שתף קטע נבחר

 

הדור הרביעי בסלולר: Super 3G או WiMax?

כך מנסות חברות התקשורת לקדם את הדור הבא בסלולר. האם תהיה זו טכנולוגיית ‭Super 3G‬ או ‭?WiMax

כאשר החלה אורנג' הישראלית בהחדרת רשת הדור השלישי שלה, היא בחרה להדגיש יישום אחד מרכזי: שיחות וידאו דרך המכשירים. היום ברור לכל, כי לרשת המהירה יש עוד אי-אלו יתרונות חשובים.

 

רשת הדור השלישי של פלאפון, למשל, הפועלת בטכנולוגיה אחרת, אינה מציעה כלל שיחות וידאו, אך מפצה את המשתמשים עם קצב הורדה מכובד. מכשירי דור שלישי כמו ‭E61‬ ו-‭E65‬ של נוקיה לא מציעים שיחות וידאו משיקולים עסקיים, ועדיין עושים שימוש נמרץ ברשת הדור השלישי לגלישה ול"דחיפת" דואר אלקטרוני.

 

סלקום ואורנג' הולכות כיום צעד קדימה ומציעות רשתות תקשורת בדור ‭(HSDPA) 3.5‬ בפריסה רחבה. HSDPA מציעה קצב הורדה תיאורטי של ‭1.8‬-‭14.4‬ מגה-ביט לשנייה. השלב הבא הוא התקן המשלים ‭,HSUPA‬ שמשפר את קצב ההעלאה עד ל-‭5.76‬ מגה ביט לשנייה. גם קצב ההורדה מבטיח: חברת Novatel הציגה לא מכבר מודם USB זעיר התומך ב-HSUPA ומציע קצב הורדה מדהים של ‭7.2‬ מגה-ביט לשנייה.

 

בהנחה שהתשתית סבירה, מודם כזה יוכל להתחרות בכבוד בחיבור ADSL או בכבלים, בקצב המקובל כיום. פלאפון, אגב, שוקלת כיום לאמץ רשת ‭.HSUPA ‬

 

מה השלב הבא?

השלב הבא פחות ברור: ענקית הסלולר היפנית, NTT דוקומו, עורכת כיום ניסויים ברשת תקשורת מתקדמת שכבר מתהדרת בכינוי מבטיח: "סופר דור שלישי" ‭,Super 3G)‬ המכונה גם ‭Long Term Evolution‬ או LTE בקיצור‭.(‬

 

במסגרת הניסויים שואפת החברה להגיע לקצב הורדה של 300 מגה-ביט לשנייה על רשתות אלחוטיות. רשת ה-‭,Super 3G‬ המתבססת על גרסה מתקדמת במיוחד של HSDPA ו-‭,HSUPA‬ מצטיינת בזמן תגובה מהיר במיוחד ובניצול תדרים יעיל יותר מן המקובל ברשתות הדור השלישי.

 

ספקית הסלולר האמריקנית ספרינט משתפת פעולה עם גוגל כדי לספק למשתמשי האינטרנט הנייד מנוע חיפוש, שירותים אינטראקטיביים ורשתות חברתיות המבוססות על טכנולוגיית האלחוט המתקדמת‭.WiMAX ‬ ספרינט וגוגל מנסות לשלב בין תשתית אלחוטית מתקדמת לבין חוויית אינטרנט המותאמת למכשירים ניידים, ומבוססת על סל השירותים של גוגל (הכולל, בין השאר את תוכנת המסרים המיידיים Google Talk ושירות המפות Google Maps).

 

השירותים יהיו זמינים בשלל מכשירים התומכים בטכנולוגיית ‭:WiMAX‬ החל בטלפונים, דרך מחשבים ניידים, וכלה בנגני מדיה ובקונסולות משחקים ניידות. השירות צפוי להפוך למסחרי כבר בתחילת ‭.2008‬

 

כל הניסיונות והמאמצים הללו נועדו לקדם את עולם הסלולר אל הדור הרביעי. הדור הרביעי אמור לספק למשתמשים ממשק אינטרנטי מלא, שבו קול, מידע, ומדיה זורמת יהיו זמינים על-פי דרישה בכל מקום ובכל זמן בזכות קצב תקשורת מהיר - ממש כמו האינטרנט השולחני כיום. עד כמה יהיה קצב התקשורת מהיר? ההערכה היא, שהמשתמשים ייהנו מקצב תקשורת של 100 מגה-ביט לשנייה בשטח פתוח ועד לגיגה-ביט לשנייה בתוך מבנה.

 

מבחינת התשתית האלחוטית, רשתות LTE או WiMAX מסוגלות לספק את המענה הנייד לדרישות הדור הרביעי. המסקנה המתבקשת היא, שבעתיד הלא-רחוק הרשתות הקוויות יהיו מיותרות, במיוחד כשהמחשבים הניידים והרשתות האלחוטיות הביתיות הפכו כל-כך נפוצים.

 

מצד שני, הטכנולוגיה האלחוטית עדיין רחוקה מלממש את פוטנציאל התשתיות הקיים בה. ברוב המקרים עדיין זול יותר, יעיל יותר ובעיקר מהיר יותר להשתמש בתשתית קווית לאורך רוב המסלול.

 

המשוואה הזו תתהפך רק כאשר עלות הפריסה והתחזוקה של תשתית קווית חדשה תהיה יקרה יותר מעלותה של תשתית אלחוטית מקבילה - תהליך שיקרה מהר יותר דווקא במדינות מתפתחות, שבהן האוכלוסיה פזורה על-פני שטח נרחב ותשתית התקשורת הקיימת - אם קיימת - בהן מיושנת. המצב האופטימלי יהיה שילוב בין רשתות קוויות ואלחוטיות, תוך מעבר שקוף ולא מורגש ביניהן, בהתאם לזמינותן.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים