שתף קטע נבחר

צילום: חיים הורנשטיין

זמר לגדעון: סיור, סיפור וקרב

סיור קייצי כהלכתו הוא כזה המסתיים בטבילה צוננת. ד"ר אסף זלצר ממוסד יד בן צבי לוקח אותנו לגלות סיפור חדש במקום מוכר: בעקבות גדעון, לוחמיו והמדיינים באזור עמק חרוד. טיול של היסטוריה חיה, תצפיות מרהיבות, ויש גם בריכה

סיפורי התנ"ך רוויים בעלילות סוערות ובקרבות עקובים מדם, שיכולים לחשוף פנים חדשות במקומות מוכרים. כך למשל, סיור בעמק יזרעאל ובעמק חרוד בעקבות המערכה המפורסמת של גדעון מול המדיינים, שממש אפשר לעקוב אחר התרחשותה, אם רק יוצאים לשטח.

 

בחלוף השנים, אמנם עבר האזור שינויים, אך חלק מהנוף נותר כשהיה, ואת היתר לבטח ישלים הדימיון. כך, אפשר גם היום לזהות את בקעת כסולות כמקום שבו חנו מחנות המדיניים; ואילו את הגן הלאומי מעיין חרוד עם האתר שבו נערך טקס המיון המפורסם של לוחמי גדעון.

 

שלל הממצאים ההיסטוריים באזור מזמין לצאת למסלול שראשיתו בתצפית על שדה המערכה, והמשכו במעקב אחר מנוסתם של המדיינים. לאחר שנכתיר את גדעון כמנצח הגדול, ניכנס לתחומי הגן הלאומי מעיין חרוד ונספר את סיפור בחירת הלוחמים. לסיום, נשקיף על נוף העמק מביתם של אולגה ויהושע חנקין ונקנח במתקני המים שבגן הלאומי. יש למה לחכות.  


אפשר ממש לעקוב אחר המערכה. עמק חרוד (צילום: יפה רזיאל)

 

יוצאים לדרך

נתחיל את הסיור בתצפית על בקעת כסולות, הנמצאת בשיפולי הרי נצרת והר תבור, שבה התמקם מחנה המדיניים. לכאן הגיע ככל הנראה גדעון, מערך מודיעינית של איש אחד, כדי לאסוף מידע על המחנה המדייני ולתכנן את המערכה: "ויבא גדעון והנה איש מספר לרעהו חלום..." (שופטים, ז', יג').

 

בעזרת המידע שנאסף תכנן גדעון להוביל התקפה בהשתתפות 300 לוחמים מובחרים, שהסתיימה ברדיפת המדיינים. ההחלטה לתקוף נפלה על מועד חילופי השומרים המדייניים, כשהאוייב לא יהיה על משמרתו, ולתגבר את התקיפה ברעש והמולה: "ויתן שופרות ביד כלם וכדים רקים ולפידים..." (שם, טז').

 

נמשיך עם הקרב, ונצא לצפות במרחב נסיגתם של הכוחות המדיניים. נחזור אל כביש 716 ונפנה דרומה ושמאלה לכביש 71. ניסע לכיוון בית שאן, ונכנס אל קיבוץ בית השיטה. בקצה העלייה לקיבוץ נפנה ימינה וניסע בכביש המתעקל עד לפינת החי, שם נפנה שמאלה, ונתחבר לשביל הנוף "פארק צבאים" בדרך אל מצפה "יוס ודוד".

 

המרדף אל הניצחון

הכל פעל לפי התוכנית, והבהלה שזרו גדעון ולוחמיו במחנה מדיין הייתה כה גדולה, עד שאלו החלו לנוס מזרחה כל עוד נפשם בם. מן המצפור שאליו עלינו אפשר להבחין במרחבי רכס רמות יששכר, שעליו כנראה נעו הכוחות המדיניים ודלקו כוחותיו של גדעון.

 

בחלק הזה של המערכה הזעיק גדעון את לוחמי העתודה שיועדו למרדף (לא לפני שנאלץ לטפל בבעיית האגו של אלו שלא רצו להשתתף בשלב זה של המערכה, כפי שתוכלו לקרוא בשופטים, ח' א-ג). המדיניים נסו לעבר מעברות הירדן, וגדעון ואנשיו חצו בעקבותיהם את הירדן והמשיכו להפתיע את המדיינים בתחבולותיהם.

 

מערכה זו באה אל קיצה הדרמטי כאשר הרג גדעון את מלכי המדיניים "וילכד את שני מלכי מדיין, את זבח ואת צלמנע, וכל המחנה, החריד" (שם, ח' י-יב). אנשי ישראל הוקירו את גדעון על ניצחונו, וביקשו ממנו להקים שלטון שושלתי.

 

גדעון מצידו רצה להוכיח כי מקורו של הניצחון הוא באל, ועשה את הטעות היחידה במערכה: ביקש את תגובת האל באמצעות אפוד הזהב (דרך שלא הייתה לקוחה של התורה). בחירה זו הביאה עליו את סופו: "ויהי לגדעון ולביתו מוקש" (שם, כז').

 

הניצחון בקרב הוא בדיוק הזמן ליהנות עוד קצת מנופי העמק שלמרגלותינו, ולאחר מכן לשוב ממרחב המרדף והלחימה אל ראשיתו של הסיפור - אל המקום שבו נבחרו לוחמיו של גדעון.


ביקור קריר מעיין חרוד (צילום: חיליק שמיר, החברה להגנת הטבע)

 

בחירת הלוחמים

נצא מקיבוץ בית השיטה ונפנה ימינה לכיוון עפולה בכביש 71. לאחר שנעבור את קיבוץ גבע, נפנה שמאלה על פי השילוט אל הגן הלאומי - מעיין חרוד. נחנה את הרכב בחניה המרכזית, ולפני שנהנה ממתקני המים שבמקום, נתקדם דרומה אל רכס הגלבוע ואל המעיין.

 

מעיין חרוד, אחד ממעיינות ההעתק שלאורך נחל חרוד הנובעים למרגלות הגלבוע, הוא המקום שבו בחר גדעון את לוחמיו: "אשר ילק בלשונו מן המים כאשר ילק הכלב תציג אותו לבד, וכל אשר יכרע על ברכיו לשתות" (ה', ג-ה). זהו מעשה הבחירה המיתולוגי שבו שבו ברר גדעון 300 לוחמים מתוך עשרות אלפי מתנדבים.

 

כאן מסתיים לנו הסיור בעקבות גדעון ומעשיו בעמק. אך כדי ליהנות עוד רגע מהמרחבים המרהיבים, נמליץ לטפס לביתם של אולגה ויהושע חנקין הנמצא בסמוך. במקום שלטי הסבר על הבית ועל אחוזת הקבר, וגם, איך לא, נופיו של עמק חרוד.

 

איך מגיעים: ראשיתו של הסיור בכניסה ליישוב תמרה. ניסע על כביש מספר 716 ונפנה לכיוון הישוב. מיד לאחר הפניה מהכביש הראשי נזהה מרפסת תצפית הפונה לכיוון צפון, ממנה ניתן להבחין בבקעת כסולות.

 

הסיור מבוסס על פרק מתוך הספר "עמק יזרעאל וכל נתיבותיו" (הוצאת יד בן צבי)

 

הכותב הוא חוקר ומדריך במוסד יד בן צבי

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נופי הגלבוע
צילום: אהוד יתום
צילום: דוד  הכהן
"אשר ילק בלשונו מן המים". מעיין חרוד
צילום: דוד הכהן
צילום: דוד  הכהן
מומלץ לבקר בקבר חנקין לסיום
צילום: דוד הכהן
מומלצים