חומרים מסוכנים בקוסמטיקה ולמה כדאי לעבור לאורגני
יעל גרטי, מעריצה של כריסטיאן דיור ואיב סן לורן, הניחה לרגע את המסקרה ויצאה למסע להכרת הקוסמטיקה האורגנית וגילתה: מה בעצם רע בקוסמטיקה רגילה, מה זה תקן אורגני למוצרים קוסמטים, איך מבינים את האותיות הקטנות על גבי המוצרים ולמה יצרני הקוסמטיקה בארץ עושים מה שמתחשק להם. כתבה ראשונה
מאז חלפו מי-פנים רבים בנהר והפסקתי לשחק בקוסמטיקה. הנחתי לאנשי איב סן לורן וכריסטיאן דיור לעשות עבורי את העבודה, תוך התעלמות מוחלטת מהאותיות הקטנות. ובאמת, כמה מאתנו טורחים לקרוא את תווית השמפו, משחת השיניים או הצללית לעיניים?
בתמונה: בחורה נחשפת לחומרים מסרטנים (צילום: ויז'ואל/פוטוס)
מה רע בקוסמטיקה קונבנציונלית?
"בכל בוקר אנו חושפים את גופנו ל-9 סוגי כימיקלים שידועים או חשודים כמסרטנים", אומרת נורית ארגמן, העוסקת בייצור קוסמטיקה טבעית-אורגנית, "המשרד לאיכות הסביבה בארה"ב מצא ברקמות שומן ודם של אנשים כ-400 סוגים של כימיקלים רעילים שמקורם במוצרי הטואלטיקה, הקוסמטיקה או המזון. כימיקלים אלה עלולים לגרום
לתופעות לוואי חמורות: צריבה בעיניים, כאבי ראש, עייפות, סחרחורות, פריחות בעור, דלקות בדרכי הנשימה - ולתופעות ארוכות טווח בלתי רצויות כגון התפתחות של מוטציות סרטניות מסוגים שונים".
"מכיוון שהשימוש במוצרי טואלטיקה וקוסמטיקה הוא יומיומי, לאורך כל החיים", היא ממשיכה, "הסיכון להפגע מהכימיקלים הוא רב - ומצטבר. מוצרי הטואלטיקה בהם אנו משתמשים כוללים למעלה מ-100 רכיבים מסוכנים: 148 מתוכם עלולים לגרום לסוגים שונים של סרטן ו-218 מתוכם עלולים לגרום לבעיות פוריות. בצלליות לעיניים, למשל, ניתן למצוא 22 מרכיבים מסרטנים; בשמפו- עד 20 מרכיבים מסרטנים ובתרחיצי גוף לתינוק - עד 6 מרכיבים מסרטנים".
"קוסמטיקה שאיננה טבעית - איננה תומכת בחקלאות בת קיימא", אומר שי פרידמן, מהנדס כימיה ויבואן מוצרים אורגניים, "כי אם מסבה נזק לאיכות הסביבה, משום שהיא פוגעת באדמה ובמים. קוסמטיקה כימית נסמכת על פטרוכימיקלים, ולא על חקלאות. בני האדם אוכלים לא רק דרך הפה, אלא דרך העור, הנשימה, החניכיים -במקרה של משחת שיניים. הכל נספג".
איך בכלל קוראים את תוויות המוצרים?
"אם אתה קורא את תווית המוצר ומרגיש שרק בוגר תואר בכימיה יוכל לתרגם לך אותה", אומר שי פרידמן, "אולי כדאי לך לחשוב פעמיים באשר לרכישת המוצר".
לא מצליחה לקרוא את התוית (צילום: ויז'ואל/פוטוס)
"הלקוח הממוצע אינו קורא את תכולת מוצרי הקוסמטיקה, הרשומה באנגלית או בלטינית, באותיות קטנטנות", אומר ד"ר אמיר קיטרון, המייצר את מוצרי 'עשבי קדם'. "לפעמים אנחנו מתרשמים מתמונה של צמח רענן על גבי המוצר", הוא מוסיף, "אך גם במוצרים עליהם מופיע ציור גדול של אלוורה או אבוקדו מומלץ לקרוא בעיון את רשימת המרכיבים".
"על-פי חוק חובה לציין את הרכיבים בסדר יורד", מסביר הרוקח רן סמואלוב, יבואן מוצרי 'ולדה', "כשהמרכיב השולט מופיע בהתחלה, והמרכיב שאחוזו מזערי- בסוף".
"התמצאות ברשימת המרכיבים איננה כה מסובכת כפי שניתן לחשוב", אומרת גיליה גלעד, נטורופתית רשת בתי הטבע 'זמורה אורגני', "מומלץ לבזבז דקה על קריאת תווית המוצר: אם מופיעה רשימה ארוכה של מילים ארוכות ומספרים- לא כדאי לקחת את המוצר. מוצרים טבעיים באמת מכילים מעט מאוד מרכיבים - והשמות שלהם פשוטים: שמן כזה, תמצית כזו, בזה מסתכמת הרשימה".
מהי קוסמטיקה אורגנית?
מוצרי קוסמטיקה אורגניים הם מוצרי קוסמטיקה טבעיים המכילים (בעיקר) מרכיבים מן הצומח, שאינם מכילים מרכיבים מסוכנים (בעיקר חומרים משמרים, תוצרי נפט), מרכיבים מן החי ומרכיבים שנוסו על בעלי חיים. "מוצרים אורגניים אינם אמורים להכיל חומרים מן החי משום שאין בהם כל צורך", מסבירה גיליה גלעד, "ומשום שכדי שניתן יהיה לעבוד איתם, עוברים מרכיבים אלה תהליך של בידוד החומר, ומוצר מעובד אינו יכול להחשב אורגני".
"אין די בכך שמוצר קוסמטיקה יכיל חומר גלם אורגני", אומר ד"ר זיאד דבור, מפתח מוצרי 'איה נטורל', "יש צורך לשמור על חומר הגלם בתהליך הייצור ושיטות ייצור מסויימות אסורות בשימוש". בנוסף, יצרני קוסמטיקה אורגנית אינם אמורים לפגוע בסביבה, חלקם אף משקיעים מאמצים מיוחדים בטיפוח החקלאים המגדלים עבורם צמחים ו/או באריזת המוצרים באריזות ידידותיות לסביבה.
מהו תו תקן לקוסמטיקה אורגנית?
כדי להבחין בין קוסמטיקה טבעית, שיכולה להיות כל קוסמטיקה שמכילה מרכיבים טבעיים (אך לא בהכרח אך ורק טבעיים)- ובין קוסמטיקה אורגנית, נולדו התקנים האורגניים. היות ולא קיים בישראל תקן למוצרי קוסמטיקה אורגניים (כי אם למוצרי מזון אורגניים בלבד) השוק בארץ פרוץ לחלוטין. קריאה יסודית של האותיות הזערוריות שעל המוצרים מגלה ג'ונגל קוסמטי פרוע: יצרנים אחדים מצהירים "אורגני" באותיות קידוש לבנה- אך משתמשים בדטרגנטים מסוכנים, יצרנים אחרים מדביקים מדבקות מוצר שאינן זהות לרשימת המרכיבים המקורית של היצרן (שם מסתתרים החומרים המשמרים) ויצרנים אחרים מנפנפים בתו תקן אורגני צרפתי, ומוסיפים באותיות טל ומטר בקטלוג את ההצהרה המביכה: "אוּפְּס, טרם קיבלנו אישור מהחברה הצרפתית לכך שהמוצרים אכן אורגניים" (פרטים- בכתבה הבאה בסדרה).
גם תו תקן של "אקוסרט" (Ecocert), שהוא הגוף האירופאי הגדול ביותר בנושא הקוסמטיקה הטבעית והאורגנית, רחוק מלהבטיח 100% אורגניות. הקריטריונים של "אקוסרט" למוצרי קוסמטיקה אורגנית הם 10% מרכיבים אורגניים לפחות, מינימום של 95% מרכיבים ממקורות צמחיים טבעיים ואיסור שימוש במרכיבים סינטטיים הנפוצים בתעשיית הקוסמטיקה. תקן BDIH הגרמנית, שגם בו מנפנפים לא מעט יצרנים ויבואנים, אינו תקן של מוצרים אורגניים כלל וכלל, כי אם של מוצרי קוסמטיקה טבעיים. תקן זה מבטיח העדר שמנים מינרליים, וזלין, סיליקון, חומרים משמרים, חומרי טעם וצבע סינטטים במוצר. "הארגונים האלה נוסדו ביוזמת היצרנים באירופה", אומר ד"ר קיטרון, "מן הסתם הם קבעו לעצמם תקנים שיוכלו להתמודד איתם. היות והתקנים הקיימים אינם מאוד מחמירים, ישנה התארגנות בשוק האירופאי המשותף למסד תו תקן מחייב, שיהיה מחמיר יותר".
"נושא הקוסמטיקה האורגנית חדש יחסית בעולם", אומר חגי רבן, מנכ"ל חברת "אגריאור" המפקחת על יצור אורגני בתחום המזון בארץ, "בעוד התקנים למוצרי מזון אורגניים ברורים, בתחום הקוסמטיקה לא קיימת תקינה אחידה ברחבי העולם. בתחום מוצרי הטיפוח קיימות שתי תפישות מנוגדות: קוטב אחד גורס כי מוצר קוסמטי אורגני צריך להיות 100% אורגני, הקוטב השני גורס כי מוצרי טיפוח יכולים להכיל גם מינרלים. כל גישה דורשת אחוז אחר של חומר אורגני במוצר. ארגון החקלאות האורגנית בישראל אימץ סטנדרט מסוים כתקן וולנטרי: זהו תקן שמבוסס על האסכולה לפיה מוצר טיפוח אורגני צריך להכיל 95% מרכיבים אורגניים, מה שמערים קשיים, כמובן, על היצרנים. היות והתחום אינו מוסדר בחקיקה, יצרנים בארץ יכולים לעשות מה שהם רוצים, אם כי 4-5 יצרנים פועלים כעת מולנו בשאיפה לקבל מאתנו תו תקן אורגני".
אז.. שלא ימרחו אותכן. על כל פנים, לא בנפט
"החוק לגבי מוצרים אורגניים עבר בקריאה שלישית בכנסת ותקוע כבר יותר משנה", אומר אודי גבאי, מנכ"ל חברת "סְקאל"-ישראל, שהיא חברה בין לאומית לפיקוח על מוצרים אורגניים. "ועדה המתכנסת במשרד החקלאות מנסה להקים תקן לקוסמטיקה אורגנית, בשאיפה שיהיה חלק מהחוק האורגני בישראל. הגוף הבולט ביותר בעולם בתחום התקנים לקוסמטיקה אורגנית הוא "אקוסרט", אך יש לזכור שזהו סטנדרט פרטי לחלוטין שפיתחה החברה, ולא תקן שיושב תחת כנפי האיחוד האירופאי. נכון להיום כל הפיקוח בארץ הוא וולנטרי לחלוטין ויצרנים אינם יודעים בהכרח כיצד לנהוג: מצד אחד הם חפצים בפיקוח, מצד שני אין חובה בכך. עדיף להם להשקיע בתקן של "אקוסרט" שיסייע להם לשווק את המוצרים שלהם בחו"ל, אך ברגע שיהיה תקן ישראלי הם יהיו חייבים כמובן לעמוד גם בו". "היינו רוצים שימוסד תו תקן ישראלי לקוסמטיקה וטואלטיקה", מוסיף ד"ר קיטרון, "בכוחו של הציבור להפעיל לחץ בנושא".
אז איך מייצרים קוסמטיקה בלי חומרים משמרים?
"מוצרים המבוססים על שומן ומים אינם מחזיקים מעמד יחדיו ללא חומרים משמרים", אומר ד"ר קיטרון, "אך מוצרים המבוססים על שומן בלבד (חמאת שיאה, שמן חוחובה) או על מים בלבד יכולים להחזיק מעמד לאורך זמן, ואנו
משלבים בהם צמחים שמתפקדים כמשמרים, כגון רוזמרין או מנטה". "המדע מחפש אחר משמרים טבעיים, נטולי תופעות לוואי בכדי לשמר את הקרמים המורכבים משומן ומים", אומר ד"ר דבור, "טרם נמצא משמר טבעי העונה על הדרישות הללו. בקוסמטיקה האורגנית אושרו לשימוש מספר משמרים על בסיס חומצות, המעניקים למוצר יכולת שימור בינונית, לעומת המשמרים הקיימים כיום. קרם ללא כל חומר משמר לא יהיה עמיד ליותר ממספר חודשים. במסורת הדרוזית, עליה מתבססים מוצרי 'איה נטורל' נעשה שימוש ביכולות השימור של שמן זית וצמחים. שילוב נכון של תערובת צמחית יכול לחסוך את השימוש במשמרים". "במוצרי 'ולדה' השמנים האתריים משמשים כמשמרים", אומר רן סמואלוב, "וכיוון שמיצוי הצמחים נעשה באלכוהול- האלכוהול מאריך את חיי המדף של המוצר".
צריך לשמור במקרר?
"היות ולמוצרים הטבעיים יש חיי מדף קצרים יחסית", אומרת גיליה גלעד, "השימוש בהם נעשה כשהם במלוא הפוטנטיות שלהם. מומלץ לשמור על המוצרים הרחק מאור וממקור לחות ולהקפיד לסגור אותם מיד עם תום השימוש"."מומלץ להיות ערניים לתאריך התפוגה", מוסיף רן סמואלוב, "אין צורך לאחסן את המוצרים במקרר, אך מומלץ להרחיקם מהשמש".
האם קוסמטיקה אורגנית היא קוסמטיקה היפואלרגנית?
ממש לא. "תתכן אלרגיה לשמנים אתריים", אומרת נורית ארגמן מ"נורית קוסמטיקה טבעית", "ישנם אנשים שאלרגיים לעצי מחט כגון אורנים או ברושים, ישנם אלרגיים לשמן שקדים. קוסמטיקה טבעית פירושו של דבר צמחים- וישנם צמחים שמעוררים אלרגיה". "קוסמטיקה רגילה עשויה להבטיח מוצרים היפואלרגניים, אך לא בהכרח כאלה שייטיבו עם העור", אומרת גיליה גלעד, "גם בקוסמטיקה טבעית, ובמיוחד בזו ה'נקיה' יותר, יש לנקוט משנה זהירות כיוון שמדובר בחומרים פעילים מאוד. מומלץ למרוח מעט קרם או מסיכה על שטח קטן ולראות האם יש ריאקציה שלילית".
מה אומרות המשתמשות?
"התחושה שאני לא מורחת על עצמי נפט היא נפלאה", אומרת נירית, תזונאית טבעית מכפר סבא המשתמשת בקוסמטיקה טבעית מזה עשור, "אני חשה שאני עוזרת לעצמי ומונעת מגופי פסולת מיותרת. אני מקפידה שלא להשתמש במוצרים המכילים SLS, פרופילן גליקול ושמן מינרלי". היא משתמשת ברשימה ארוכה מאוד של מוצרי "ד"ר האושקה" ("התוצאות נהדרות") ומצחצחת שיניים במשחה טבעית של "ניו וייס". "החסרון היחיד של כל המוצרים הללו הוא מחירם הגבוה – ונגישותם", היא אומרת בצער.
"אני ממליצה לכולם ללמוד לקרוא את רשימת המרכיבים של מוצרי הטיפוח", אומרת תום סויצקי, מנהלת פורום האוכל האורגני של ynet, "עם הזמן זה הופך קל יותר ויותר". היא משתמשת במשחות שיניים של TOMS" –"JANSON שהיא משיגה מארה"ב, לטיפוח הפנים והידיים היא משתמשת במוצרי "ד"ר האושקה", "איה נטורל", "יונקה" ו"ולדה"; סוגיית הדאודורנטים מסתמנת ככאובה במיוחד: תום ניסתה את דאודורנטים של "ד"ר האושקה" ("בקיץ זה סוג של בדיחה"); של חברת TOM'S"" על בסיס שמן עץ התה שקיבלה מחו"ל ("לא עובד בקיץ הישראלי") ושל "ציפורי הגלילית", שאינו מכיל אלומיניום- אך כן מכיל שמן מינרלי ("עובד יופי"). בגזרת הסבונים בדקה תום את הסבונים של "ד"ר האושקה", "ירדן" ו-"נצ'ורל גייט". "הזהרו נא מסבונים המציינים 'טבעי' על גבי האריזה, אך אינם מפרטים את רשימת המרכיבים", היא מבקשת.
לפני פרידה: הכירו נא את נעמי רון, עתונאית בדימוס, שסיגלה לעצמה אורח חיים צמחוני, טבעוני ואורגני קיצוני-משהו: היא לא משתמשת בדאודורנט ("אני לוקחת איתי לכל מקום סבון נוזלי טבעי ומגבת קטנה"), היא מזמינה שמפו וסבון בהזמנה מיוחדת (מ"נורית קוסמטיקה טבעית"), לא משתמשת בקרמים ("אני מאמינה שהשימוּן בא מבפנים"), מתאפרת באיפור אורגני של "ד"ר האושקה" ("לצערי הצבעים יורדים מהר מדי"), לא הולכת לקוסמטיקאיות ולא משתמשת בבשמים. "אני מאמינה שיש להקפיד גם במוצרים שנוגעים בגוף ולא רק באלה שנכנסים אליו במזון", אומרת נעמי, "עד שערכתי את השינוי בהרגלי התזונה שלי הייתי חולנית למדי: סבלתי מדלקת פרקים, דלקות גרון והצטננויות. בעשור האחרון אני פשוט בן אדם בריא".
בכתבה הבאה: יעל גרטי מרחה את עצמה לדעת ב-37 מוצרי קוסמטיקה אורגנית או כמעט אורגנית: מסיכת חוחובה ואזוביון שחורה, מסיכה רימונים ורודה, משחת שיניים מלוחה וקרמים על בסיס תמציות מהאלפים השוויצריים. לא תקראו?