שתף קטע נבחר

מטיילים בין השורות: נכנס טיול יצא סוד

אלבום הטיולים החדש "סודות גליליים" מציע לכם לצאת למסע בעקבות הסמטאות, הנופים והאנשים של הגליל בתשעה מסלולים קצת פחות מוכרים. ביניהם, גם הטיול הבא בכפר ורדים

מצד אחד, תמיד אומרים שתמונה אחת שווה אלף מילים. מצד שני, משחר ילדותנו לימדו אותנו לא להסתכל בקנקן אלא במה שבתוכו. ספר הטיולים החדש "סודות גליליים" מציע לכם שילוב מוצלח בין השניים.  

 

הספר, שיתוף הפעולה של מדריך הטיולים אמנון גופר, ושל הכתבת והצלמת עדי אדר, הוא למעשה אלבום המכיל תשעה פרקים - כל אחד עוסק ביישוב גלילי אחר: צפת, גוש חלב, פקיעין, כפר ורדים, תרשיחא, מעיליא, עכו, כליל ונצרת. 

 

אך למרות שכל פרק סובב סביב מסלול טיול ומכיל מפה מפורטת של המקום, אין מדובר במדריך טיולים מן השורה. הספר, המשופע בצילומים, מכיל פירוט רב על הפינות המוכרות בכל ישוב, וגם על אלו שקצת פחות, אך בעיקר מספר באהבה רבה את סיפורם של אנשיו. 

 

על אף ריבוי פינות החמד (גלריות, אתרים, מסעדות וכו') המומלצים בספר, אין בו כל אינדקס, מקרא או תוכן. על כן, אם חשקה נפשכם בסדנת אומן או במסעדה דרוזית, או שאתם מחפשים מקום ספציפי, אין לכם אלא לדפדף בכל הספר ולחפש אחריו.  אולם, כך אולי תוכלו להיתקל במפתיע במקומות חדשים ולא מוכרים.

 

הנה לפניכם המסלול המוצע בכפר ורדים, עם רק חלק קטן מההרחבות ומסיפורי הצד, המלווים את הטיול.


מנוחה ותצפית בכפר ורדים (צילומים: עדי אדר)

 

מסלול הטיול

שתי אפשרויות לטייל בכפר. האחת מעגלית, מבחוץ פנימה, והשנייה טיול פנימי עם הצצות החוצה. אני ממליץ על הטיול המעגלי, שאת מסלולו נביא כאן, שתחילתו וסופו בכניסה לשביל נורמן. הטיול חובק את הכפר מכל עבריו ומאפשר הצצות חטופות אל הטבע שסביב ואל שפע פניני נוף אנושיות וטבעיות שהכפר מציע.

 

את הטיול נתחיל ברחבת החניה של שביל נורמן (1) על כביש מעלות-תפן, כ-200 מטר מדרום לכניסה לכפר (שילוט במקום).

 

טפסו במעלה השביל המסומן לנקודת תצפית יפה (2) עם פינת ישיבה אינטימית שפניה אל נופי הגליל ושלט קטן שכתוב בו: "...ומה אומר הינשוף ההוא? הוא אומר רק הו ועוד פעם הו. אחר כך יושב ושותק. רק דדי יודע שהוא צוחק..." (מתוך "הינשוף", מאת יהודה עמיחי). כך הנציחו חברים את זכרו של עמיר ברם, תושב הכפר, שנהרג בתאונת אופניים בשנת 1998.

  

לחובבי ההרפתקה שבכם, ניתן לקפוץ לביקור ב"הוטה" (3), בור קרסטי

הנמצא כ-100 מטר במעלה דרך העפר שעל הר אשכר. הדרך אליו מסומנת בחצים על גבי הסלעים.

 

אל הכפר יורדים בשביל העפר העובר בלב כרם זיתים צעיר, עד לרחוב משעול רקפת. משם גולשים לרחוב ארז 33 לביקור בבית של נורמן (4) אשר כולו אוצר בלום של גילופים בעץ וסיפורים מהחיים.

 

נצא מרחוב ארז לרחוב חירם ונרד בו עד שיחבור לרחוב חרמון ואל הצומת הנקרא בפי המתיישבים "צומת המפה" (5). כאן נוכל להחליט אם לתת דרור לילדים בגן השעשועים שממול או לטפס לתצפית מהר דפנה (6) לעבר מישור החוף הצפוני.

 

ממש בצומת, ליד ארון חשמל, מצוי שלט עץ המכוון ל"שביל האנטנה". זהו שביל נוח, חלקו בלב חורש וחלקו בין בתי הכפר שיוליך אתכם אל "חורשת הארזים" .

 

לאחר 100 מטר במעלה השביל, נצמד שמאלה בסמוך לקבוצת הבתים ותוך דקותיים נגיע אל גבעת המאובנים. בין העצים, על אבנים וסלעים, ניתן למצוא שרידים לתקופות קדומות ובסמוך להן בור סלמנדרות (7).

 

הסלמנדרות שוכנות בתוך בור עתיק והן מעבירות את זמנן בעומקו או בצל שלפתחו. השתדלו להתקרב בשקט ותזכו

לראותן במנוחתן. לעתים, בימי הקיץ החמים, ניתן לפגוש אותן מטיילות באיטיות על המדרכות ברחובות השכנים. המקום משולט ומטופח בסיוע ילדי בית הספר "קשת" שבכפר.

 

נמשיך בצל האורנים על שביל כבוש, סביב הגבעה, עד גרם מדרגות שיוריד אותנו דרך רחובות רותם, מורן, שניר ויערה אל החורש ומשם לחורשת הארזים (8).

 

בדרך היכנסו לביקור בביתה הנאה של משפחת ניר (9) ואם תבקשו מהם יפה יאפשרו לכם לחצות דרך חצרם אל החורשה. מכאן נרד לתחנת ביניים במרכז המסחרי (10), שהוא המקום לאתנחתא קלה. כוס קפה באכסדרה המרכזית, "הפסקת שירותים", ולמעוניינים אפילו קניות של לפני טיול או אחריו.


נורמן. האיש מהבית ומהשביל

 

נצא דרך הפשפש שבצד המרכז המסחרי (באזור רחבת החניה) ואחרי 150 מטר על שביל מרוצף בין עצי החורש, נפנה שמאלה במשעול צר תָחום באבנים מצדדיו. 100 מטר של הליכה במגמת עליה ותפגשו שביל הפונה ימינה (על יד ברז כיבוי). אני מכנה את השביל הזה "שביל שטח ההפקר". הוא טובל בחורש הטבעי, נוגע בשולי חצרות בתים, עליו נצעד עד למפגש עם הגשרון שבקצהו.

 

איך חוזרים לנקודת ההתחלה? אפשרות א' – ממשיכים לכיוון כפר ינוח, לאחר כ-500 מטר תפגשו משמאלכם דרך אספלט שחוקה שהופכת במהרה לדרך עפר החולפת על פני בוסתנים וכרמי זיתים עד שמגיעים לשביל נורמן שבו התחלנו את טיולנו (11).

 

אפשרות ב' – נכנסים לרחוב הסמוך לגשרון (חרמון) ועולים בו עד לכניסה לכפר (צומת המפה - נקודה 5) וחוזרים בשולי הכביש למקום שבו החניתם את רכבכם.

 

  • "סודות גליליים", מאת אמנון גופר ועדי אדר, הוצאת עם עובד.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מפת המסלול בכפר ורדים
יקבי בוטיק
צילום: עדי אדר
חורשת הארזים
צילום: עדי אדר
הבית של משפחת ניר
צילום: עדי אדר
מומלצים