פשרת בייניש-פרידמן: מברכים, אבל סקפטים
נשיאת בית המשפט העליון ושר המשפטים אמנם הגיעו ל"הסכם שלום" מתוקשר, אך יש מי שמטיל ספק בגודל המהלך. פרופ' שטרית מהאוניברסיטה העברית: "למעשה, אף אחד מהם לא ויתר על שום דבר. נקווה שלפחות הם יתחילו לחייך"
"כאשר שני צדדים שנמצאים במאבק מגיעים להסכם, ברור שצריך לברך. אולם אני לא רואה חידושים גדולים בהסכם", כך אמר הערב (יום ד') ל-ynet פרופ' קלוד קליין, מומחה למשפט חוקתי, שהתייחס לנוסחת הפשרה שסוכמה בין שר המשפטים, דניאל פרידמן, לבין נשיאת בית המשפט העליון, דורית בייניש.
אחרי שבועות ארוכים של התכתשויות בין פרידמן לבייניש פירסמו אתמול (יום ד') נשיאי בית המשפט העליון בדימוס, השופטים מאיר שמגר ואהרן ברק, את "נוסחת הפשרה" שסיכמו עם השר פרידמן והשופטת בייניש. ברק ושמגר הודיעו כי "בייניש ופרידמן יפעלו בשיתוף פעולה לקידום מערכת המשפט, וזאת מתוך הכרה במעמדה של הנשיאה כמי שעומדת בראש המערכת השיפוטית, והכרה במעמד שר המשפטים כאחראי על סדרי המנהל של בתי המשפט ברוח המסורת של כבוד הדדי".
פרופ' קליין, מחותמי העצומה שפורסמה לאחרונה בעד הנשיאה בייניש, סבור כי "עצמאות הרשות השופטת היא דבר ידוע, וכך גם העובדה שבית המשפט הוא עצמאי ועומד בראש הרשות השופטת - גם אם פרידמן חלק על כך. יש לקוות ששר המשפטים ישנה את הגישה שלו בנוגע לבית המשפט העליון".
"הניסיון לשים בצד את הנשיאה בין היתר באמצעות הקמת ועדות איתור לבחירת נשיאי בתי המשפט המחוזיים והשלום - היה לא לגיטמי. אם רוצים ועדה, צריך שיהיה בה נציג של בית המשפט העליון. כמובן שאני שמח שמבשרים לנו על שינוי היחסים בין השניים, אבל עדיין אני קצת סקפטי".
השר לשעבר שמעון שיטרית, ראש מכון "סקאר" למחקרי משפט באוניברסיטה העברית, שהוביל את מכתב התמיכה בפרידמן, בירך על ההסכמה שהושגה. "יש לברך על כך ששני המבוגרים האחראים של השבט השיפוטי, שמגר וברק, הצליחו לגבש נוסחה שתאפשר לשני הקודקודים של מערכת בתי המשפט, בייניש ופרידמן, לקבוע יעדים משותפים. זאת, לצד הכרה במעמדו של כל אחד מהצדדים".
עם זאת, מבהיר פרופ' שטרית כי "בהודעת ההסכם עצמה נראה שלמעשה, אף אחד בעצם לא מוותר על שום דבר. במסמך נאמר שהסמכויות של השר לקבוע סדרי מנהל מוכרות וכי הנשיאה במעמד של ראש המערכת השיפוטית, אבל אם היא תרצה לקחת יותר ממה שכתוב בחוק - שוב יהיה דיון".
לדברי שטרית, "אני מצר על כך שההסדר הזה, שהושג בתיווכם של שני מנהיגים שיפוטיים חשובים, לא גובש בשלבים מוקדמים יותר. זאת, לפני שהלהבות עלו ובכך פגעו במערכת המשפטית כולה. כמו כן, יש להביע תקווה שבייניש ופרידמן ימלאו את ההסכם ברוח טובה ושיתחילו לחייך".