עושים, אבל לא צבא
אלה העובדות היבשות: אחד מכל ארבעה צעירים לא יתגייס השנה. לא ניכנס כרגע לסיבות, אבל כן ניכנס לכך שיש חלופה: אפשר לתרום גם בלי להחזיק נשק ביד. 15 שאלות ותשובות על שירות לאומי
נושא השירות הלאומי עומד לעבור בקרוב מהפך גדול בזכות הקמת מינהלת לעידוד ההתנדבות בשירות לאומי, בראשותו של ד"ר ראובן גל. הגוף החדש הזה אמור להתחיל לפעול בינואר הקרוב וליישם את המלצות ועדת עברי.
מה קבעה ועדת עברי? הוועדה המליצה, שהשירות הלאומי יהיה חובה. מסקנתה העיקרית היא, שצריך ליצור בישראל מערכת שוויונית של שירות צבאי או אזרחי. במערכת כזו, כל מי שמסיבותיו השונות לא התגייס לצבא - דתי וחילוני, יהודי ובן מיעוטים, גבר או אישה - ישרת במסגרות האזרחיות השונות ויתרום את חלקו.
עד כאן ההמלצות, שייושמו, יש לקוות, כבר בעוד חודשים ספורים. ועד אז, הנה שאלות ותשובות לכל מי שמבקש לדעת פרטים על האפשרות להתנדב לשירות לאומי.
.1 מה בעצם עושים בתקופת השירות הלאומי?
יש המון אפשרויות למי שרוצה. ממש בלי סוף. אפשר ללמד מבוגרים וילדים להשתמש באינטרנט ובמחשב, או להיות חלק מצוות של מועדונית לילדים במצוקה או לעבוד במשפחתון לילדים שהוצאו מהבית. מי שמתעניין בסיוע למבוגרים יכול ללמד עולים חדשים עברית או למצוא עבודה באחד מבתי האבות או לסייע בהוסטל לאנשים עם פיגור קל שמנסים לנהל חיים עצמאיים.
במהלך השירות הלאומי אפשר להדריך במוזיאונים, להיות מדריכים לידיעת הארץ או לטפל בבני נוער שנפלטו ממסגרות החינוך הפורמליות. אפשר אפילו לעשות שירות לאומי במסגרת פרויקט מיוחד במוסד או בשב"כ או לנסוע לחו"ל כדי לחזק את הקשר של ילדי הקהילה עם היהדות ועם החיים פה.
.2 מי יכול להתנדב לשירות לאומי?
רק מי שקיבל דחייה של השירות הצבאי או פטור מהשירות הצבאי בגלל בעיות בריאות או מסיבות מצפוניות.
.3 מיהם הגופים שבאמצעותם אפשר להתנדב לשירות הלאומי?
התנדבות לשירות לאומי אפשרית כרגע רק בתיווכם של אחד משישה גופים: האגודה להתנדבות; עמותת שלומית; אגודת בת עמי; עמינדב; ש.ל. - עמותה לשירות לאומי אזרחי; עיריית ירושלים. כל אחד מהגופים האלה אושר על־ידי שר הרווחה ונמצא בפיקוח של היחידה לפיקוח ובקרה על השירות הלאומי במשרד הרווחה (טלפון .(02-6708355 לאחרונה אושר מעמדו של גוף שביעי: העמותה לשוויון חברתי ולשירות לאומי במגזר הערבי. עמותה זו מתכוונת לסייע גם לצעירות ולצעירים בדואים להתנדב לשירות לאומי וליהנות מהתנאים הנלווים למעמד.
.4 אפשר לעשות שירות לאומי בכל גיל?
לא. רק עד גיל .22 תקופת ההתנדבות המירבית בשירות הלאומי היא שנתיים. אחר־כך אפשר להתנדב, אבל זה לא מזכה בתנאים מיוחדים בהמשך או בהטבות.
.5 האמנם כל עבודת התנדבות נחשבת לשירות לאומי?
לא. כדי להיחשב כמי שעשה שירות לאומי, חייבים להתחייב לשנת התנדבות אחת לפחות. במהלך שנה כזו חייבים לעבוד לפחות 40 שעות שבועיות. דיווח מדויק על ימי העבודה והחופשה הוא חובה. ללא דיווח מעודכן כזה, שמועבר על־ידי הגוף המפעיל אל האחראים על השירות הלאומי, אין סיכוי לקבל את ההטבות בתום השירות.
.6 כשמתנדבים לשירות לאומי מותר לצאת לחופשות?
רק באישור המפעיל או המוסד שבו עובדים כמתנדבים ורק לאחר דיווח לגוף ששלח אותך אל המפעיל. כל מתנדב לשירות לאומי זכאי ל־22 ימי חופשה בשנה אם הוא עובד חמישה ימים בשבוע, ול־26 ימי חופשה אם הוא עובד שישה ימים בשבוע.
.7 האם אפשר להחליף את המקום שבו עובדים במהלך השירות הלאומי?
כן, בתנאי שהושגה הסכמה בין שני המפעילים (זה שאותו עוזבים וזה שאליו מעוניינים להצטרף). אם יש תקופת המתנה כשעוברים ממקום אחד לשני, היא לא נחשבת כזמן שירות לאומי.
.8 מה קורה אם נפגעים תוך כדי השירות הלאומי?
כל אחת מהעמותות העוסקות במתנדבי השירות הלאומי משלמת דמי ביטוח לאומי וביטוח בריאות עבור מתנדביה, וכל מתנדב מבוטח, בדיוק כמו כל שכיר. חשוב לדעת: כשמתנדב חולה, עליו להציג אישור של רופא למפעיליו.
.9 האם מותר לעבוד (כשכיר או כעצמאי) במהלך השירות הלאומי?
בדרך כלל, בתקופת השירות הלאומי לא עובדים בשכר. אבל יש מקרים מיוחדים שבהם אפשר לקבל אישור גם לעבוד או ללמוד. בכל מקרה, מדובר רק ב־12 שעות עבודה שבועיות ורק במקרים שבהם מגישים בקשה בכתב ומקבלים אישור מיוחד לכך מהעמותה בה פועלים.
.10 מותר ללמוד לימודים סדירים תוך כדי השירות הלאומי?
רק שש שעות שבועיות ורק אם בקשת היציאה ללימודים אושרה על־ידי המפעיל והוועדה המייעצת.
.11 מי מכסה את הוצאות הנסיעה, הלינה והכלכלה בתקופת השירות הלאומי?
המפעילים צריכים לכסות את הוצאות הנסיעה של המתנדב. מתנדבים שנשארים לגור בבית מקבלים כ־690 שקל לחודש אם הם דואגים לעצמם לכלכלה, או 580 שקל אם המפעיל דואג להם לכלכלה. מתנדבים שגרים מחוץ לבית מקבלים כ־630 שקל לחודש אם המפעיל דואג לכלכלתם, וכ־740 שקל אם הם דואגים לעצמם לכלכלה. מי שגר ואוכל אצל המפעיל מקבל רק כ־475 שקל בחודש.
.12 מה מגיע למי שסיים שירות לאומי?
אחר 12 חודשי שירות לאומי מקבלים מענק שחרור בגובה כ־1,800 שקל. לזכות מי שמתנדב במשך שנה נצבר פיקדון בגובה של כ־5,400 שקל. אחרי 24 חודשי שירות לאומי מקבלים מענק שחרור בגובה כ־3,600 שקל. לזכות מי שמתנדב במשך שנתיים נצבר פיקדון בגובה של כ־10,800 שקל. כדאי לדעת, שמי שסיים שירות לאומי של שנה לפחות מקבל גם נקודות זכות בתעודת הזכאות לדיור, שמקבלים ממשרד השיכון. הטבה נוספת היא קבלת נקודות זיכוי במס הכנסה, בדיוק כמו שמקבלים חיילים משוחררים.
.13 האם גם מסיימי שירות לאומי יכולים ליהנות מתנאי "עבודה מועדפת"?
כן. מי שסיים 24 חודשי שירות לאומי יכול לעבוד במשרה מלאה באחת מהעבודות המוגדרות "מועדפות",' במשך חצי שנה. בסיומה של התקופה יקבל מענק בגובה של כ־7,500 שקל. כדאי לדעת: מי שמסיים שירות לאומי זכאי גם לקבל שירותי ייעוץ והכוונה מקצועית בשירות התעסוקה.
14. האם הנכונות לשרת בשירות לאומי מקלה בקבלת פטור מהצבא?
"אין קשר בין הנכונות לבצע שירות לאומי לבין מתן פטור משירות צבאי," מסביר דובר צה"ל.
.15 ומי שקיבל פטור משירות בצה"ל והתנדב לשירות לאומי יכול אחר־כך גם להתגייס ולשרת בצבא?
"אין מדיניות גורפת לגבי בקשות לגיוס של מי שכבר קיבל פטור משירות צבאי. כל בקשה נבדקת לגופה," מבהירים בצבא.
להלן רשימת העמותות הפעילות:
- האגודה להתנדבות בע"מ בישראל. עוסקים בתחום הבריאות, החינוך, ביטחון פנים ורווחה. טלפון ,02-6521140 פקס: 02-6521149.
- עמותת שלומית. טלפון ,03-6129202 פקס 6219402 - 03, אימייל: a-shalom@zahav.net.il.
- אגודת בת עמי מיועד לצעירות המעוניינות לפעול במסגרת לאומית־ציונית־דתית. טלפון 02-5411333 פקס: . 02-6413089.
- עמינדב. פעילות בתחומי החינוך, הרווחה, קליטת העלייה, בריאות ועוד. טלפון 02-6231052 פקס: .02-6231491 פרטים נוספים באתר האינטרנט .
- ש.ל. - העמותה לשירות לאומי אזרחי חלופי. התנדבות בתחומים כגון רווחה, חינוך, פעילות במרכזים קהילתיים, עלייה, קליטה ובריאות. טלפון 04-8438045
- עיריית ירושלים אגף הרווחה, היחידה העירונית לשירות לאומי. סיוע לילדים, משפחות, קשישים, חולים או מוגבלים תושבי ירושלים. טלפון ,02-6296916 פקס: .02-6296562
- עמותה נוספת, "העמותה לשוויון חברתי במגזר הערבי - שירות לאומי במדינת ישראל," קיבלה לאחרונה הכרה ותספק שירותים לבנים ובנות מהמגזר הבדווי.
- מידע כללי על השירות הלאומי ניתן למצוא גם באתר משרד הרווחה.
- הכתבה פורסמה לראשונה בעיתון "לאשה"