בליטא זועמים: מיזם נדל"ני על בית קברות יהודי?
הקהילה היהודית במדינה טוענת כי פרויקט מגורים יוקרתי עתיד לקום על חורבותיו של בית קברות יהודי עתיק, שבו היה קבור פעם הגאון מווילנה. ממשלת ליטא אמנם הקימה ועדה לבחינת העניין, אך בינתיים העבודות נמשכות, והקבלן מבהיר: "זו שערורייה מלאכותית. אין ודאות שבמקום עמד פעם בית קברות"
פרויקט מגורים חדש שבנייתו החלה בווילנה בירת ליטא נראה על פניו כמו עוד מיזם נדל"ני בעיר - אך הקהילה היהודית של ליטא זועמת. לדבריהם, המיזם עומד לקום על חורבותיו של בית קברות יהודי עתיק, והמחלוקת בנושא הצליחה לפעור מחדש פצעים ישנים ולעורר שוב טענות על אנטישמיות בליטא, שיותר מ-200 אלף בני קהילתה היהודית נספו בשואה.
"זה היה מקום מאוד מיוחד", אמר מרדכי גורביץ', בן 84, על בית הקברות סניפיסקס בן 600 השנה, שכונה ביידיש שניפישוק. בבית הקברות גם נקבר ב-1797 אליהו בן שלמה זלמן, הידוע בכינויו הגאון מווילנה, אך ארונו הוצא משם בינתיים.
בית הקברות נסגר על ידי השלטונות של רוסיה הצארית ב-1831, ועל חלקו הוקמו מבנים. בשנות החמישים, השלטונות הסובייטיים בנו בשטחו גם איצטדיון ואולם קונצרטים, אך איפשר להוציא מבית הקברות את ארונו של הגאון מווילנה. לטענת היהודים, בית הקברות הוא קדוש. "אין כזה דבר 'בית קברות יהודי לשעבר'", אמר הרב הראשי של ליטא, חיים בורשטיין.
אלפרביציוס (מימין) וגורביץ' על רקע מגרש המריבה (צילום: רויטרס)
קבלני המיזם דוחים את הטענות שהמיזם הנדל"ני מוקם על שטח בית הקברות. חרף המחאות, חלקו הראשון של המיזם כבר הושלם - מגדל דירות שזכה לכינוי מגדל המלך מינדאוגס. "למרבה הצער, ממשלת ליטא ועיריית וילנה אינם מפגינים רגישות כלפי הנושא החשוב הזה. זה לא היה קורה במדינה מערב-אירופית", הוסיף בורשטיין.
בשל הלחץ שהופעל עליה, החליטה ממשלת ליטא להקים ועדה שתבחן את הנושא, אך בינתיים הבנייה נמשכת. "מסקנות הוועדה יפורסמו עד סוף השנה", אמר ויליוס קבליאוסקס, יועץ לראש ממשלת ליטא גדימינס קירקילס. לטענתו, הממשלה מוטרדת מהמחלוקת, ומחפשת פתרון.
ביולי הפגינו נציגי קהילות יהודיות מול מוסדות האיחוד האירופי בבריסל ואיימו להחריף את המאבק. גם דיפלומטים מערביים הביעו את מחאתם. "כל שהם מבקשים הוא ששרידי אבותיהם ישמרו. זה לא טבעי לבנות על בתי קברות", נמסר משגרירות ארצות הברית בווילנה.
מומחים ליטאיים חלוקים בדעותיהם בנוגע לשאלה האם המיזם שנבנה עובר בשטח בית הקברות, אך עמדתו של הקבלן המבצע, קזימירס מוסטייקיס, ברורה. "זוהי שערורייה מלאכותית. אין כל ידע ודאי שבמקום עמד בית קברות. זוהי הערכה בלבד", אמר. בכיר אחר בחברת הבנייה שאחראית על הפרויקט טען כי במקום לא התגלו עצמות של בני אדם, רק של בעלי חיים.
גם העיתונות במדינה לא הביעה תמיכה בקריאות להפסיק את בניית המיזם. "בואו נגיד שהיה שם בית קברות. אז מה? כל הערים בסופו של דבר מתרחבות על חשבון בתי קברות לשעבר. השאלה מי היה קבור שם אינה רלבנטית", נכתב במאמר המערכת של העיתון הליטאי ליטובוס רייטס.
לטענת הרב בורשטיין, אנטישמיות נותרה בעיה בוערת בליטא, שם שיתפו הרשויות פעולה עם גרמניה הנאצית במלחמת העולם השנייה. צייד הנאצים אפריים זורוף ממרכז שמעון ויזנטל האשים את ליטא כי היא מתמהמהת בכוונה בהבאתם לדין
של חשודים בפשעי מלחמה.
עם זאת, לדברי מנהיג הקהילה היהודית סימונס אלפרביציוס, הסוגיה שעומדת על הפרק כאן אינה אנטישמיות - אלא כלכלית. המיזם שנמצא בבנייה הוא יוקרתי, ועלות הדירות בו נאמדת בכ-4,000 אירו למטר מרובע. "כשדירה ממוצעת עולה יותר מ-400 אלף דולר - מי ירצה להפסיק את הבנייה?", תהה.