בדיקה משטרתית נגד מפקד המשטרה הצבאית
תלונה שהתקבלה בלשכת הפצ"ר הולידה בדיקה נגד השוטר מספר 1 של צה"ל. טענות על עלבונות אישיים וחריגה מהנורמה המקובלת מצדו של תא"ל רוני בני, נבדקות בתוך המסגרת הצבאית. אולם בעקבות חשש להיבטים פליליים בהתנהגותו, עורבה גם משטרת ישראל בפרשה. גורמים בצה"ל מודים: "גם אם זה רק בתחום האתיקה - זה מביך". ואולי מדובר רק במסע נקם של קצינים במפקדם?
הפרקליט הצבאי הראשי בוחן בימים אלה טענות נגד קצין המשטרה הצבאית הראשי (קמצ"ר), תת-אלוף רוני בני - כך נודע ל-ynet. מדובר במעשים שחורגים לכאורה מהאתיקה הצבאית. בהתייעצות עם פרקליט המדינה, הועברה אחת התלונות לטיפולה של משטרת ישראל, כדי שתבחן אם יש מקום לפתוח בחקירה פלילית בעניין. "לא נוח להתעסק עם הפרשה, בטח כשמדובר בקצין בכיר, בטח ובטח כשמדובר בקצין המשטרה הצבאית הראשי. זה מביך", הודה גורם צבאי.
תחילת הפרשה המביכה במספר טענות, שהתקבלו לפני כמה חודשים בלשכתו
של הפרקליט הצבאי הראשי, תא"ל אבי מנדלבליט. את התלונה הגיש קצין בכיר בפרקליטות הצבאית במילואים, ובעקבותיה נפתחה בדיקה מקיפה אודות תת-אלוף בני. מדובר בעדויות המפרטות מעשים שביצע לכאורה, וקשורים לאופן התנהלותו מול פקודיו. המעשים חשפו התנהגות שאינה הולמת, שימוש לרעה בסמכות, התבטאויות פוגעות כלפי פקודים ופקודות ומקרים אחרים, בהם הקמצ"ר חרג לכאורה באופן בוטה מהנורמות המקובלות בצה"ל.
טענה שהדאיגה במיוחד את הפצ"ר מנדלבליט, נגעה ללינה של הקמצ"ר בצימר בצפון הארץ במהלך מלחמת לבנון השנייה, לכאורה - חינם אין כסף. בנושא זה נבדק האם מדובר בסוג של טובת הנאה שקיבל מצד אחד מפקודיו, בציפייה לקידום. לרוב, מקרים מסוג זה נחקרים ביחידה לחקירות פנימיות (יחק"פ) של צה"ל. אלא שכאן מדובר בקצין המשטרה הצבאית הראשי, ולא ניתן היה להטיל את המלאכה על גוף פנימי בצבא. לפיכך, על הבדיקה הופקד גורם משטרתי בכיר. בימים האחרונים הוא השלים אותה והעביר את הממצאים לפצ"ר.
במקביל החל בתוך צה"ל הליך בדיקה, לגבי כל יתר הטענות שהועלו נגד הקמצ"ר. עם סיום הבדיקה יוגשו ההמלצות לראש אגף משאבי אנוש, אלוף אלעזר שטרן.
המקום הכי נקי בצבא
תת-אלוף בני, איש חיל השריון, מונה לתפקיד הקמצ"ר בספטמבר 2005, לאחר שגבר על מספר מועמדים מתוך המשטרה הצבאית. לא מעט גבות הורמו בעקבות אותו מינוי. בשיחות עם ynet סיפרו קצינים בכירים בחיל, כי הוא נוהג להטיח עלבונות אישיים במפקדים בכירים, ולעכב מינוי של אחרים. באחרונה הודיעו כמה מהם, אנשי מילואים, כי אין הם מוכנים להמשיך ולשרת תחתיו. את הטענות הללו בודקים כאמור בימים אלה בתוך מסגרת הצבא.
גורמים בצה"ל, שמכירים את הפרשה, אמרו ל-ynet כי מדובר בשרשרת
אירועים מביכה. "המשטרה הצבאית צריכה להיות המקום הכי נקי בצבא. כאשר שוטר צבאי חורג מהפקודות זה צורם, אבל כאשר יש תלונות נגד מי שעומד בראש החיל הזה - גם אם מדובר בתלונות שעניינן מעשים שאינם פליליים, ורק אתיים - זה משדר מסר חמור לכל גורמי החיל". בצה"ל יש מי שדרש להשעות את הקמצ"ר מתפקידו עד להבהרת הדברים, שכן אין זה ראוי שיפקד על אלפי חיילים ויעסוק בחקירות רגישות, בזמן שכל דרך התנהלותו שלו נבחנת. לפי שעה, אין המלצה של הפצ"ר על השעייתו.
מדובר צה"ל נמסר בתגובה: "בעקבות תלונה שהגיעה לאחרונה בעניין התנהגות לא הולמת, לכאורה, של קצין משטרה צבאית ראשי, פנה הפצ"ר לפרקליט המדינה על מנת שינחה את משטרת ישראל לקיים הליך בדיקה - ובאם צריך, חקירה - בעניין זה. הפנייה למשטרה בוצעה מאחר שמדובר בקצין משטרה צבאית ראשי. יודגש כי קמצ"ר לא נחקר וכי לא נפתחה חקירה בנושא, אלא הליך בדיקה של משטרת ישראל אשר הסתיים לאחרונה, ותוכנו יועבר בקרוב לעיון ולחוות דעת הפצ"ר". תא"ל בני עצמו סירב להתייחס לפרשה.