הכנרת פצועה ולאיש לא אכפת
יאן משוב מקיבוץ שער הגולן ירד לכנרת אחרי החופש הגדול ולפני החגים, הביט מסביב והתבייש. החוף היפה הפך למזבלה, החורשה למשתנה והמים הולכים ונסוגים. "המדינה מפקירה את האוצר הלאומי שלה, את יצירת אלוהים הזו, ואותנו". הוא דווקא תומך בהסרת גדרות ובחופים פתוחים לציבור, אך דורש שהמדינה תיקח אחריות על שמירת הכנרת. הנה מה שהוא כתב ומה שהמדינה השיבה
החופש הגדול הסתיים והחגים כבר כאן. שוב יחזרו אלפי מטיילים לחופי הכנרת.
אני גר במרחק של חמש דקות נסיעה ממנה, בקיבוץ שער הגולן, אבל השנה נסעתי לבקר אותה רק פעם אחת. נסעתי לחוף שהיה פעם בבעלות הקיבוץ. הזוהמה שהשאירו אחריהם המטיילים, הבוץ הכבד, קו המים שהתרחק למרחק שזכור מלפני יותר מעשור שנים - זה מה שנשאר מהחוף היפה שהיה פה פעם.
תוך שנה אחת הפך החוף היפה למזבלה. החורשה הקטנה הפכה לשירותים ציבוריים והדשא הירוק והמזמין הפך לשממה עם פצעי מדורות. פעם היו פה ממטרות וצינורות השקיה. הם נעלמו. לא ברור למי הפריעו כמה צינורות וממטרות שדאגו שהדשא יישאר ירוק גם בקיץ. כנראה שמישהו היה צריך שהדשא שלו יהיה ירוק יותר.
דורות של אנשי הקיבוץ, אוהבי טבע ונוף, טיפחו פעם את החוף הזה, את הספורט, את המים, את הכנרת, את המדינה. ועכשיו הוא והכנרת ניצבים שם בדממה. כמו חיה פצועה. עמדתי שם על החוף עם בתי בת ה-8. היא הביטה מסביב בעצב וביקשה לחזור הביתה. לא מצאתי הסברים עבורה.
באותו רגע על החוף התביישתי, אבל בעיקר חשתי חסר אונים. חסר אונים נוכח ההפקרה שהפקירה המדינה את מקור המים הגדול ביותר שלה, את האוצר הלאומי שלה, את היופי והטבע, את יצירת אלוהים הזו... ואותנו, האזרחים.
אתם בטח תאמרו - הקיבוצניק הזה רוצה שוב שהחוף - והכסף - יזרום לקופתו. זה לא מה שאני אומר. אני מסכים שיש הגיון בחוק שהוביל להורדת הגדרות מחופי הכנרת. לתושבי המדינה מגיע ליהנות מהאגם הלאומי ומהטבע שהוא מציע. אבל צריך שמישהו יקח אחריות מלאה על הכנרת, והמישהו הזה הוא מדינת ישראל.
לכנרת באים אורחים ומטיילים מכל רחבי הארץ. מדוע הם, מכל המקומות הקרובים והרחוקים, שדורשים זכות להנות מהחוף, לא מוכנים לקבל גם את האחריות והחוב המוסרי הבסיסי של שמירה על הנוף והטבע, הניקיון והסביבה?
מדוע השר להגנת הסביבה לא עצר את יוזמת פתיחת חופי הכנרת לציבור בלי לבצע בדיקה מקיפה של ההשלכות שיהיו למהלך ולזוהמה שתיגרם? מדוע כל גוף עסקי עם מספיק כסף יכול לקיים פה הופעות ענק ואינו מחוייב לתרום חלק מההכנסות שלו לשיקום הכנרת? איך יכולים בעלי ההון לתרום כל כך הרבה כסף ביד אחת, ולהרוס כל חלקה טובה ביד השניה? מדוע במהלך ההופעות הללו לא מנצלים הכוכבים את הבמה שניתנת להם כדי לקרוא לשמירת הכנרת והסביבה בכלל?
עם יחס שכזה לשמירה על משאבי הטבע המעטים שלנו אין זכות קיום לממשלה. אין זכות קיום למדינה. אין זכות קיום לעם.
התגובות:
תגובת המשרד להגנת הסביבה: "המשרד להגנת הסביבה תומך בהסרת הגדרות סביב הכנרת כדי שהחוף יהיה פתוח לציבור הרחב ולא להשתלטות גורמים פרטיים שונים. המשרד פועל בנמרצות למניעת לכלוך וזיהום החופים הבלתי מוכרזים סביב הכנרת. לצורך כך תקצב המשרד את הטיפול בנושא ב- 7 מיליון ש"ח. הביצוע יעשה באמצעות מנהלת הכנרת שתדאג לניקיון החופים הבלתי מוכרזים". חשוב לציין כי האחריות לניקיון החופים המוסדרים הינו באחריות המועצות האזוריות, ולא באחריות המשרד.
מועצה אזורית גולן:
"התפקיד והאחריות שלנו היא לדאוג לניקיון החופים שבאחריותנו באופן שוטף. המועצה, באמצעות מפעילים וקבלנים, דואגת לניקיון ותחזוקת החופים בשטחנו - גם החופים הפתוחים וגם החופים המוסדרים. החופים שלנו נקיים. כמות האשפה והפסולת שיוצאת אחרי חגים היא אדירה. ככל שיש יותר מטיילים יש יותר אשפה, זה חלק מהעניין, אבל התפקיד שלנו לדואג לתחזוקה וניקיון גם אם הכמות עולה, ואת זה אנחנו עושים".
יוסי ורדי, ראש המועצה האזורית עמק הירדן, שתחתיה נמצא גם קיבוץ שער הגולן: מי שאחראי על ניקיון חופי הכנרת הפתוחים (הלא מוסדרים) הוא המשרד להגנת הסביבה, שעושה את זה באמצעות מנהלת הכנרת. לחופים המוסדרים יש מפעיל שהמועצה חתמה איתו על הסכם והוא מחייב לדאוג לניקיון. כמו כן, ברור לכולם ש-12 אלף תושבי המועצה האזורית עמק הירדן אינם יכולים לממן מתקציבם את הניקיון בחופי הכנרת. המועצה שלנו יושבת על 64 אחוז מחופי הכנרת, ובאים לבלות בהם כ- 700 אלף נופשים בשנה, שאנחנו מאוד רוצים שיבואו. לכן אני לא הכתובת.
מנהלת הכנרת: "באופן עקרוני אנחנו בעד הורדת הגדרות. לפני החג השיק המשרד להגנת הסביבה את מבצע הניקיון מסביב לכנרת, ואנחנו מבצעים את המשימה עבור המשרד מהתקציב שלו. אולם, מדובר על החופים הפתוחים הטבעיים, ולא החופים המוסדרים. בחופים הפתוחים הפעלנו בימים אלה קבלן שעובר ומנקה את החופים. בסך הכל די נקי בכל החופים הפתוחים - יחסית למה שהיה בשנים קודמות. בעבר, הרשויות המקומיות, שהנושא היה בתחום שלהן, לא ניקו בחופים הפתוחים כי לא היה להם תקציב לזה, אבל כרגע זה מטופל. ואין לזה קשר לגדרות שהורידו או לא. בחופים המוסדרים אנחנו לא מנקים, אלא הרשויות המקומיות באמצעות מפעילי החופים. הרשויות המקומיות הן אלה שאחראיות לכך".