ברגע האחרון: תפוחים צלויים בקרם דבש
עוד לא הכנתם קינוח? נטשה לשירותכם עם מאפה קל, ריחני, מתוק, טעים ומוצלח - ממש כמו השנה שמתחילה לה עכשיו
אני לא אוהבת עוגות דבש. משום מה, הן תמיד יוצאות לי עוגות חנק ולדבש יש דווקא טעם מריר. אבל אני מאוד אוהבת את השילוב של תפוחים בדבש, והוא תמיד מזכיר לי את ראש השנה הראשון שחגגתי באולפן, כשעליתי ארצה מרוסיה. לקראת ערב החג לימדו אותי לשיר את "בשנה הבאה נשב על המרפסת" וגם לימדו אותי לאכול פרוסות של תפוחים טבולות בדבש, כי, כך הסבירו לי, זה יבטיח לי ברכה לשנה טובה ומתוקה. כשהייתי קטנה, ברוסיה, לא חגגנו את ראש השנה. נטע, אמא שלי, הייתה מכינה לנו קינוח של תפוחים שלמים אפויים בתנור שעליהם היא הייתה מפזרת בנדיבות סוכר שהיה הופך לקרמל כהה בזמן האפייה. זיכרון ילדות מתוק שכיף להיזכר בו.
לקראת החג נזכרתי בתפוחים האפויים של אמא וגם במתכון אחר ובו רבעי תפוחים צלויים מסביב לברווז צלוי (בסגנון נורמנדי). חיברתי בין שני הרעיונות, ללא הברווז, ויצאו לי רבעי תפוחים שנאפו במיצים של עצמם, עוטים סירופ מתוק של קרמל ומוקפים ארומה של תבלינים. לפעמים, אם יש לי במזווה, אני מגניבה לתבנית הצלייה כמות נדיבה של קלבדוס (ברנדי תפוחים), כמסורת התבשיל הצרפתי.
את התפוחים הצלויים שהזהיבו בתנור אני עורמת ביחד עם הצימוקים והאגוזים שניצלו איתם מעל פרוסה דקה של עוגת דבש (אפילו קנויה!) ומגישה בליווי קרם דבש עשוי מגבינת שמנת קטיפתית ודבש זהוב. מעל אני מטפטפת מסירופ התפוחים שנוצר בזמן האפייה (ולמרות שאמרנו שזה ברגע האחרון, שתדעו שאפשר להכין הכול יום לפני הארוחה, להוציא מהמקרר כשעה לפני ההגשה ולהגיש בטמפרטורת החדר).
תפוחים צלויים וקרם דבש
10 מנותאני בוחרת למאפה הזה תפוחים מוצקים ולא קמחיים. מקלפים וחוצים לרבעים 10 תפוחים. כדי שלא ישחירו מניחים אותם בקערה, מטפטפים עליהם מיץ לימון ומנערים כך שיכסה היטב את התפוחים (אני לא אוהבת להשרות אותם במים, כי בצלייה זה הופך את התפוחים לסמרטוטיים).
מוסיפים לקערת התפוחים 1/2 כוס סוכר חום, 2 כפיות קינמון טחון, 1/4 כפית ציפורן טחון, קורט אגוז מוסקט, גרדה מ-1 תפוז ומערבבים. שורים את התפוחים בתערובת כ-10 דקות, לספוג את הארומה של התבלינים, ומעבירים הכול לתבנית צלייה מרופדת בנייר אפייה (לא לוותר על נייר האפייה! הקרמל שייווצר בזמן הצלייה מאוד דביק ונייר האפייה מקל על ניקוי התבנית).
בקערה קטנה אני משרה כ-20 דקות 1/2 כוס צימוקים שחורים ב-1/2 כוס יין לבן או אדום, ומוסיפה מיץ סחוט מהתפוז שהשתמשתי בקליפה שלו. זה הזמן, אם רוצים, להגניב פנימה 1/4 כוס קלבדוס או ברנדי איכותי. מוסיפים את הצימוקים עם הנוזלים לתפוחים שבתבנית וגם 1 כוס אגוזי מלך שלמים (או כל אגוז אחר כגון פקאן או לוז, או שקדים) ו-1 כוס מים או מיץ תפוחים שייצרו סירופ נהדר בזמן האפייה. מטפטפים מעל כ-1/4 כוס דבש.
צולים בתנור שחומם מראש ל -220 מעלות. אחרי 10 דקות של אפייה לוקחים כף ומרטיבים את רבעי התפוחים עם הנוזלים שתחתית התבנית. עושים זאת שוב אחרי 20 דקות נוספות. אם אין מספיק נוזלים מוסיפים עוד קצת מים או מיץ תפוחים. אופים כ-45 דקות, עד שהתפוחים מזהיבים היטב והופכים שחומים בקצוות.
להכנת קרם גבינת השמנת והדבש מערבבים 250 גרם גבינת שמנת שנחה בטמפרטורת החדר (אז היא הכי נוחה לערבוב) עם 2 כפות דבש ו-2 כפות מהסירופ שנותר בתבנית התפוחים הצלויים.
מגישים את הקרם לצד התפוחים ויוצקים מעליו קצת מהסירופ שנותר בתבנית עם הצימוקים והאגוזים הצלויים. אפשרות יפה אחרת היא להגיש את התפוחים בצלחת הגשה גדולה כשלצידה קערית עם קרם הגבינה ומגש עם פרוסות של עוגת דבש. (ואם אתם בכל זאת מתעקשים לאפות עוגת דבש, אני ממליצה לכם על עוגת הדבש בציפוי טופי ואגוזים של איילת הירשמן. אפילו אני, שלא סובלת עוגות דבש, מצאתי את עצמי מיישרת בה פינות יום לאחר הצילומים).
מאחלת לכם ש"עוד תראו, עוד תראו, כמה טוב יהיה בשנה, בשנה הבאה".
רוצות להכיר את נטשה טוב יותר? הקליקו על התמונה (עיצוב: איליה גוררי)
פוסטים אחרונים: