בכירים בצבא בריטניה: לסגת מעיראק בלי דיחוי
גורמי צבא בריטים טענו בפני הממשלה ש"הצבא עשה כל שביכולתו" בעיראק, וכי הישארותם של חיילים בריטים באזור העיר בצרה מהווה "משימת התאבדות". האמריקנים, המתנגדים לנסיגה, מיהרו לתקוף חזרה והזהירו כי נסיגה בריטית תהיה "מביכה ומכוערת", ותלווה בלחימה בארגונים שיעים
מפקדים בכירים בכוחות הצבא הבריטים המוצבים בעיראק טענו כי "אין ביכולתה של בריטניה להשיג דבר נוסף" במסגרת פעילות הכוחות בדרום-מזרח עיראק, וכי יש להוציא את החיילים המוצבים במקום מהמדינה ללא דיחוי. כך דיווח העיתון הבריטי "האינדיפנדנט".
בחודש שעבר אמר ראש ממשלת בריטניה, גורדון בראון, כי ההחלטה על העברת השליטה הצבאית באזור העיר בצרה לידי כוחות הביטחון העיראקיים תהיה "על סמך שיקולים צבאיים שיערכו מפקדי הצבא". על פי הדיווח, שני גנרלים בכירים בצבא הבריטי כבר יעצו לממשלה להוציא באופן מידי את הכוחות לאחר "שהצבא עשה כל מה שיכל בבצרה". לטענתם, השארת החיילים בעיר ובמיוחד במתחם ארמון בצרה היא "משימת התאבדות", בה חשופים מדי יום 500 חיילים לפיגועי התאבדות ולירי של כ-60 טילים.
בארצות הברית לא הסתירו בעבר את אי שביעות הרצון של הממשל מן הקריאות הגוברות בבריטניה להוציא את כוחותיה מעיראק, בעיקר על רקע התנגדותו הנחרצת של הנשיא ג'ורג' בוש למהלך. יועצו הצבאי של בוש, סטיבן בידל, אף הזהיר כי בריטניה תיאלץ להילחם תוך הוצאת כוחותיה מעיראק, וכי היציאה תהיה מלווה בנסיגה "מביכה ומכוערת". העיתון הבריטי "סאנדיי טיימס" דיווח שבידל סבור שארגוני השיעים בדרום המדינה, בגיבוי איראני, ירצו ליצור את הרושם שהם אחראים לגירוש הבריטים ולכן יתקפו את הכוחות תוך כדי נסיגתם מהאזור. קצינים בריטים לא שללו אף הם את האפשרות שהנסיגה תהיה תחת אש ובעיקר "משפילה".
במקביל, נשמעה ביקורת מצד גורמי צבא אמריקנים על פעילות הכוחות הבריטים בעיראק, וגורם מודיעיני בכיר בצבא ארצות הברית אמר לעיתון האמריקני "וושינגטון פוסט" כי "הבריטים למעשה הובסו בדרום". גנרל אמריקני אמר לעיתון הבריטי "סאנדיי טלגרף" כי "בשורה התחתונה הבריטים איבדו את השליטה בבצרה, וכלל לא בטוח אם אי פעם שלטו בה". לדבריו, היעדר התמיכה בבריטניה במלחמה בעיראק הובילה השנה לקיפאון בפעילות החיילים הבריטים במדינה, שלטענתו לא יזמו דבר וניסו רק להימנע מאבדות בקרב חייליהם.
הגנרל הוסיף כי כמות החיילים הבריטים בגזרת בצרה אינה מספקת, וכי כך היה המצב גם לפני שהחל הקיצוץ בכוחות. "נכון לעכשיו אפשר לומר די בוודאות שהפעילות הצבאית שלהם היא חסרת ערך", אמר. בכיר בצבא בריטניה טען בתגובה ש"מעולם לא היה סוג כזה של קרב בו הצהרנו כי נצא להביס את האויב".
על רקע היערכות הבריטים לנסיגה אפשרית מעיראק, דיווח העיתון "אובזרבר" שראש הממשלה, גורדון בראון, החל לבדוק את האפשרות לערוך בחירות בזק במדינה כבר בחודש אוקטובר הקרוב. על פי הדיווח, בראון הורה למנהלי הקמפיין שלו לפתוח בהכנות הנדרשות לבחירות "תוך שבועות".