שתף קטע נבחר

 

AMD: בצרות או בהתאוששות?

האם AMD שקועה עמוק בצרות, או נמצאת על מסלול של התאוששות? תלוי את מי שואלים. לקראת ההכרזה של החברה על מעבדי "ברצלונה" בחודש הבא, מתרבות השמועות, ההערכות וההדלפות. העמדה הרשמית של AMD: הכל לפי התוכניות. פרשנות

שבועות ספורים לפני הזמינות המסחרית של מעבדי הדור הבא של AMD, בעלי ליבת "ברצלונה", מתנהל בעיתונות הטכנולוגיה הבינלאומית ויכוח ער בשאלה האם החברה נמצאת על מסלול של התאוששות או של התרסקות.

 

על-פי TG Daily, שמצטט אנליסט מחברת היועצים Current Analysis, מצבה של AMD מטריד מאד את המשקיעים שלה.

 

בשנה האחרונה נשארה AMD תחרותית מול אינטל רק הודות לקיצוץ חד במחירי מעבדיה, והתוצאה הישירה היא פגיעה קשה ברווחיותה. בשלושת הרבעונים העסקיים האחרונים, הפסידה החברה סכום עתק של 1.785 מיליארד דולר (בין השאר בכתוצאה מעסקת הענק של רכישת ATI).

 

הדו"ח של Current Analysis מציג גם את נקודת האור, שנמצאת במכירות הקמעוניות (Retail) לשוק האמריקני: ברבעון האחרון חל שם היפוך-מגמה ו-AMD הצליחה "לגנוב" כמה אחוזי שוק לאינטל. עדיין, ארוכה הדרך למעלה: ל-AMD יש בשוק הזה היום נתח של 43 אחוזים, בהשוואה ל-72 אחוזים אשתקד.

 

הטענה: טעות ניהולית

הביקורת העיקרית של המשקיעים, על-פי TG Daily: המאמץ של AMD לשמור על נתח השוק שלה בא במחיר גבוה מדי.

 

זה אירוני בהתחשב בעובדה שהקטור רואיז, המנכ"ל הנוכחי של החברה, הוא זה ששינה בשנת 2003 את האסטרטגיה שלה מהתמקדות בנתח שוק להתמקדות במתח רווחים. הטענה של רואיז הייתה שאחרי שתושג רווחיות, יהיה קל יותר גם להגדיל את נתח השוק.

 

מצד שני, זהו אותו הקטור רואיז שבתחילת 2006 הבטיח ש-AMD הולכת לקחת מאינטל נתחי שוק גדלים והולכים, במשך כל העשור הנוכחי וגם בעשור הבא.

 

הבעיות עם ברצלונה

הרבה תקוות נתלו ב"ברצלונה", המיקרו-ארכיטקטורה של AMD שכעת כבר ידוע שהיא מתוכננת להגיע אל מעבדי Opteron לשרתים בחודש אוגוסט, ותיושם במעבדי Phenon השולחניים בהמשך השנה.

 

אלא שבשבועות האחרונים נפוצו שמועות על כך שנתגלו בה בעיות טכניות שיעכבו את כניסתם של המעבדים החדשים לשוק. פורסמו גם מבחני ביצועים שונים, בהם נראה כאילו המעבד הזה אינו משיג את השיפור המיוחל בתחרות מול מעבדיי Core 2 של אינטל.

 

X-Bit Labs ציטט בנושא בסוף השבוע שעבר את דירק מאייר, נשיא AMD, שהודה שהחברה אכן נתקלה בקושי הנדסי מסויים עם המעבד החדש. מצד שני, הוא הבהיר גם שהיא שולטת במצב: "ברצלונה הוא מוצר פשוט נהדר, אבל הוא גם מאד מורכב ודורש טיפה יותר עבודה ממה שצפינו".

 

הבעיות עם תהליך הייצור

בידיעה שפורסמה באמצע השבוע ב-Inquirer, נטען ש-AMD נאלצת להתמודד עם בעיה חמורה יותר שקשורה לתהליך הייצור ב-65 ננומטר.

 

בשבוע שעבר הודיעה החברה כי סיימה להעביר את המפעל Fab 36 בדרזדן הגרמנית, לייצור ב-65 ננומטר. למרות זאת, חלק ניכר ממעבדי AMD המשווקים היום מיוצרים עדיין בטכנולוגיה הקודמת, ב-90 ננומטר. לטענת ה-Inquirer, הסיבה היא בעיה טכנית של "דליפת הספק" (Power Leakage), מהסוג ממנו סבלו בזמנו מעבדי פנטיום 4 של אינטל מדור ה-90 ננומטר ("פרסקוט").

 

"המשמעות המעשית, לפי ה-Inquirer היא ש-AMD אינה מסוגלת כרגע להאיץ את המעבדים שלה ב-65 ננומטר ליותר מ-2.6GHz ובמקרה של מעבדי ברצלונה – אפילו פחות. לכן, גם הפעם, היא לא הולכת לנצח את אינטל במבחני הביצועים.

 

את הטענה הזו דירק מאייר מבטל על הסף. מצד שני, הוא אישר שהשינוי שנעשה ב"ברצלונה" נועד לאפשר למעבדים להגיע למהירויות שעון גבוהות יותר, ואמר שדגמים שייהנו מהשינוי הזה יהיו זמינים בהמשך השנה. על כך כתב X-Bit מעיר, כי השלמת ההכנות ב-Fab 36 תואמת את לוח הזמנים הרשמי של AMD ואפילו מקדימה אותו קצת, כך שייתכן מאד ש-AMD אומרת את האמת.

 

התחרות: קודם כל על יעילות

גם אינטל וגם AMD, מדברות הרבה בשנים האחרונות על "יעילות" (efficiency). עבור השוק הארגוני, עלויות החשמל של מחשבים הן פרמטר חשוב יותר מעלות החומרה. במילים אחרות: מעבד חסכוני בחשמל עשוי להיות אטרקטיבי יותר אפילו אם הוא פחות מהיר.

 

תוצאות של מבחנים שפרסמה חברת המחקר Neal Nelson & Associates בסוף השבוע שעבר, מצביעות על כך ששרתים מבוססי Opteron של AMD חסכוניים, כבר היום, יותר מהשרתים המבוססים על Xeon של אינטל (סקירה ממצה של מקורות בנושא זה מספק טד סמסון מ-InfoWorld).

 

לא מסוכן לשער כי ל-AMD יש הישגים בתחום הזה גם ב"ברצלונה", והיא תציג אותם ב-Opteron כבר בשבועות הקרובים. התחרות בתחום הביצועים תחכה להמשך השנה - אולי לקראת מכירות חג המולד - כש-AMD תסתער על שוק המיחשוב האישי עם כל מה שיש לה. נשאר לחכות ולראות האם ומה יהיה לה.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
האם הכל פועל על פי התוכניות?
צילום: גבי מנשה
שוקי גלילי
צילום: גבי מנשה
מומלצים