שתף קטע נבחר

הקרח שנמס בשבוע שעבר - כפול משטח בריטניה

חוקרים נדהמו מכמות הקרח שאבדה בקיץ האחרון מכיפת הקרח של החוג הארקטי, ותולים את האשמה בהתחממות כדור הארץ כתוצאה מפליטת גזי החממה. מאז שהחלו המדידות בשנות ה-70 איבד חוג הקוטג כשליש מהקרח שלו, ובקצב הנוכחי, עד שנת 2030 יהיה הקוטב נטול קרח בחודשי הקיץ. מומחה: הקוטב משתנה, וזה יקרה עוד בימי חיינו - לבטח בימי חייהם של ילדינו

המהירות בה מתמוססת כיפת הקרח בחוג הארקטי בקיץ הנוכחי חסרת תקדים ומדהימה את החוקרים, ולדבריהם, כמות הקרח נמצאת כעת ברמתה הנמוכה ביותר הידועה. על פי דיווח השבוע בעיתון הבריטי "גרדיאן", בשבוע שעבר לבדו נמסה כמות קרח השקולה לפעמיים שטחה של בריטניה.

 

מאז שהחלו מדידות הלוויין לפני 30 שנה, חוג הקוטב איבד כשליש מהקרח שלו, וקצב ההתמוססות הואץ בשנת 2002. החוקרים סבורים שאם יימשך קצב ההתמוססות הנוכחי, הקיץ בחוג הקוטב עלול להיות ללא קרח כלל עד שנת 2030.

 

"אם היו שואלים אותי לפני שנתיים מתי יאבד חוג הקוטב את כל הקרח שלו הייתי אומר שב-2100 או 2070. אבל עכשיו אני סבור ש-2030 היא הערכה מתקבלת על הדעת. נראה שחוג הקוטב צפוי להיות שונה מאוד עוד בימי חיינו, ולבטח בימי חייהם של ילדינו", אמר מארק סרז, מומחה לנושא חוג הקוטב מאוניברסיטת קולורדו, בדנבר ארצות הברית.

 

החוקרים ציינו כי כל כך הרבה קרח נמס בקיץ זה, עד שהנתיב הצפוני-מערבי, דרך חלקה הצפוני של קנדה, ניתן למעבר על ידי ספינה. על פי עדויות, גם הנתיב הצפוני-מזרחי, לחופי רוסיה, עשוי להיפתח לניווט ימי החודש. על פי הנתונים, כמות הקרח בים ירדה ל-4.4 מיליון קילומטר רבוע - והיא צונחת בהתמדה.

 

השיא השלילי האחרון היה 5.3 מיליון ק"מ רבוע בספטמבר 2005. משנת 1979 עד שנת 2000 כמות הקרח הממוצעת בים עמדה על 7.7 מיליון ק"מ רבוע.

 

הקרח בים בחוג הקוטב נמס בדרך כלל בחודשי הקיץ אך קופא מחדש בחורף. אלא שד"ר סרז טוען כי השנה יהיה קשה מאוד למים לקפוא מחדש. "הקיץ קיבלנו את הכמות הזו של מים פתוחים ותוספת של חום זרמה לאוקינוס. זה יקשה מאוד על הקרח להתפשט מחדש".

 

שינויים במשטרי הרוחות וזרימת האוויר משפיעות אמנם על צימצום כמות הקרח בים, אולם לדברי סרז, האשם העיקרי הוא האדם ותופעת התחממות כדור הארץ. "החוקים מתחילים להשתנות ומה שמשנה את החוקים זה התוספת של גזי החממה", אמר סרז. 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: נאס"א
כיפת הקרח בשנת 1979
צילום: נאס"א
צילום: נאס"א
כיפת הקרח בשנת 2005
צילום: נאס"א
מומלצים