בג"ץ: המדינה מתחמקת מאחריותה לים המלח
בהחלטה שניתנה בעקבות עתירת התאחדות מלונות ים המלח, שופטי בג"ץ מתחו ביקורת חריפה על הממשלה המנסה להתחמק מאחריותה לפיתרון סכנת ההצפה באזור. השופטים קבעו כי תוך 60 יום על המדינה להקים מנהלת ייעודית שתטפל בנושא
"איננו מעלים על דעתנו כי ממשלת ישראל תיתן יד לפגיעה אנושה בים המלח", כתבו שופטי בג"ץ בהחלטה שניתנה בעקבות עתירת התאחדות מלונות ים המלח נגד המדינה, המזניחה את הטיפול בסכנת ההצפה באזור. השופטים אליעזר ריבלין, אליקים רובינשטיין ואלון יוסף מתחו ביקורת חריפה על התנהלות הממשלה ומשרדיה, ועל ניסיונות ההתחמקות ממתן מענה לבעיה. בהחלטה נקבע כי על המדינה להקים מנהלת ייעודית לטיפול בסכנת ההצפה תוך 60 יום, וכן לקבוע לוח זמנים מדויק לפעילותה.
בעתירת ההתאחדות נטען כי למרות שהופנו תקציבים לטיפול בסכנת ההצפה המדינה לא עמדה בלוח הזמנים שהיא עצמה קבעה. שופטי בג"ץ הדגישו כי המדינה היא הנושאת באחריות למציאת הפיתרון, מאחר שאפשרה וקידמה את הקמת המלונות תוך ידיעה שהצפתם כתוצאה מעליית מפלס ים המלח אפשרית. "ים המלח אינו עוד מתחם אחד מיני רבים במדינת ישראל שנתגלע לגביו סכסוך
אזרחי או מנהלי כזה או אחר, אלא אחת מאבני היסוד של הארץ הזאת", השופטים ציינו. הם הוסיפו כי לתפיסתם, הממשלה צריכה להיות "הקטר המושך את הקרונות".
"החלטת בג"ץ מדברת בעד עצמה", מכריז יו"ר התאחדות מלונות ים המלח אודי זיכרמן. "המדינה נתנה לוח זמנים שהיא בעצמה לא עמדה בו, ולכן בג"ץ מאס בהתנהלותה". לדברי עו"ד גדעון פישר, המייצג את ההתאחדות, "למרות ההחלטה העניין טרם הסתיים. לצערנו, גם לאחר שהצלחנו להביא לכך שהממשלה תתכנס ותקבל החלטה כתובה, וגם לאחר שבג"ץ רמז למדינה שעליה לעשות הרבה יותר על-מנת לפתור את הבעיה, פעילותה עד כה מסתכמת בעושר של מלל ובעוני של מעש. לפנינו עוד שנים רבות שבמהלכן משרדי הממשלה יהיו חייבים להקצות את כל המשאבים הנדרשים כדי למנוע קטסטרופה עתידית".
מדוברות קיבוץ עין גדי נמסר כי, "יותר מדי שנים התעלמו מכך שאזור צפון ים המלח נסוג בצורה מוחלטת, ובריכות האידוי של מפעלי ים המלח מאיימות להציף את אזור הדרום. ההתחמקות של המדינה מההתמודדות עם הבעיות יוצרת מצב מגוחך, ואנו מקווים שבג"ץ יביא למעורבותה - ובמקביל יעלה למודעות הציבורית את מצבו החמור של הים ואת מורכבות הפיתרון".