עזרה ראשונה בקיץ: מדוזות, יתושים, כוויות ושלשולים
השרב הגדול עדיין לא תם, והקיץ בשיאו, עם כל הנלווה אליו. אז אם נתקלתם בנחש עדיף להניח לו, את צריבת המדוזה לא לשטוף במים מתוקים, ושימו לימון בצד נגד הפרעושים. ושתו מים. הרבה
רפרוף ברשימת הבעיות שהקיץ מביא עמו, עושה חשק להגר ללפלנד ולחיות בקור כל השנה. אבל אם בכל זאת החלטתם להישאר, כדאי להתכונן. עם החום, הים והשמש צצים מיני תחלואים ומזיקים שלעתים מתקבלים בנפנוף סלחני ולעתים עלולים לגרום לנזק קשה בעיקר לתינוקות ולילדים. אז, בלי פאניקה, הנה המכות החמות של הקיץ.
התייבשות
למה מה קרה? עור חם ויבש, הזעה מוגברת, שלשולים, הקאות, שתן כהה מהרגיל וחום גוף גבוה. במקרים חמורים נוצרים עיגולים תחת העיניים, הלשון מתייבשת והמצח שוקע.
עזרה ראשונה: הושיבו את הילד במקום מוצל ותנו לו לשתות נוזלים בלגימות איטיות (רצוי מים עם סוכר). אם תופעות הלוואי נמשכות, יש להגיע אל בית החולים כדי לקבל עירוי נוזלים.
חם. שתו מים (צילום: רויטרס)
האופציה האלטרנטיבית: שתו מים.
מקדימים תרופה: תנו לפעוט לשתות ככל שניתן.
צריבת מדוזות
למה מה קרה? השלפוחית שנוצרה מהצריבה עלולה להתפוצץ, או הגוף עלול לפתח אלרגיה לצריבה.
עזרה ראשונה: בניגוד לאינסטינקט האימהי אל תשטפו את האזור במים מתוקים (הם אלה שגורמים לשלפוחית להתפוצץ ולצריבה עזה יותר). שטפו במי מלח ופנו לטיפול רפואי בחוף.
האופציה האלטרנטיבית: חומץ. ככל שתקדימו לטפטף חומץ על אזור הצריבה, כך ההקלה מהירה יותר.
מקדימים תרופה: אל תיכנסו למים אם יש שמועה על מדוזות בחוף. אבל אם הילדים לוחצים, כדאי להכיר: סדרת Safe Sea פותחה על־ידי ד"ר עמית לוטן שעלה על פטנט עולמי: קרם הגנה המכיל חומרים המעכבים ומשבשים את השפעת חצי הארס הצורבים של המדוזה. התכשיר ניתן להשגה בפארמים ובבתי המרקחת והוא לא עולה הרבה יותר מכל תחליב להגנה מפני השמש.
שלשולים
למה מה קרה? שלשולים והקאות הגורמים להתייבשות. אם הילד לא מצליח לשתות ומקיא אפילו מים, יש לפנות מיידית לטיפול רפואי.
עזרה ראשונה: תנו לו שתייה מתוקה בכמויות קטנות לעתים קרובות. השתייה האידיאלית במקרה כזה היא תמיסת אלקטרוליטים (הידרן, מינרלי, אלקטרורייס בטעם פטל). מקפידים על מנוחה.
האופציה האלטרנטיבית: השרו 3 בצלים חתוכים בליטר מים רותחים למשך שעתיים, המתיקו אותם, ותנו לו ללגום בכפית כל חצי שעה. מתאים לתינוקות מעל גיל חצי שנה.
מקדימים תרופה: אם אתם מכינים להם כריכים המכילים מיונז, ביצים, חומוס, בשר או אפילו גבינה, האכילו אותם מיד. חומרים אלה רגישים לחום ומתקלקלים במהירות.
עקיצת יתושים
למה מה קרה? אזור העקיצה התנפח ונוצר גרד עז יותר מהמקובל. במקרה כזה פנו לרופא.
עזרה ראשונה: מרחו על האזור המגורה משחות על בסיס אנטי־היסטמיני או משחות היפואלרגניות המכילות אלוורה או פרופוליס להרגעה.
האופציה האלטרנטיבית: מרחו ועסו את האזור המגורה בשמן אתרי לבנדר, טפטפו מעט לימון, ואם אתם אוהבים לזרות מלח על הפצעים, ערבבו מים עם מלח ומרחו.
מקדימים תרופה: מרחו חומר דוחה יתושים טבעי (קרם או שמן המכילים ציטרונלה) או קונבנציונלי. מומלץ לעטוף את מיטת הפעוט בכילה ולהשתמש במפיץ ריח הדוחה יתושים.
עקיצות דבורים / צרעות
למה מה קרה? אלרגיה שמתפתחת לקוצר נשימה, הזעת יתר או כל תגובה קיצונית אחרת דורשת הבהלה מיידית אל בית החולים.
עזרה ראשונה: שלפו את העוקץ והרגיעו את הגרד באמצעות משחה להרגעת העור.
האופציה האלטרנטיבית: שטפו את מקום העקיצה במים מעורבבים בסודה לשתייה (רבע כפית סודה לשתייה בחצי כוס מים) ושפשפו את אזור העקיצה עם שן שום חתוכה.
מקדימים תרופה: ביציאה אל הטבע כסו מוצרי מזון בסיום האכילה, והתרחקו מאזורים שבהם אפשר לראות פעילות מוגברת של דבורים וצרעות.
הופעת פצעונים (חררה)
למה מה קרה? אודם וגרד חמור הנגרמים משילוב בין הלחות והחום באוויר ובין נטיית עור הילד להיווצרות פצעונים על הפנים, הצוואר ובית החזה (חררה).
עזרה ראשונה: גשו לרופא והצטיידו במשחה מייבשת בהתאם להמלצתו.
האופציה האלטרנטיבית: מומלץ להשתמש בסבונים טבעיים ולפזר על העור האדמומי מעט קמח תפוחי אדמה, שמייבש את הלחות ומקל על הגירוי.
מקדימים תרופה: הלבישו את הקטנצ'יק בבגדים אווריריים ושמרו על עורו יבש.
הכשת נחש
למה מה קרה? היווצרות בצקת, דימום, הזעה, פרכוסים ואף איבוד הכרה ומוות.
עזרה ראשונה: בשום אופן אל תנסו למצוץ את הארס. הזמינו מד"א ובינתיים הרגיעו את המוכש. השכיבו אותו במנוחה מוחלטת וקבעו את ידיו ורגליו (כך תמנעו תנועות מיותרות ותפחיתו עד כמה שאפשר את התפשטות הארס בזרם הדם).
בתוך כל הדרמה, נסו להספיק להתבונן בנחש (צבע, גודל וצורה) כדי לתאר אותו לרופאים המטפלים.
הניחו לזוחל לזחול הלאה (צילום: בעז שחם, החברה להגנת הטבע)
האופציה האלטרנטיבית: (לא ממש ריאלי לזמן אמת אבל שווה לדעת) כתשו 5־6 עלי לענה טריים עד שהם הופכים למעין אבקה, ומרחו על מקום ההכשה.
מקדימים תרופה: דאגו שהילד ינעל נעליים גבוהות כשאתם יוצאים לטבע. הנחו אותו שאם ייתקל בטעות בנחש, שלא יזוז ממקומו עד שהזוחל יואיל להמשיך בדרכו.
עקיצת עקרב
למה מה קרה? צריבה, כאבים חזקים במקום העקיצה, אי שקט פסיכומוטורי, דופק ונשימות מהירות, הפרשת רוק, טשטוש ראייה, פרכוסים ואיבוד הכרה המצריכים אשפוז. ככל שהילד קטן יותר כך הסכנה גדלה, בעיקר כשמדובר בעקרב צהוב.
עזרה ראשונה: קבעו את המקום וקררו אותו באמצעות הנחת בקבוק מים או משקה קר אחר עד שתגיעו לבית החולים. חשוב מאוד להרגיע את העקוץ האומלל ולסייע לו להמעיט בתזוזות.
האופציה האלטרנטיבית: ע"ע הכשת נחש: עלי לענה כתושים.
מקדימים תרופה: בדומה לעניין הנחש, דאגו שילדכם ינעל נעליים גבוהות בטיולי השטח ושיימנע מהרמת אבנים גדולות המהוות בית גידול לזוחלים.
עקיצת פרעושים
למה מה קרה? בדומה לשאר החרקים, גם הפרעושים מגבירים פעילותם בימי הקיץ ואז אתם עלולים לזהות מקבצי עקיצות אדומים על עורו של הילד.
עזרה ראשונה: מרחו משחות על בסיס אנטיביוטי המכילות סטרואידים.
האופציה האלטרנטיבית: שפשפו חצי לימון על מקום הגירוד.
מקדימים תרופה: מטפלים בחיית המחמד וסביבתה. קולרים וטיפות מסוג "פרונטליין" או "אדבנטג'" יכולים להקל. לכלבי האקסטרים מותר לעשות תספורת. לרענון.
אמפטיגו
למה מה קרה? האמפטיגו היא מחלת עור זיהומית מידבקת האופיינית לעונות החמות. חיידק הסטרפטוקוקוס (אחיו של זה שעושה אנגינות) מבצע פלישה ויוצר פצעים שהולכים ומתרחבים, מלווים בהפרשה ובגלד.
עזרה ראשונה: מריחת משחה אנטיביוטית וסבון אנטיספטי (סביעור או פולידין) על האזור הנגוע. במקרים רבים האמפטיגו מתפשט בגלל הדבקה עצמית, ואז הטיפול
המקומי אינו מספיק ויש לטפל באנטיביוטיקה.
האופציה האלטרנטיבית: מספרים שמיץ עשב חיטה מייבש את הפצעים מהר יותר מכל משחה קונבנציונלית. אם אין לכם בסביבה מיץ כזה נסו למרוח מעט פרופוליס.
מקדימים תרופה: לידיעתכם: אין כל קשר בין ארגז החול שבו משחק ילדכם להידבקות במחלה. מדובר בחיידק שעובר באמצעות מגע. לכן אם ידוע לכם על ילד הסובל מאמפטיגו, פשוט אל תתקרבו אליו.
פטריות שמש
למה מה קרה? אלה כתמים בהירים ששטחם נע בין מילימטרים ספורים לכמה סנטימטרים, המופיעים עם ההיחשפות לשמש (הפטרייה מפרישה חומר כימי המפריע לשיזוף, וכך נוצרים בקיץ כתמים בהירים על גבי העור במקומות שבהם הפטרייה נמצאת). מה שרובנו לא יודעים הוא שמקור הפטרייה בקרקפת (משם היא מגיעה לכתפיים), לכן יש לטפל קודם כל בקרקפת.
עזרה ראשונה: מומלץ לשלב שימוש בשמפו המקלף את הפטרייה מהעור עם שמפו הפועל ישירות נגד הפטרייה (Nizoral או (Agispor לפחות ארבע פעמים בשבוע.
האופציה האלטרנטיבית: מריחת שמן אתרי "ורבנה".
מקדימים תרופה: אין אפשרות מניעה. או שהפטרייה קיימת או שלא.
- ייעוץ מקצועי: ד”ר חנן נטר, מומחה לרפואת ילדים; טיפים טבעיים מתוך ”תרופות סבתא” של דבורה ליבוביץ’ – הוצאת פראג