שתף קטע נבחר

 

ראש המל"ל היוצא: המועצה נפגעת מהפוליטיקה

אילן מזרחי הודיע לראש הממשלה שיעזוב את תפקידו כראש המועצה לביטחון לאומי בתחילת נובמבר, על רקע תחושה של חוסר מיצוי תפקידו. "בנסיבות התרבות הפוליטית של מדינת ישראל, המל"ל לא יכולה לקבל תפקיד מרכזי", אמר הבוקר ל-ynet. לשכת רה"מ:"במהלך כהונתו הייתה המל"ל שותפה בהתייעצויות ביטחוניות ומדיניות וקיבלה את ניהול סדר היום של הקבינט"

ראש המועצה לביטחון לאומי, אילן מזרחי, הודיע לראש הממשלה כי יפרוש מתפקידו ב-1 בנובמבר. עזיבתו של מזרחי, בתום 17 חודשים בלבד בתפקיד, מלווה באקורד צורם על רקע הרגשתו כי במצב הנוכחי לא הצליח למצות את תפקידו. ראש הממשלה הביע את תודתו למזרחי.

 

מזרחי נכנס לתפקיד בחודש יוני 2006, זמן קצר לפני חטיפתו של גלעד שליט וכחודש לפני פרוץ מלחמת לבנון השנייה. עם מינויו ניסה מזרחי להכניס סדר חדש בעבודת המועצה לביטחון לאומי, ומהלך כהונתו בתפקיד הציג עשרות מסמכי עמדה בנוגע לאיראן, סוריה, לבנון והרשות הפלסטינית. עם זאת לדבריו, הוא חש שהמל"ל אינה מבצעת את תפקידה וממלאת את מחויבויותיה. "בנסיבות התרבות הפוליטית והאחרות של מדינת ישראל, המל"ל לא יכולה לקבל תפקיד מרכזי, כפי שראוי לה", אמר הבוקר מזרחי ל-ynet.

 

"אמרתי כבר בעבר לראש הממשלה שאני מבקש לסיים את תפקידי. היו כמה דחיות, אבל עתה מנוי וגמור עימי לסיים את התפקיד ב-1 בנובמבר. כך הודעתי לראש הממשלה. איני רוצה להזיק לאיש. אני רוצה להתפנות ולעשות למשפחתי ולעניינים אחרים", אמר מזרחי, ששירת שנים רבות במערכת הביטחון ובתפקידו הבכיר ביותר שימש כסגן ראש המוסד למודיעין ולתפקידים מיוחדים.  

 

מאז החליטה הממשלה להקים את המועצה לביטחון לאומי, כיהנו בתפקיד שישה יושבי ראש, כשכל אחד מהם כיהן בממוצע כשנה בלבד. הראשון שבהם היה דוד עברי, שהוחלף בגדעון שפר. אחריו באו עוזי דיין, אפרים הלוי, ישראל מיכאלי וגיורא איילנד. מרבית ראשי המל"ל סיימו את תפקידם על רקע תחושה דומה לזו של מזרחי, שהם אינם יכולים לבצע את התפקיד בנסיבות הקיימות. זאת בשל העובדה שהמועצה לביטחון לאומי, שאמורה לתפקד כגוף על המטפל בהיבטים המדיניים והביטחוניים האסטרטגיים ליד ראש הממשלה, לא הצליחה למלא אחר תפקיד זה מסיבות שונות.

 

הוועדות המליצו, השינויים לא הושלמו

טענה קשה דומה הועלתה גם בדו"ח מבקר המדינה שעסק  בתפקוד המועצה לביטחון לאומי וקיבל  משנה תוקף לאחר מלחמת לבנון השנייה. ועדת וינוגרד קבעה שיש לשדרג את מעמדה של המועצה, ולהפוך אותה לגוף המרכזי ליד ראש הממשלה בעיתות שלום ובעיקר בעיתות חרום. זאת, כתחליף למצב הנוכחי בו יועצים כמו המזכיר הצבאי של ראש הממשלה, היועץ המדיני ואחרים ממלאים את תפקידה של המועצה. לשכת ראש הממשלה ביקשה לחזק את המועצה כחלק מלקחי המלחמה, והעבירה  את משרדי המועצה מרמת השרון לבניין משרד ראש הממשלה בירושלים.

 

ועדת ליפקין-שחק,  שעסקה ביישום מסקנות ועדת וינוגרד, תמכה בהפיכת המל"ל לגוף מרכזי שיטפל בבעיות מדיניות-ביטחוניות ובהפיכת יו"ר המועצה ליד-ימינו האסטרטגית של ראש הממשלה. ראש המל"ל קיבל לכאורה סמכויות נוספות, והוא אמור היה לנהל קשר שוטף עם אולמרט. אולם בפועל היה מזרחי כפוף לראש הסגל בלשכת ראש הממשלה, יורם טורבוביץ', שאף תיאם כל פגישה שביקש מזרחי לערוך עם אולמרט.

 

מלשכת ראש הממשלה נמסר כי אולמרט ביקש להביע את הערכתו ותודתו למזרחי על "התרומה המשמעותית שתרם לשדרוגה של המועצה". "במהלך כהונתו תרם מר מזרחי רבות למעמדה של המועצה לביטחון לאומי והיה מעורב בשורה של תהליכים שנועדו לשפר את יכולותיה ותפקודה של המועצה.

 

"אילן מזרחי הוביל את תהליך העברתה הפיזית של המועצה מן המרכז למשרד ראש הממשלה בירושלים, היה מעורב בעבודת ועדת ליפקין-שחק ליישום דו"ח וועדת וינוגרד ובתהליכים שנבעו מעבודתה ובכלל זה חקיקת חוק המל"ל, הקמת המרכז הלאומי לניהול משברים, ושדרוג כח האדם המקצועי במל"ל. במהלך כהונתו הייתה המל"ל שותפה בהתייעצויות ביטחוניות ומדיניות, שמקיים ראש הממשלה ואף קיבלה על עצמה את ניהול סדר היום של הקבינט המדיני-בטחוני", נמסר בהודעה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מזרחי. אקורד צורם
צילום: גיל יוחנן
מומלצים