שתף קטע נבחר

פקיסטן: בוטו עומדת לשוב לאחר 8 שנות גלות

מצוקתו של נשיא פקיסטן, פרבז מושארף, ממשיכה להעמיק. ימים ספורים לאחר שראש הממשלה לשעבר, נוואז שריף שב למדינה לאחר גלות בת שבע שנים - וגורש כלעומת שבא - נודע כי גם בנזיר בוטו תשוב בקרוב מגלותהּ הממושכת. הממשלה הודיעה כי לא תאסור את כניסתה, אך גורם מטעמה הוסיף כי יהיה עליה לעמוד למשפט בגין עבירות השחיתות בשלן עזבה

ראש ממשלת פקיסטן לשעבר, בנזיר בוטו, תשוב מהגלות שגזרה על עצמה ב-18 באוקטובר - כך מסרו אמש (יום ו') מקורות במפלגתה. עוד דוּוח כי בוטו תשוב למדינה דרך עיר הנמל הדרומית קראצ'י. תומכיה של בוטו הדליקו זיקוקים בכמה ערים כאשר מפלגת העם של פקיסטן הכריזה על שובה של האישה הראשונה שהנהיגה אומה מוסלמית.

 

בתוך כך דווח כי הבחירות לנשיאות פקיסטן ייערכו כבר בתחילת אוקטובר. משמעות הדבר היא כי אנשיו של הנשיא, פרבז מושארף, סמוכים ובטוחים כי הוא ייבחר לכהונה נוספת של חמש שנים. "יש לנו מספיק קולות כדי להוביל לבחירתו", אמר עזים צ'ודרי, בכיר במפלגת השלטון. צ'ודרי התייחס גם לחזרתה הצפויה של בוטו ואמר כי במהלך הדיונים עמה "היא ביקשה יותר מדי". 

 

הממשלה הודיעה כי לא תאסור את כניסתה של בוטו למדינה, אך גורם מטעמה הוסיף כי יהיה עליה לעמוד למשפט בגין עבירות השחיתות בשלן עזבה את המדינה מלכתחילה. בוטו נמלטה מפקיסטן ב-1999, השנה שבה התרחש המרד הצבאי שהושיב את פרבז מושארף על כס הנשיאות. "האשמות השחיתות מתרוצצות זה עשור - איש לא הצליח להוכיח אותן", אמרה בוטו בראיון לתאגיד השידור הבריטי.

 

הודעתה של בוטו התקבלה ימים ספורים לאחר שראש הממשלה לשעבר, נוואז שריף - מי שנחשב לאחד האיומים הגדולים על השלטון - שב למדינה לאחר גלות בת שבע שנים, וגורש כלעומת שבא. "הגלות שלי הייתה בעלת אופי התנדבותי, ולכן אני לא מאמינה שאגורש", אמרה בוטו. "יכול להיות שאיעצר, אבל כרגע אין שום אישום שמהווה עילה למעצרי, אז אולי אהיה חופשית".

 

בוטו ניהלה דיונים עם נציגים מטעמו של משארף על הסכם חלוקת כוח ביניהם. ההודעה על שובה הקרוב מגבירה את הלחץ על הנשיא להיענות לתנאיה, ובראשם הדרישה שיתפטר מתפקידו כמפקד הראשי של הצבא.

 

פעילים רבים צעקו "יחי בוטו" ו"בנזיר ראש הממשלה" כאשר בכירים במפלגה הכריזו על שובה של בוטו, במהלך מסיבת עיתונאים שבה הוצגה גם כרזה גדולה, ובה תמונת בוטו הרעולה על רקע דגל פקיסטן. תומכיה של בוטו אף חילקו ממתקים ופתחו בריקודים בערים לאהור, קראצ'י ומולטן ובעיירת משפחתה של בוטו, לרקאנה, שבמחוז סינדה הדרומי.

 

"היא יכולה לשוב בכל רגע נתון" 

בוטו, שכיהנה כראש ממשלה בין 1988 ל-1990, ולאחר מכן בשנית בין 1993 ל-1996, הנהיגה את מפלגתה מהגלות בדובאי ובלונדון, שאליה יצאה על-מנת להימלט מהאשמות חמורות שעלו נגדה. "אין איסור על חזרתה, היא יכולה לשוב בכל רגע נתון", אמר סגן שר המידע, טריק עזים. "כל עוד אישומי השחיתות עומדים על תלם ולא בוטלו, החוק יעשה את שלו".

 

דרישתה של בוטו לביטול האישומים היא חלק מהדרישות השנויות יותר במחלוקת שהעמידה במהלך המשא ומתן שניהלה עם אנשי מושארף. נקודת מחלוקת נוספת היא דרישתה של בוטו כי מושארף יתלה את מדיו ויפרוש מהצבא לפני שיעמוד לבחירה מחדש על-ידי הפרלמנט, בחודש הקרוב. בנוסף, היא דורשת שיוותר על כמה מסמכויותיו הנרחבות. דרישה נוספת היא כי הממשלה תבטל את האיסור על כהונה שלישית במשרת ראש הממשלה, דבר שיאפשר לה לנסות להיבחר לתפקיד בבחירות שייערכו ב-2008.

 

ההתקדמות בשיחות איטית עד זוחלת. זאת, למרות שארצות-הברית, שמחשיבה את מושארף כבעל-ברית במלחמה בטרור, לחצה עליו להגיע להסכם עם בוטו הליברלית, בוגרת אוניברסיטת אוקספורד. "אכן דנתי עם מושארף במעבר לדמוקרטיה ובחירות הוגנות", אמרה בוטו, "אך למרבה הצער לא נחלנו הצלחה גדולה, כך שאני חוזרת הביתה ללא קשר לשיחות".

 

מושארף נע לאחרונה ממשבר אחד למשהו, מאז ניסיונו הקלוקל להדיח את אב בית הדין העליון במארס השנה. בנוסף, הוא נאלץ להתמודד עם קרבות כמעט בלתי-פוסקים עם החמושים במדינתו, כאשר רק ביום חמישי השבוע גרם מחבל מתאבד למותם של 20 לוחמים ביחידת עלית.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שבה לאחר 8 שנים. בוטו
צילום: רויטרס
צילום: איי פי
שרוי במצוקה. מושארף
צילום: איי פי
מומלצים