של הנבדקים, ומה קרה לחבריהם ולאנשים בסביבתם הקרובה.
התשובה הייתה מפתיעה. התברר כי סיכוייו של אדם להפוך לשמן עלו משמעותית כאשר אחד החברים שלו השמין גם הוא. אצל חברים של אדם הסובל מהשמנת יתר, קובעים החוקרים, יש עליה של 57% בסיכון להפוך לשמנים בעצמם בתוך 4-2 שנים. אצל אנשים שלהם יש חבר שמן מאותו המין יש אפילו עלייה של 71% בסיכון לפתח השמנת יתר.
החוקרים גילו כי חברים של אדם שהעלה כ־8.5 ק"ג במשקלו העלו בעצמם כ־2.5 ק"ג. עם זאת בחלק מהמקרים הקרובים לא העלו במשקל כלל, ובמקרים
אחרים הם העלו הרבה יותר. הסיכון הגבוה ביותר להשמנה נרשם בין חברים שהיו להם יחסים קרובים במיוחד. במקרה כזה השמנה של אחד החברים שילשה את סיכוייו של השני להפוך לשמן בעצמו. הסיכון להשמנה אצל אחים ואחיות של נשים שהשמינו גדל ב־40%, כשהסיכוי להשמין גבוה יותר אצל אחים ואחיות מאותו המין: במחקר נמצאה עלייה של 44% בסיכון של גבר להשמין אם אחיו סובל מהשמנת יתר ועלייה של 67% בסיכון של אישה להשמין אם יש לה אחות שמנה. הסיכון להשמנה אצל שני בני זוג עולה ב־37% בהשוואה לסיכון של אדם רגיל.
המחקר מגלה עוד כי אין משמעות לריחוק הגיאוגרפי בין האדם שהשמין לחבריו. חבריו של מי שמשקלו עלה השמינו בעצמם גם כאשר היו במרחק של מאות קילומטרים ממנו. החוקרים טוענים כי אפקט דומה נרשם גם במקרים שבהם חבר או בן משפחה רזה פתאום, אולם היות שהעולם המערבי נמצא בעיצומה של מגפת השמנה, רוב הנבדקים העלו במשקלם ולא רזו.
ההסבר לתופעה אינו ברור. אפשרות אחת היא שחברים משפיעים זה על תפיסת ההשמנה של חברו. לטענת החוקרים, חברות עם אנשים שמנים משפיעה על הדרך שבה האדם תופס מהו המשקל התקין עבורו. "כאשר חבר טוב משמין לפתע, השמנת יתר לא נראית כל כך רע", הסבירה אחת החוקרות.
לומדים מהחברה את הרגלי האכילה (צילום: ויז'ואל/פוטוס)
במציאות הישראלית לא חסרות דוגמאות להשפעה חברתית שקשורה בהרגלי תזונה. "חדרי האוכל הגדולים בצבא, במשטרה ובקיבוץ יכולים להכתיב את התפריט ואת הרגלי התזונה, וכך גם משפיעים על ההשמנה של החברים שאוכלים בהם", אומרת אירית פורז, הדיאטנית הראשית בשירותי בריאות כללית. לדבריה,
"אפשר לראות ילדי קיבוץ וילדי מעון שלומדים לאכול את מה שאוכלת הקבוצה וגם איך לאכול - מהר או לאט, מנות גדולות או קטנות, האם לאכול מסביב לשולחן או בצורה אחרת. כל ההרגלים האלה מושפעים חברתית".
"הגורם הסביבתי בהשמנה חזק ומשמעותי יחסית לגורם הגנטי", אומרת מריאנה אורבך, מנהלת היחידה לתזונה ולדיאטה במחוז דן בשירותי בריאות כללית. "מחקרים הראו כי לתאומים שהופרדו בילדותם יש נטייה להשמין בהתאם לסביבה שבה הם גדלים. אנשים שחיים עם הרגלי תזונה לקויים מאמצים את ההרגלים האלה".
פרשנות רפואית / מתברר כי האדם הוא יצור חברותי
במאה ה־18 סברו רוב החוקרים כי שחפת היא מחלה תורשתית, מכיוון שבמשפחות רבות אם לאחד ההורים הייתה שחפת, חלו בה גם הילדים. כאשר קוך גילה את החיידק הגורם לשחפת ואת דרך ההדבקה - באמצעות שיעול ופיזור החיידקים באוויר - הבינו הרופאים כי לא מדובר בתורשה.
נזכרתי בפרק הזה בהיסטוריה של הרפואה כאשר קראתי את דו"ח המחקר בנוגע להשפעה שיש לסביבה החברתית על העלייה במשקל. החוקרים הופתעו מהתוצאות כיוון שעד היום התייחסו לרוב לחולה הבודד ולגורמים הביולוגיים והפסיכולוגיים המשפיעים על הרגלי חייו, כולל על הרגלי האכילה והפעילות הגופנית, ולא נתנו את הדעת לסביבה החברתית. אבל מבט לאחור על התרבות
האנושית יגלה מיד כי בתקופות שונות היו קריטריונים שונים לאידיאל היופי. לכן כלל לא מפתיע כי לחברים ולמשפחה יש השפעה על האדם, שהוא ביסודו יצור חברתי ויתקשה מאוד להתקיים ללא משוב של הסביבה.
בראשית המאה ה־21 חצה המין האנושי לראשונה בתולדותיו את קו השפע. בפעם הראשונה עלה מספר השמנים בעולם על מספר הרעבים. אנו בעיצומה של מגפת השמנה, וככל שיש לנו יותר חברים שמנים, אנו מרגישים יותר נוח עם השומנים שלנו, והמוטיבציה לרדת במשקל פוחתת. המסקנה: ככל שירבה מספר השמנים, כך יקשה להתמודד עם ההשמנה ועם תוצאותיה.
המחקר המדגיש את ההשפעה החברתית על הנטייה להשמין חייב ללמד גם את ההפך: אפשר לנצל את ההשפעה של החברה לכיוון של ירידה במשקל ושל מניעת השמנה - במיוחד אצל צעירים שטרם השמינו ושעליהם ההשפעה של האופנות ושל המקובל בחברה חזקה במיוחד.
- הפרשנות הרפואית מאת פרופ' מוטי רביד