הרב שינה את סדרי ההשגחה, גני האירועים ישלמו
בתוך שנים ספורות האמירה עלותה של תעודת הכשרות עבור גני האירועים בחוף השרון באופן בלתי נתפס. עד 2005 שילמו בעלי האולמות כ-7,000 שקל בשנה, והחל ממאי 2007 הם נדרשו לשלם כ-100 אלף שקל. רב המועצה מסביר: "מה שקרה בשטח מבחינת נהלים היה בדיחה. מעתה לכל גן יהיה משגיח צמוד". בעל גן אירועים ל-ynet יהדות: "יש פרק טוב של 'הסופרנוס' שמלמד על מה שקורה כאן - זו פשוט סחיטה"
החלטתם להתחתן בגן אירועים? סביר להניח שהעלות תהיה גבוהה, אפילו גבוהה מאוד, אבל מסתבר שלא רק לכם. בדומה למסעדות ושירותי הסעדה אחרים, גם האולמות וגני האירועים בארץ מחויבים בתשלום קבוע לרבנות המקומית כדי לקבל את תעודת כשרות. התעודה מוענקת למקום לאחר שמשגיח מטעם הרבנות מגיע לאולם ומוודא שכל האוכל והשתייה המוגשים כשרים.
התשלום עבור עבודת המשגיח משתנה מעיר לעיר, וממועצה למועצה - וזה מקובל, אלא שלאחרונה עלות ההחזקה בתעודת כשרות באזור חוף השרון האמיר באופן ניכר. בעבר נדרשו בעלי גני האירועים במועצה, שבתחום סמכותה נמצאים יישובים כדוגמת שפיים, רשפון, אודים, תל יצחק וגעש, לשלם 500 שקל (לא כולל מע"מ) לחודש עבור התעודה. במהלך שנת 2005 שונה התעריף מתשלום חודשי כולל לתשלום של 100 שקל (ללא מע"מ) עבור כל אירוע וב–25 במאי השנה הועלה התעריף בפי 4 (!), וכעת עליהם לשלם 400 שקל לכל אירוע.
מבדיקת ynet יהדות התברר כי בגני ואולמות האירועים באזור חוף השרון מתקיימים בממוצע 17 אירועים בחודש. בחישוב פשוט עולה כי לאחר העלאת התעריף, הסכום אותו נדרשים בעלי אתרי השמחה לשלם עומד כל כ-80 אלף שקל לשנה (לא כולל מע"מ, שיעלה את הסכום הכללי לכ-100 אלף שקל).
לשם השוואה, ממידע המופיע באתר עיריית תל-אביב עולה שאולם בעיר שבו מקום לעד 450 איש ישלם 2,125 שקל בשנה לצורך קבלת תעודת הכשר, ואולם המכיל בין 451-1,000 איש ישלם 3,190 שקל לשנה. לסכום זה נוספים 37 שקל לשעת עבודה של המשגיח ביום האירוע, כאשר הוא נוכח באירוע שעות בודדות בלבד, ולפעמים אף פחות מכך. ההפרש בתשלום עשוי להגיע לכ-20 אלף שקל בשנה, והשאלה המתבקשת היא - למה?
"העסק גמור"
בעל גן אירועים באזור חוף השרון אמר ל-ynet: "עליית מחירים כזו אין לה אח ורע. גם כשרוצים להעלות מחיר של מלפפונים עושים זאת בחמישה עד עשרה אחוזים, לא קפיצה כזו. זה לא נתפס".
לדברי בעלי גן האירועים, ברבנות המקומית טוענים כלפיהם כי הם יכולים לגלגל את העלות על חברות הקייטרינג שמגישות אצלם אוכל, אלא שמי שחתום על מסמך התשלום מול הרבנות הם בעלי האולמות עצמם. "יש פרק טוב של 'הסופרנוס' שאפשר ללמוד ממנו שיעור על מה שקורה כאן - זו פשוט סחיטה. אין לנו ברירה אלא לחתום, כי אין רב במדינת ישראל שיערוך חופה במקום שאין לו הכשר. כנראה שברבנות ראו כי טוב, ראו שיש פה הרבה כסף, והעלו את מחיר ההשגחה במאות אחוזים. איפה נשמע דבר כזה?
"ובכלל, צריך לזכור שגם לקייטרינג עצמו יש השגחה צמודה וסתם נוצרת פה כפילות מיותרת. התכנסנו בעלי הגנים יחד ועשינו כמה ישיבות בנושא, הצענו הרבה פתרונות, והדבר היחיד שהרבנות הסכימה לעשות הוא לדחות את מועד החלת החיוב לינואר 2008".
בעל גן אירועים נוסף סיפר ל-ynet כי "ברוב הגנים האוכל מוגש על ידי חברות קייטרינג מתחלפות, שלהן משגיח קבוע וצמוד שמקבל משכורת חודשית. כשהתלבטתי אם לחתום על ההסכם החדש שדרשה הרבנות אמרו לי שאם לא אחתום יכול להיות שלא יחדשו לי את אישור החופה. בלי אישור חופה העסק שלי גמור".
לדבריו, כשחברת קייטרינג באה לאירוע היא מגיעה עם המשגיח שלה, שנמצא באולם מרגע שמגיע האוכל ועד תום האירוע. "למפקח מטעם הרבנות המקומית היה עובר בין גני האירועים שפועלים ולא הייתה לו הרבה עבודה שכן כל החברות שמספקות את המזון כשרות, והמזון מגיע ארוז וסגור", מספר בעל הגן.
לא העלאה, השגחה יעילה
הרב הראשי של רבנות מועצת חוף השרון, הרב נתן יותם שוהם, מסביר כי לא מדובר פה בהעלאת מחירים אלא בשינוי סדרי השגחה. "עד עכשיו הסתפקנו במשגיח מטעם הרבנות שווידא כי חברות הקייטרינג מגיעות עם הכשר של הרבנות הראשית. המחיר כיסה את עלות המפקח. אלא שמהניסיון שלנו - שבמשך ארבע שנים פעל משגיח אחד ב-11 גני אירועים - התברר שפיקוח כזה לא מאפשר התנהלות תקינה של הגנים. הגעתי למסקנה שמה שקורה בשטח מבחינת נהלים זו בדיחה.
"מה שקרה בפועל הוא שהמשגיח לא תמיד היה מגיע לאירוע, זאת מאחר שהגנים נמצאים באזורים מרוחקים וגם עלות הנסיעה אליהם היתה גבוהה. מעתה לכל גן יהיה משגיח צמוד וקבוע משלו שידאג לכל ענייני הכשרות. ההוראה להציב משגיח צמוד הגיעה אליי מהרבנות הראשית. בהמשך לכך אף הודעתי לגנים שמבחינתי הם לא חייבים להשתמש יותר בשירותיו של משגיח הקייטרינג.
"אני לא מרוויח מכך כלום, המשכורת שלי מגיעה ממדינת ישראל. אני בונה מערכת שאני יודע שמאחורי התעודה שאני מספק יש אחריות. זה סידור שכולם מסכימים שהוא טוב יותר, כולל הגנים, מכיוון שהמשגיח מטעמי מכסה להם את הכול והרבה פעמים גם פותר להם בעיות שנוצרות תוך כדי האירוע".
דובר אגף הכשרות ברבנות אמר ל-ynet כי על פי הנחיות הכשרות, על חברת הקייטרינג להגיע לאירוע עם משגיח כשרות צמוד שיהיה באירוע מתחילתו ועד הגשת המנה העיקרית ויוודא את כשרות המאכלים. בנוסף, ישנה דרישה שיהיה גם משגיח מטעם גן האירועים שיהיה אחראי לכך שהגן לא יפעל בשבת ולכך שלכל דוכן אוכל או בר שמגיע בנוסף לחברת הקייטרינג תהיה תעודת כשרות.
ראש אגף הכשרות הארצי ברבנות הראשית, הרב יעקב סבג, מסר בנוסף כי לא קיימת דרישה שהמשגיח מטעם האולם יהיה באירוע מתחילתו עד סופו. כן הוסיף שהרבנות הראשית אינה אחראית לעלות ההשגחה ונושא זה נתון לאחריות ושיקול דעת הרבנות המקומית.