כמה אנחנו משלמים לנשיאים לשעבר?
שירותי משרד, רכב צמוד, רופא ואפילו דירה - זה מה שמקבלים המנהיגים או אלמנותיהם לאחר הפרישה. מי ברשימה, מי הוצא ממנה - וכמה כל אחד מהם עולה לנו?
5.4 מיליון שקלים - זהו הסכום שמקצה מדי שנה המדינה להטבות של בכיריה בעבר, בהם: נשיאי המדינה או אלמנותיהם וכן יושבי-ראש הכנסת. זה כולל שירותי משרד, רכב צמוד או החזקת רכב, כמו גם החזקת דירת מגורים ושירותים רפואיים.
עד לפני כשנה קיבלו גם ראשי ממשלה לשעבר לשכה ורכב צמוד. ואולם ועדת משנה מיוחדת של ועדת הכספים, בראשות ח"כ לשעבר בייגה שוחט, צימצמה את הזכאות לחמש שנים בלבד אחרי הפרישה, כך שהיא נלקחה מבנימין נתניהו ומאהוד ברק, אבל לא מיצחק שמיר, בגלל מצבו הבריאותי.
הוועדה הגבילה את הזכאות גם לנשיאים לשעבר, אך למשך שבע שנים (במקום לכל חייהם). זאת, למעט הזכאים הקיימים ומשה קצב, שלגביו נחלצה ועדת הכספים לאשר גם לו את ההטבות לכל חייו. הבוקר (ב') החליטה ועדת הכספים לשלול את ההטבות הנלוות לנשיאים וראש ממשלות לשעבר (למעט הזכויות הפנסיוניות) אם הורשעו בעבירה פלילית שיש עמה קלון.
התקציב השנתי לכל אחד מהבכירים איננו זהה, אלא נקבע על פי הוצאותיהם בפועל. הנשיאים לשעבר מקבלים את ההקצבות הבאות: יצחק נבון - 1.16 מיליון שקל; אפרים קציר - כ-880 אלף שקל; האלמנות אורה הרצוג - 514 אלף שקל, וראומה ויצמן - 550 אלף שקל.
ראש הממשלה לשעבר יצחק שמיר מקבל 1.05 מיליון שקל. ועדת הכספים אישרה באחרונה לאריאל שרון הקצבה מיוחדת למימון אישפוזו בתל-השומר בסך 455 אלף שקל.
ההקצבות ליושבי ראש הכנסת לשעבר אף הן לא אחידות, אלא נקבעות על פי הוצאותיהם בעבור לשכה ושירותי משרד לכל שנה: שלמה הלל - 28 אלף שקל; יצחק ברמן - 75 אלף שקל; דב שילנסקי - 19 אלף שקל; שבח וייס - 154 אלף שקל; אברהם בורג - 44 אלף שקל; דן תיכון - 167 אלף שקל.
בנוסף הם מקבלים הטבת רכב צמוד בסך 5,500 שקל לחודש, למעט תיכון שמקבל 7,100 שקל, וברמן שמקבל החזר הוצאות נסיעה במוניות בגבולות הנ"ל. בורג ויתר לא מכבר על חלקו, הואיל והוא מקבל רכב כיו"ר הסוכנות לשעבר. באחרונה החל בכנסת דיון בהצעה להגביל את זכאותם, שנתקל בהתנגדות הזכאים.
הזכויות לא נלקחו. שמיר
צילום: זום 77
וכמה מקבלת ראומה?
שאולי שם טוב
מומלצים