לא רק לובשי ג'ינס. באיראן עוצרים גם כלבים
אחרי קוד הלבוש והתספורת, הוראה חדשה בטהרן: המשטרה עוצרת בעלי כלבים, מחרימה את חיות המחמד ומעבירה אותם למכלאות. פעיל בעלי חיים איראני: אינני מבין מה פשר ההוראה ולאיש אין הסבר. מצב הכלבים רע ויש חשש לחייהם. פרשנים: מדובר במהלך של המשטר למיגור "התנהגות מערבית"
בחודשים האחרונים מנהל המשטר האיראני מבצע להעלאת המוסר בחברה, כהגדרתו. במלים אחרות - תוגברה האכיפה של קוד הלבוש המוסלמי הן אצל נשים והן אצל גברים, נסגרו מספרות שהעניקו תספורות "מערביות" ונערכו פשיטות על קונצרטים "מערביים", והכל בשם האיסלאם - או כפי שהמשטר מכנה זאת "העלאת הבטחון בחברה". השבוע דווח כי כעת הגיע גם התור של חברו הטוב ביותר של האדם.
על פי אתר האינטרנט האמריקני בשפה הפרסית "רדיו פרדא", לפני כשלושה שבועות התקבלה פקודה במשטרת טהרן לפיה נאסר על האזרחים "ללכת עם כלב". אם אזרח נראה עם כלבו, הכלב נעצר, אך בעליו נותר חופשי. המשטרה טרם פרסמה נתונים בנושא, אך דווח כי בטהרן הוקמו לאחרונה מכלאות כלבים. תמונות שפרסמו פעילים איראנים למען זכויות בעלי חיים לא זכו לתהודה בתקשורת המקומית, אבל השמועה פשטה בקרב אוהבי הכלבים והכעיסה אותם מאוד.
ד"ר ג'אוויד אל-דאוד, ראש האגודה לתמיכה בבעלי חיים, אמר ל"רדיו פרדא" כי באיראן אין שום חוק האוסר על "העברה של כלב ממקום למקום או שמירה עליו... אך בשנים האחרונות, אנשים שהסתובבו עם כלבים היו בדרך כלל מקבלים קנס או מעוכבים". ידוע כי אחת לכמה זמן עורך המשטר האיראני מבצעים שכאלה, מחרים כלבים מהרחובות והפארקים וכולא אותם. מנגד, חלה עלייה בשיעור גידול הכלבים, בעיקר בשכונות העשירות של צפון טהרן ובעוד מספר מקומות במדינה.
אהבה טמאה
ד"ר אל-דאוד הלך בעצמו לבקר במכלאות בטהרן ובראיון לתחנת הרדיו סיפר: "הכלבים נמצאים במצב לא טוב ולמרבה הצער רבים מהם חולים". זאת "טרגדיה" עבור אוהבי חיות, הוסיף.
מומחים סיפרו לתחנת הרדיו כי הכלבים הפופולרים באיראן, הם כלבי שעשוע הנחשבים לרגישים במיוחד. הקשר שלהם עם הבעלים הוא עמוק, וניתוק מהבעלים עלול לגרום למותם. אל-דאוד אישר בראיון שהכלבים שראה אכן נמצאים במצב רוח ירוד ו"בסכנת מוות", כדבריו.
מה פשעם של הכלבים הקטנים? זאת בדיוק השאלה ששאל אל-דאוד את האחראים בטהרן, וכמעט לאיש לא היתה תשובה. חלק מחכמי הדת המוסלמים אומרים שעל פי דת האיסלאם הכלב הוא חיה "טמאה". אל-דאוד בדק את הנושא והוא סבור אחרת: "חקרנו לעומק את שורש העניין ולא מצאנו שום פסק הלכה דתי איסלאמי בנושא".
מעבר להיבט הדתי של התנגדות המשטר האיראני לגידול כלבים בבית, גם ההוראה של מפקד משטרת טהרן מעלה כמה סימני שאלה. לדברי אל-דאוד, "איש אינו יודע מה יעלה בגורלם של הכלבים האלה. לא חשבו על זה לפני שהחליטו לקחת אותם מהבעלים שלהם ולא תכננו מה יהיה איתם".
חברו הטוב של האיראני
ייתכן ופרסום הידיעה על מעצר הכלבים בטהרן יגרור תגובות רבות של פעילים למען זכויות בעלי חיים ברחבי העולם, אולם אוהבי חיות באיראן כבר החלו לפעול בנושא. אל-דאוד אמר שכדי למנוע מקרים לא נעימים במכלאות הכלבים, אחת האגודות למען בעלי החיים הסכימה לשמור עליהם תחת אחריותה, בסיוע מכללת הוטרינריה באוניברסיטת טהרן.
לדבריו, הוא החל בכתיבת מכתבים לשלטונות במטרה להבין מה הם מתכוונים לעשות עם הכלבים. "אנחנו מוכנים להיאבק בהם עד שיסבירו את כוונתם", אמר. הוא הוסיף כי התנאים במרפאות בהן נבדקים הכלבים מיד לאחר מעצרם לא טובים, והדבר מסכן את חייהם ואף עלול להוות סיכון עבור מי שבא איתם במגע - שוטרים וחיילים.
ההערכה היא כי לא רק האיסלאם משחק כאן תפקיד אלא גם העניין התרבותי. להחזיק כלב נחשב בעיני המשטר האיראני ל"התנהגות מערבית" ואפילו "אריסטוקרטית". אל-דאוד סבור כי הדבר נובע מבורות בכל הקשור לעבר ולהיסטוריה של איראן.
"איראן היא אחת מן התרבויות הראשונות שבייתה כלבים בעולם", הוא אומר. "למעשה, את המנהג של גידול כלבים למד המערב מאיראן ולא להיפך. לכן הטענה שמדובר בהשפעה מערבית היא בשום פנים ואופן לא מבוססת ולא נכונה".
בינתיים ממתין אל-דאוד לתוצאות הבדיקה ההלכתית המטופלת על ידי הפוסקים הדתיים. הוא סבור שלאור ההיסטוריה של האיראנים בגידול כלבים, אם יבוטל האיסור הדתי ישפר הדבר את התנאים לגידול כלבים ברפובליקה האיסלאמית. הוא מתח ביקורת מרומזת על השלטונות ואמר: "המשטרה רכשה הרבה כלבים יקרים מאוד" למאבק בסמים. בנוסף, ארגון "הסהר האדום" באיראן משתמש בכלבים לפעולות הצלה, וכן עיוורים נעזרים בכלבים בחיי היומיום שלהם.