שתף קטע נבחר

 

אינטרנט כשר למהדרין?

ביוזמת הרב יהושע שפירא הושק בסוף השבוע "אינטרנט רימון" המבטיח מערכת דינמית לחסימת "אתרים לא ראויים" כבר ברמת הספק, כולל בדיקת אתרים חדשים בזמן אמת. ומה חושבים המבקרים?

שנה אחרי שהחלה העבודה המאומצת בעניין, כשהשוק מוצף בחסימות בלתי יעילות, ובעוד העסקנים החרדים עדיין תרים אחר פיתרון "הרשת הכשרה", הושק בסוף השבוע שעבר "אינטרנט רימון" – ספק האינטרנט הראשון בישראל המבטיח גלישה "פתוחה ושוטפת" אך נקייה מכל גישה לאתרי מין, אלימות והימורים.

 

על פי השיטה החדשה שפיתחו מנהלי "רימון" לא תסתפק החברה בחסימה על ידי תוכנה – דבר שהוכח כקל לפיצוח, אלא תבחן בזמן אמת וברמת הספק כל אתר שאינו מוכר למערכת ושהגולש מבקש להיכנס אליו, ותחליט בתוך זמן קצר האם לאשר את הגלישה.

 

הרב וההאקר 

לפני כשנה נפל האסימון אצל ראש ישיבת ההסדר ברמת-גן, הרב יהושע שפירא. אחרי שנים בהן סבר ש"עדיף להכניס הביתה בשר חזיר נוטף שומן, לשים אותו על האש עד שיפזר ריח בכל הבית, אך בשום פנים ואופן לא להתחבר לאינטרנט" הפנים הרב כי מלחמת חורמה במקור הסכנה, שהפך לכלי הכרחי כמעט בכל בית בישראל, אינה יעילה ואינה נכונה. בדיון בעניין שהתקיים לאחרונה במסגרת יום עיון למחנכים של מרכז ישיבות בני עקיבא סיפר הרב שפירא כיצד שלח "כמה תלמידים האקרים" לבדוק את שרותי חסינות האתרים השונים, ואלה קבעו: "הם לא שווים כלום".

 

ראש ישיבת רמת-גן, שנחשף מדי יום למצוקות בני הנוער ותלמידי הישיבות שגלשו לאתרי מבוגרים ועולמם הרוחני התמוטט, פנה לקובי הקר, לשעבר סמנכ"ל חברות פלאפון וסלקום, וביקש ממנו לשתף פעולה בפיתוח מוצר מהפכני שיאפשר גלישה חופשית ומרבית אך יחסום את כל אתרי האלימות והפורנוגרפיה. ב"אינטרנט רימון" מסבירים כי חסימה על פי מילות קוד אינה יעילה, משום שאתרים רבים "מתחזים" לתמימים. במקום זאת מציעים בחברה חסימה בחמש רמות שונות, וכן מוקד אנושי שבוחן בזמן אמת כל אתר שאינו מוכר למערכת ומחליט האם לאשר את הגלישה אליו.

 

כך, למשל, תחסום התכנית "מוגן" אתרי פורנו ואלימות, "מוגן פלוס" תמנע גם צפייה בנשים בלבוש אינטימי, ב"מוגן בריבוע" וב"שמור" יוסר כל לבוש שאינו צנוע, ו"הרמטי" יאפשר גלישה לאתרים תורניים וצנועים בלבד.

 

המנכ"ל, קובי הקר, אמר כי לנגד עיני המפתחים עמדה משימה מרכזית שביקשה להשביח את עולם האינטרנט ולהפוך אותו לבטוח יותר, מבלי לפגוע בחופש הגלישה.

 

ומה אומרים המבקרים? 

ממחקר שנערך על ידי מכון "גיאוקרטוגרפיה" עבור "אינטרנט רימון" עולה כי 95% ממשקי הבית החילוניים, המסורתיים והדתיים בישראל בהם חיים ילדים בגילאים 5-18 מחוברים לאינטרנט - כלי שהשימוש בו מלווה בתחושה אמביוולנטית של שליטה ואפשרויות בלתי מוגבלות מול העדר שליטה, פחד וחוסר אונים.

 

אלא שניתוח התוצאות לא בהכרח מבשר טוב לספקית האינטרנט הצעירה. מהנתונים עולה כי למרות שרוב ההורים הביעו חשש מגלישת הילדים לאתרים לא ראויים, שיטת החסימה החדשה אטרקטיבית בעיקר בקרב נשים מזרחיות בגילאי 35-54 בעלות השכלה נמוכה עד תיכונית והכנסה נמוכה עד בינונית, ועדיין רחוקה מהקונצנזוס.

 

בועז נכטשטרן, עורך אתר "כיפה", עוקב בשנים האחרונות אחר תכניות החסימה השונות של ספקי האינטרנט, ולטובת הגולשים בוחן את יעילותן. לדבריו, הפתרון שמציעים ב"אינטרנט רימון" אכן טוב יותר מזה של מהמתחרות האחרות בשוק, אך כי עדיין רחוק מאוד מלהיות מושלם. נכטשטרן מספר למרות ההבטחה ל"חווית הגלישה האידיאלית" נתקל הגולש בתקלות רבות כמו סינון אגרסיבי או רופף מדיי.

 

על עצם השיטה אמר נכטשטרן: "לדעתי, מי שמנסה לפתור את בעיית האינטרנט באמצעות טכנולוגיה נכשל פעמיים - פעם במבחן החינוכי-ערכי בו הוא נותר ללא מענה לשאלה כיצד מתמודדים בעולם שהוא 'טוב ורע', ופעם שניה במבחן המציאותי, משום שאינטרנט מצונזר אצלי בבית לא מבטיח לי מצב דומה אצל השכן או במקום העבודה".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דודי ועקנין
מלחמת חורמה. הרב שפירא
צילום: דודי ועקנין
עכבר כשר?
מומלצים