סורוקה: עלייה מסתורית בשיעור נמק דלקתי בפגים
משרד הבריאות בוחן דיווחים על שיעור גבוה של פגים שלקו בדלקת מעיים נמקית הנגרמת מסוג המזון הניתן לאחר הלידה. מדובר במחלה קשה הגורמת גם למוות
משרד הבריאות מינה צוות מומחים מקצועי לבחינת דיווח על עלייה בשכיחות מחלת ה-NEC, נמק דלקתי במעיים של פגים שנרשמה בבית החולים סורוקה בבאר שבע. בינתיים לא נמצא הסבר לתופעה, שככל הנראה לא נגרמה בשל התפרצות זיהומית בפגיה.
הבדיקה החלה לאחר דיווח מבית החולים סורוקה שנתקבל במשרד הבריאות באחרונה, לפיו נרשמה עלייה של מקרי ה-NEC משיעור של 3% ל-6% בקרב הפגים. "מערכת המיחשוב שלנו התריעה על התופעה", אומר ל-ynet פרופ' אהוד זמורה, מנהל הפגיה בסורוקה, "הנהלת בית החולים דיווחה למשרד הבריאות שהחליט לחקור".
מבדיקה שנערכה בסורוקה לא נמצאה סיבה לעלייה בשכיחות המחלה המסוכנת. בינתיים נמצא כי אין מדובר בהתפרצות זיהומית בפגיה, או בבעיה בתחליפי החלב בהם הוזנו הפגים החולים. צוות משרד הבריאות החל בעבודה בימים אלה בכל הפגיות בישראל.
מבטן תפוחה ועד למוות
על אף ההתקדמות בעולם הרפואה עדיין לא הצליחו מומחים לאתר את הסיבה הישירה שגורמת לאחת הבעיות המסוכנות ביותר בפגים: (NEC - Necrotizing Enterocolitis). מדובר בבעיה אופיינית לפגים שנגרמת כנראה מסוג המזון הניתן לפג לאחר לידתו, נפחו או הרכבו. מחקרים שנערכו בשנים האחרונות הראו שפגים שמוזנים בחלב אם סובלים פחות מ-NEC בהשוואה לפגים שניזונים מפורמולה.
נמק המעי מתאפיין באי סבילות לאוכל, עלייה בהיקף הבטן והרחבת המעי עד למצב שמביא להתנקבותו ולצורך בניתוח דחוף. מסיבה זו עורכים הרופאים מעקב דקדקני אחר היקפי הבטן של הפג, הופעת דם סמוי ביציאות ותזונתו, במקביל לניטור הדופק, הנשימה ולחץ הדם. כל שינוי בפרמטרים האלה עלול לבשר על כך שהפג מפתח NEC.
הטיפול בבעיה כולל הפסקת האכלה דרך הפה וטיפול אנטיביוטי. זאת כיוון שמניחים - אף שהדבר לא הוכח חד משמעית - שאחד הגורמים ל-NEC הוא חיידק שעשוי לחדור את דופן המעי ולגרום להופעת בועות אוויר (מצב שקרוי פנוימטוזיס). במקה כזה של התנקבות ואוויר חופשי בחלל הבטן, מבוצע בפג ניתוח מיידי.
פגים. מחלה מסתורית
צילום: סבסטיאן שיינר
מומלצים