הכדור בידיים של אסד
איך יגיב הנשיא הסורי לגיחה שביצעה ישראל בשמי סוריה? פרופסור אייל זיסר, מומחה לנושא הסורי, מתעודד מההצהרות הסוריות עד כה ומבהיר: "סוריה לא תמהר לפעול". ד"ר מרדכי קידר: "התגובה הסורית תלויה קודם כל בישראל וזו הסיבה שירושלים שומרת על דממה"
מה תעשה דמשק? מאז אתמול בשעות הצהריים (יום ה'), עת פורסם על חדירת מטוס ישראלי לשמי צפון סוריה, מעסיקה את הישראלים רק שאלה אחת - האם ייבחר הנשיא אסד להגיב? ואם כן - איך ומתי? "סוריה תגיב בזמן ובמקום המתאים", קבעה הודעת סוריה. כששר ההסברה הסורי, מוחסן בילאל, נלחץ לפינה הוא אמר בגמגום: "ההנהגה הסורית לומדת את כל האפשרויות".
"סוריה עושה מהאירוע הזה עניין גדול ובצדק מבחינתה", מסביר ד"ר מרדכי קידר ממרכז בגין-סאדאת שבאוניברסיטת בר אילן. "היא רוצה לשמוט רטרואקטיבית את הטיעון הישראלי למלחמה האחרונה ולהראות לעולם הערבי שהנה – ישראל שטענה שפגעו בריבונותה פוגעת בריבונות של אחרים. הנקודה השנייה שצריך לשים אליה לב היא שסוריה רוצה למשוך את תשומת הלב העולמית לאזור הזה, כדי להקל את הלחץ על בת בריתה - איראן".
ד"ר קידר סבור ש"התגובה הסורית תלויה קודם כל בישראל וזאת הסיבה שירושלים שומרת על דממה. לדעתי, בעתיד הם עלולים לאמץ את שיטות חיזבאללה, קרי – חטיפה פה וקטיושה שם וזאת בשל הערכתם שישראל תחשוב כמה פעמים לפני שתצא למלחמה כמו זו האחרונה. האם זה יקרה הפעם? קשה לי להתנבא".
ראש המחלקה למזרח תיכון ואפריקה באוניברסיטת תל אביב, פרופ' אייל זיסר, סבור כי סוריה לא תמהר להגיב. "ככל שאני מתרשם, אני בכלל לא בטוח שסוריה תמהר לעשות דבר מה. למען האמת, ההודעה הסורית אפילו די מעודדת. אין בה מסרים חדשים, לשונה מתונה באופן יחסי והם חוזרים בה על מסרים מהעבר, וזה דבר טוב. גם העובדה שאסד לא בחר להגיב אישית אלא שלח את דובריו, סגנו פארוק א-שרע ושר ההסברה, מוחסן בילאל, היא טובה. הבעיה היא הדינמיקה השלילית שנוצרת כאן, ומכך אנו צריכים לדאוג".
בחודשים האחרונים מתרבים הדיווחים אודות מסע הרכש שמבצע הצבא הסורי, על בסיס התמיכה האיראנית הנדיבה. אולי דווקא אותו מסע רכש יהיה זה שידחוף את הנשיא הסורי להסלים את המצב עוד יותר? "אין ספק שלטווח ארוך נוצרת כאן בעיה. מירוץ חימוש אזורי ואפשרויות צבאיות חדשות אינן דבר טוב, אולם מוקדם לדעת כיצד יגיבו הסורים. ככלל, הם מגיבים לאט ונצטרך להמתין גם הפעם כדי לראות את תגובתם".
אז האם אסד עשה נכון כשהתחיל לדבר על "אופציית ההתנגדות" לצד אופציית השלום? "לדעתי לא", אומר זיסר, "כי בעקבות זאת נוצרה המתיחות הנוכחית. הוא לא פעל בחוכמה, הכניס את עצמו לפינה ואנו ניצבים עכשיו בפני מצב בעייתי יותר. אולם לטוב ולרע, אני מתרשם שאסד שולט בסוריה, ומה שקורה כיום בסוריה זה יציר כפיו של אסד".
מה ישראל רצתה להשיג?
בינתיים הסורים בוחרים שלא להתלהם מצד אחד, אך גם לא לזנוח את האירוע מצד שני. כלי תקשורת סוריים מדווחים על שאירע אתמול ומצטטים עדי ראייה שדיווחו על "קולות הנפץ" ששמעו בעיירה הצפונית, תל אל אבייד, הסמוכה לגבול עם טורקיה. "בחיי, קשה לנו להבין את הראש של ישראל. מה היא רצתה להשיג מהצעד הזה?" אומרים ל-ynet גורמים לבנוניים.
בדיוק את אותו הקו ניסו לברר אמש בכלי התקשורת הערביים, אולם היעדר התגובה ישראלית רק גורמת לכולם לדבר על כך ואולי לצפות למהלך סורי כלשהו. השאלה היא האם יהיה מדובר במחאה דיפלוטית, כפי שעשתה סוריה בעבר לאחר מטס חיל האוויר מעל ארמונו של בשאר אסד בלאטקיה, או שמא נראה תגובות אחרות, ברוח "האופציות" עליהן דיבר הנשיא הסורי בנאומיו האחרונים.