מה זה בדיוק שנת שמיטה?
שאלה:
מה זה בדיוק שנת שמיטה? (מאיר)
תשובה:
פעם בשבע שנים התורה מצווה אותנו לשבות ממלאכת הקרקע ולמחוק את כל החובות. המצוה הזו מופיעה בתורה בשלושה מקומות שונים, ובהקשרים שונים: בפרשת משפטים (שמות כג י-יא), בפרשת בהר (ויקרא כה א-ז) ובפרשת ראה (דברים טו א-ז).
למצוה זו יש כמה סיבות, עד כמה שאנחנו יכולים להבין:
ראשית, זה דומה למצוות שבת. כאן ההסתכלות היא על החקלאי, שצריך להכיר בכך שהעולם הגשמי אינו חזות הכל, ועליו להשקיע פעם בשבע שנים גם בהתפתחותו הרוחנית, ולצורך כך עליו לעזוב את עבודת האדמה ולהשקיע את זמנו בלימוד תורה.
שנית, יש כאן גם צדק חברתי, שהרי בעלי הקרקעות בעבר היו העשירים, וככל שאדם היה עשיר ביותר היו לו יותר קרקעות. בשנת השמיטה הוא מצווה להפקיר את כל פירותיו, כך שכל אחד יוכל להיכנס לשדהו ולאכול את הפירות - וגם בעל השדה, בדיוק כמו עניי הכפר - נכנסים ביחד לשדה ולוקחים רק מה שהם צריכים לאכול.
זהו גם הרעיון של שמיטת כספים, שבו העשירים היו מוחקים את כל החובות לעניים, והעני היה יכול להשתקם ביתר קלות בסוף שנת השמיטה. בנוסף, יש כאן מעין הכרזה של כל יהודי שהוא מכיר בכך שכל הרכוש שהוא צבר אינו באמת שלו אלא הגיע אליו מאת הקב"ה, ולכן בציוויו של הקב"ה הוא מפקיר את הפירות, מפסיק לעבד את השדה ומשמט את חובותיו.
יש כאן גם הצהרה אמונית בהבטחתו של הקב"ה, שלמרות שלא נעבד את השדה במשך שנה שלמה, תבואתנו לא תחסר, כפי שאומרת התורה: "וְכִי תֹאמְרוּ מַה נֹּאכַל בַּשָּׁנָה הַשְּׁבִיעִת הֵן לֹא נִזְרָע וְלֹא נֶאֱסֹף אֶת תְּבוּאָתֵנוּ: וְצִוִּיתִי אֶת בִּרְכָתִי לָכֶם בַּשָּׁנָה הַשִּׁשִּׁית וְעָשָׂת אֶת הַתְּבוּאָה לִשְׁלֹשׁ הַשָּׁנִים: וּזְרַעְתֶּם אֵת הַשָּׁנָה הַשְּׁמִינִת וַאֲכַלְתֶּם מִן הַתְּבוּאָה יָשָׁן עַד הַשָּׁנָה הַתְּשִׁיעִת עַד בּוֹא תְּבוּאָתָהּ תֹּאכְלוּ יָשָׁן".
אלו, בקוים כלליים מאוד, היסודות של שנת השמיטה, והפרטים הם רבים. לפירוט נוסף על הרעיונות שמאחורי השמיטה כדאי לעיין בספרים הרבים העוסקים בנושא זה, כגון:
שבת הארץ, הרב אברהם יצחק הכהן קוק
לקראת שמיטה ממלכתית במדינת ישראל, הרב זאב וייטמן
קטיף שביעית, מכון התורה והארץ
שמיטה בהלכה ובאגדה, הרב יחיאל מיכל שטרן
השמיטה והמעשרות לאור המקורות, הרב צבי שינובר
שמיטה - תדריך לימודי - הרב מנחם בורשטיין ועוד ספרים רבים.
את פרטי ההלכות בשמיטה ניתן למצוא (מלבד בספרים שלעיל):
משנה תורה לרמב"ם, ספר זרעים, הלכות שמיטה ויובל
ערוך השולחן העתיד
באהלה של תורה חלק שלישי, הרב יעקב אריאל
ועוד ספרים רבים. ויהי רצון שנזכה לשמור שמיטה כהלכתה. (משיב: הרב ירון בן-דוד)