שתף קטע נבחר

נוסח פשרני בנושא האקלים בוועידת אייפק

הפוליטיקה חזקה משינויי האקלים: נוסח ההצהרה בנושא האקלים עליו הוסכם בוועידת מנהיגי מדינות אסיה והפסיפיק (APEC) לא הציב למדינות יעדי-מטרה מוגדרים בנושא האנרגיה אלא איפשר להם לקבוע בעצמן יעדים שישאפו לעמוד בהם, והדגיש כי מתווה האו"ם הוא הפורום בו צריכות להתקבל החלטות מחייבות בנושא

המנהיגים המשתתפים בוועידת מדינות אסיה והפסיפיק (APEC) בסידני, אוסטרליה הסכימו היום (שבת) על החלטה משותפת הקוראת למאבק בהתחממות כדור הארץ. ואולם, גורמים שהיו מעורבים בגיבושה גילו כי הנוסח רוכך ולראיה אינו כולל יעדי-מטרה מוגדרים שעל המדינות לעמוד בהם, אלא רק יעדים שיש לשאוף להשיגם.

 

ועידת אייפק מכנסת את מנהיגי 21 המדינות שלחופי האוקינוס השקט, שאחראיות לכמחצית מהיקף הסחר העולמי כולו, ולכ-60 אחוז מצריכת האנרגיה העולמית. ראש ממשלת אוסטרליה, ג'ון האוורד, לחץ להכניס את נושא שינוי האקלים לסדר היום הרשמי של הוועידה, אולם ספג ביקורת מצד מדינות כמו יפן, סין ואינדונזיה כאשר ביקש מחברי הקבוצה לגבש יעדי-מטרה ברורים בנושא השימוש באנרגיה. מדינות אלה רוצות שהדיונים בנושא זה יתקיימו בחסות האו"ם ולא בפורום הכלכלי. 

 

לאחר משא ומתן מפרך מאחורי הקלעים הושגה הפשרה שאיפשרה לנסח את ההצהרה, אולם גורמים בוועידה מסרו על חלוקי דעות חריפים בין המדינות המפותחות והמתפתחות בקבוצה. ההחלטה קוראת למדינות, בין השאר, לשאוף לצמצם את השימוש באנרגיה לייצור מוצרים בתחומה ב-25 אחוז עד שנת 2030.

 

"זוהי הצהרה פשרנית", אמר נציג ממדינה אסייתית לסוכנות הידיעות רויטרס, וציין כי הנוסח קורא לשאיפה להשגת יעדי-מטרה - כפי שרצתה אוסטרליה - אך גם מזכיר את המתווה של ועידת האו"ם בנושא - כפי שרצו המדינות המתפתחות. "נראה ש(כל) המדינות קיבלו את מה שרצו".

 

איזון בין אקלים ומאבק בעוני

ארגונים סביבתיים התריעו כי הכינוס ייכשל במטרתו להאבק בהתחממות כדור הארץ אם לא יקבע יעדי-מטרה מוגדרים ואכיפים בנושא הפחתת פליטת גזי חממה. האוורד לא רצה שההצהרה שלחץ לקדם תציב יעדים קשיחים. תחת זאת הוא רצה יעדים בנושא שינוי האקלים שכל מדינה תקבע בעצמה ו"תשאף" להשיגם.

 

המדינות המתפתחות - וסין בראשן - מתנגדות לכל ניסוח שמחייב אותן ליעדי-מטרה כלשהם בנושא האנרגיה, ומעדיפות שהאו"ם, שמכנס ועידה בנושא בסוף השנה, יציב מטרות לכל מדינה בהתחשב במצבה. סין ומדינות מתפתחות נוספות רוצות שיעדי הפחתת הפליטה יתחשבו בצורך להוציא מיליוני אנשים ברחבי העולם ממעגל העוני באמצעות תעשיה, ולכן רוצה את חסות האו"ם על כל החלטה בנושא האקלים.

 

הייתה זו ככל הנראה התעקשות של מדינות מתפתחות כגון סין שהולידה את הנוסח הקורא למדינות "לפעול לקידום מתווה בחסות האומות המאוחדות לתקופה שלאחר פקיעת אמנת קיוטו". עוד נכתב כי יעדי המטרה הסביבתיים של חברות אייפק ישקפו את "השוני בתנאים הכלכליים והחברתיים שלהן".

 

גרינפיס: בלי יעדים - זה תרגיל פוליטי 

אוסטרליה, יחד עם ארצות הברית, הן שתי המדינות המפותחות שלא אישררו את אמנת קיוטו, המחייבת את המדינות להגביל את פליטת גזי החממה שלהן לרמה הנמוכה ב-5 אחוזים מהרמה של שנת 1990 עד שנת 2013.

 

נשיא ארצות הברית ג'ורג' בוש אמר בסידני כי הוא מוכן לתמוך בהצהרה תקיפה בנושא שינוי האקלים וקרא לסין - היריבה הגדולה של ארצות הברית בנושא - לתמוך בנוסח. ארצות הברית (ואוסטרליה) התנגדו לקיוטו בטענה כי היעדים של האמנה חלים רק על המדינות המפותחות ולא על מדינות מתפתחות כמו סין - בעוד שהיא אחראית לכמויות גדולות של גזי חממה הנפלטים לאוויר. ארצות הברית טענה כי הצורך שחל עליה לצמצם את שיעורי הפליטה מהווה פגיעה בלתי שיוויונית בתחרותיות שלה מול השוק הסיני, שעל פי האמנה אינו מחוייב בהפחתת הפליטה. 

 

ההצהרה נדחתה על ידי ארגון "גרינפיס" בטענה כי אינה קוראת לצימצום פליטת גזי החממה ואינה מציבה יעדי-מטרה ברורים בנושא זה, וכוללת שימוש באנרגיה גרעינית כתחליף לשימוש בדלק מאובנים. "בלי יעדים מוגדרים זהו סתם תרגיל פוליטי", אמרו בארגון.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בלי יעדים קשיחים בנושא אנרגיה. אילוסטרציה
צילום: איי אף פי
שותפים. ר"מ אוסטרליה ונשיא ארצות הברית
צילום: איי פי
מומלצים