שתף קטע נבחר

בעקבות האודיופילים: המסע אל הצליל

לכולנו יש שיר אהוב שמזכיר לנו תקופה או רגע טוב בחיים, אך האודיופילים לקחו זאת צעד אחד נוסף קדימה והם משקיעים במערכת הסטריאו האישית. רק אל תנסו להדליק אותה

כל אחד מוצא משהו שמרגש אותו. את האחד מרגשת מכונית ספורט חלומית, האחר מתרגש מטעימת יין צרפתי איכותי והשלישי יזיל דמעה מהצגת תיאטרון מרגשת. אצל כולם מדובר בתחביב, אך ישנם כאלה שהתחביב אצלם כבר הופך להתאהבות - כאלה למשל הם האודיופילים - שמקדישים את חייהם לחיפוש אחר הצליל המושלם.

 

 

עופר, 43, מהנדס חשמל במקצועו - הפך את דירתו לאולם השמעות של מוזיקה. כששמע שאנחנו מתכוונים לפרסם כתבת וידיאו בת שלוש דקות החוויר כסיד: "איך אפשר להעביר עשרים שנים של אהבה לתחום בשלוש דקות?", הוא מחה, "אני יכול לספר לך רק על הכבלים מעל לשלוש שעות, וכיצד באים לכאן חברים עם כבלים שונים שאנו מחברים ומייד שומעים הבדל בסאונד".

 

עופר מודה שהאהבה הגדולה הזו מזינה אותו וגורמת לו אושר עילאי. כששאלתי על ה"סי די רום" הוא הזדעק :"נגן סי די, לא סי די רום!" וכשהעברתי אצבע על אחד החוטים המוזרים, מיד חשתי יד חסונה על כתפי שמושכת אותי אחורה בתקיפות: "רק להסתכל, לא לגעת". (מישל דור).

 

 

קנית מערכת - המסע אל הצליל

האודיופיל המצוי יטען שבהגדרה הזו טמון עניין של אופי שהינו מעבר לתחביב רגיל: השאיפה המוחלטת היא שהכל יהיה מושלם והמערכת תקבל מקום של של כבוד בחיים - ובבית.

 

חשבו על אדם שמסוגל להעלות לכם חיוך על הפנים, כזה שלעולם אינו משעמם, שפותח לכם דלתות לעולמות חדשים ומביא להקות אהובות הביתה, לסלון. האם לא תתנו לו כבוד בחזרה? כך היא המערכת לדידו של האודיופיל: יש לה נשמה, אופי והיא מחזירה אהבה למי שמשקיע בה. מערכת הסטריאו מהווה גם מסלול בריחה מהיר מרעש היום, הלחץ והעבודה, היא מקור הרוגע והמנוחה. אין שום סיבה לא לאהוב אותה.

 

האודיופיל, תמיד יחפש את אותו כינור שמתנגן בראשו ואת אותם מיתרי גיטרה מרטיטי לב. נכון - לכולנו יש שיר אהוב שמזכיר לנו תקופה או רגע טוב בחיים, אך האודיופילים לקחו זאת צעד אחד נוסף קדימה: הם מנסים לשחזר את אותו צליל אהוב במערכת הסטריאו האישית. הדרך להצלחה בכך, אינה קלה כלל וכלל.

 

למשל, חובב הצליל אינו נכנס לחנות סטריאו, מחליט וקונה - אלא יוצא למסע חיפושים. זהו מסע ארוך אשר דורש סבלנות רבה ככל האפשר על מנת לאפשר בדיקת מספר רכיבים רב הדרוש להחלטה ולבחירה הנכונה.

 

כאשר החליט האודיופיל לרכוש רכיב למערכת, הוא מתחיל בהגדרת סגנון הצליל הנכון עבורו, לאחר מכן הוא מכתת רגליו אל החנויות והיבואנים המתמחים בתחום העילי ("יצרני העל" של רכיבי מערכות הסטריאו) - אשר נחשב לאיכותי ביותר, ולרוב גם יקר מאוד.

 

לוקחים לפני שקונים

לאחר שהגיע לחנות, הוא מבקש להקשיב למספר מוצרים שחשב שיתאימו לו. כך הוא מסתובב בחנויות ורושם את רשמיו. לאחר שציין כמה מהמוצרים כמועמדים לרכישה, הוא חוזר לאותם יבואנים והפעם כשהוא מבקש את אותו המוצר המועמד לרכישה, להאזנה חוזרת ומעמיקה יותר בביתו.

 

האדם הסביר לא יקח מקרר הביתה, רק בכדי להתרשם לפני קניה, נכון? במקרה שלפנינו זה עובד אחרת. האודיופיל לא ירכוש מוצר בלי שהאזין לו בביתו, מחובר למערכת האודיו האישית שלו; הנוהג מקובל מאוד בתחום הזה ויבואנים מקבלים זאת בהבנה.

 

לאחר שהאזין מספר ימים לאותו מוצר והרגיש כי הגיע מועד החתונה בין הדייר החדש לשאר הרכיבים, רק אז - יפתח אותו אודיופיל את ארנקו ויבצע את פעולת הרכישה.

 

לשמוע אבל לא לגעת

חיי האודיופיל אינם קלים במיוחד. החלקה עליה עומדת המערכת (בסלון או בחדר האזנה) עלולה להסב להם חרדה גדולה. רק מי שהציוד שייך לו או אודיופיל "מוסמך" מטעמו רשאים להדליק את המערכת, וזה מפני שיש דרך ייחודית להדליק אותה: ראשית, יש להדליק את קדם המגבר, לאחר מכן עוברים למקור (נגן ה-CD) ולבסוף לוחצים על כפתור ההדלקה של מגבר ההספק. כיבוי המערכת נעשה בסדר ההפוך, אך "קדוש" לא פחות. הדלקה או כיבוי המערכת בצורה לא נכונה על ידי אדם זר (דהיינו, לא "מוסמך"), משולים מבחינתם למי שמנסה לנקות את מסך המחשב שלו עם מגרפה.

 

חיי הקרובים לו אף הם אינם קלים: חל איסור מוחלט על בת הזוג או העוזרת לנקות, לשטוף ולפעמים גם לנשום בקירבת המערכת, אלא אם כן קיבלו "הסמכה" מבעליה. טיפ לבנות הזוג: מותר ואף רצוי לספר לבעל עד כמה המערכת נשמעת מצוין, לחילופין, אפשר בהחלט לומר "איזה כיף שיש לנו אותה בבית".

 

מאזינים שוב ושוב

איילת, זוגתו של עופר, חזרה יום אחר מטיול רגלי עם חברתה ופתחה את דלת ביתה, מולן התגלה קומץ אנשים, ישובים ממול המערכת, מבט מרוכז על פניהם, כאשר ברקע מתנגן קטע בן 20 שניות שחוזר על עצמו, ובכל פעם ניתחה אותו מחדש קבוצת המאזינים. חברתה של איילת שאלה בדאגה "הם שמים לב שהקטע שמתנגן חוזר על עצמו?". "כן", ענתה לה איילת, "הם מקשיבים ומנתחים פרמטרים שונים בצליל, כמו רחש רקע ומיקום כלי הנגינה. כנראה שהם בוחנים את אחד הכבלים".

 

סיטואציה שכזו עלולה להשמע הזויה, אך עבור האודיופיל מדובר בפעולה חיונית בדרך למצוא את המוצר המתאים ביותר ולמטרה זו כדאי להיעזר לפעמים בזוגות אוזניים נוספים.

 

אם תשאלו את רוב האודיופילים מה "מוקצה" עבורם, הם יענו מיד: "ערבוב עם קולנוע ביתי", אודיופיל אמיתי לעולם לא יחבר קולנוע ביתי ביחד עם סטריאו טהור, אלא יפריד בין המערכות לחלוטין: החל בקו חשמל נפרד לכל מערכת וכלה ברכיבי הגברה ורמקולים שונים. 

 

מרדף אין-סופי

חלקם של האודיופילים שאני מכיר, מתנהגים בדומה לכתוב בכתבה, חלקם האחר פחות אדוקים, אך לכולם מכנה משותף אחד: הם נמצאים בחיפוש אחר הצליל המושלם עבורם, ביודעם שלעולם לא ימצאו אותו. הם שם בשביל הדרך הסיזיפית עצמה, לא בשביל היעד.

 

נסו פעם לשבת בנקודת ההאזנה האופטימלית מול מערכת אודיו איכותית. הניחו במגש התקליטורים את הדיסק האהוב עליכם, הרגישו כיצד המערכת שרה במיוחד עבורכם. אז, תבינו מה מרגיש אודיופיל בכל יום כשהוא יושב מולה בהנאה ממכרת. ומי יודע? אולי זה יוציא את האודיופיל שנמצא חבוי גם בכם (נמר לוי, dtown).

 

השתתף בהכנת הכתבה: ליאור קורן, dtown

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: שי רוזנצוויג
מחפשים את הצליל המושלם
צילום: שי רוזנצוויג
לאתר dtown
מומלצים