שתף קטע נבחר

שנה להפיכה בתאילנד: הפרת זכויות אדם ואסונות

היום לפני שנה השתלט מפקד הצבא על השלטון והדיח את ראש הממשלה המושחת כדי להשיב למדינה את הדמוקרטיה. ואולם, למרות ההבטחות של החונטה הצבאית, טוענים ארגוני זכויות אדם ששנה אחרי ההפיכה מצבן של זכויות האדם במדינה הידרדר, והחוקה החדשה שהתקבלה רק מגבילה את הדמוקרטיה. בינתיים סדרה של אסונות עלולים לפגוע בתיירות למדינה

ב-19 בספטמבר 2006 ביצעו ראשי הצבא בתאילנד הפיכה צבאית, והדיחו את ראש הממשלה טקסין צ'ינאוואט בטענה שנהג בשחיתות, חתר תחת הדמוקרטיה ופילג את המדינה. ההפיכה התבצעה בלא אלימות: חיילים הנאמנים למפקד הצבא השתלטו על משרדי הממשלה בלי להיתקל בהתנגדות, טנקים ומשוריינים הוצבו ברחובותיה של הבירה בנגקוק, ומפקד הצבא, הגנרל סונטי בוּנייראטקלין, מינה את עצמו לראש הממשלה בפועל, הודיע על החלת משטר צבאי בכל המדינה, פיזור הפרלמנט וביטול החוקה.

 

הגנרל סונטי מינה כעבור שבועיים ראש ממשלה זמני - סוראיוד צ'ולונונט - והתחייב כי תוך זמן קצר יתקיימו במדינה בחירות דמוקרטיות חדשות, כדי להחזיר את השלטון לעם. ואולם, מאז אותן הבטחות עברה שנה תמימה. סוראיוד והקבינט שמינה עדיין נמצאים בשלטון, ולמרות שבחודש שעבר נערך משאל עם שבו נקבע מועד לבחירות כלליות - 23 בדצמבר - ארגוני זכויות אדם סבורים שאין ודאות שהמדינה תחזור להיות דמוקרטיה חופשית.

 

ארגון זכויות האדם האמריקני Human Rights Watch קבע כי במלאות שנה להפיכה הצבאית, ניתן לומר כי הממשלה הזמנית לא עמדה בהתחייבותה לשמור על זכויות האדם במדינה. "ראש הממשלה המודח טקסין רחש בוז לזכויות האדם ולדמוקרטיה במדינה - אך בעקבות ההפיכה המצב רק החמיר", אמר בראד אדמס, מנהל סניף אסיה של הארגון.


משוריינים עושים את דרכם לבנגקוק לפני שנה (צילום: רויטרס)

 

לדברי אדמס, "המשטר הצבאי נותר על כנו באזורים רבים במדינה, ישנן הגבלות חמורות יותר על כלי התקשורת במדינה, ומוסדות רבים - בהם הפרלמנט, בית המשפט החוקתי ומועצת הבחירות - הפכו לכלי שרת בידי המשטר הצבאי".

 

בחודש שעבר נערך כאמור משאל עם על חוקה חדשה שניסחו ראשי ההפיכה - שהתקבלה ברוב דחוק של 56.69 אחוזים; 62 אחוזים מתושבי צפון-מזרח תאילנד, מעוזו של ראש הממשלה המודח, דחו אותה. החוקה החדשה קובעת כי ראשי ממשלה יוכלו לכהן לכל היותר שתי קדנציות, והליך הדחתם יהיה פשוט יותר. מספרם של חברי האסיפה הלאומית צומצם ל-400 מ-500, וחברי הבית העליון של הפרלמנט, הסנאט, לא ייבחרו ישירות אלא ימונו על ידי הממשלה.

 

"החוקה החדשה היא למעשה צעד אחורה בעבור תאילנד", אמר אדמס. "בעבר, המוסדות הדמוקרטיים במדינה לא הצליחו לתפקד באופן עצמאי ולהגן על העם מפני ניצול לרעה של סמכויות השלטון. ואולם החוקה החדשה לא רק שאינה נותנת מענה לבעייה הזאת, היא גם מאפשרת למערכת הצבאית והביורקרטית כוח רב יותר".

 

אדמס הוסיף כי למרות שנראה שהחוקה החדשה נועדה להבטיח את חופש הביטוי ואת חופש העיתונות - ממשלת המעבר הפגינה הערכה מועטה מאוד לערכים אלה. מאז ההפיכה, הוגבל מאוד חופש העיתונות. חיילים עדיין מוצבים בתוך תחנת הטלוויזיה התאילנדית T-iTV, שנשלטה בעבר על ידי צ'ינאוואט. מאז ההפיכה גם הוגבלו מאוד שידוריהן של תחנות רדיו מקומיות בצפון ובצפון-מזרח המדינה, ומרבית כלי התקשורת במדינה נוקטים דרך קבע צנזורה עצמית. הממשלה הזמנית גם הצליחה להסיר מהאוויר לא מעט אתרים פוליטיים שבהם הושמעה ביקורת נגד הממשלה.


התרסקות מטוס הנוסעים בנמל התעופה של פוקט, השבוע (צילום: AP)

 

סוגיה מדאיגה נוספת היא העובדה שתאילנד דחתה את הצעתו "הידידותית" של האיחוד האירופי לשלוח למדינה משלחת של משקיפים עצמאיים שישגיחו על הבחירות הצפויות בדצמבר. מועצת הבחירות המרכזית של תאילנד דחתה את ההצעה בטענה שאין לה סמכות לחתום על מזכר הבנות עם האיחוד שבו יוגדרו מטרותיה של משימת הפיקוח - ובכך אבדה תאילנד את ההזדמנות להוכיח לעולם כי הבחירות הצפויות הן חופשיות והוגנות.

 

על פי תחזיות, צפויה כלכלתה של תאילנד לצמוח בשנה החולפת ב-4 אחוזים - לעומת צמיחה של 5 אחוזים ב-2006. בשל ההפיכה, התערער האמון של הצרכנים ושל העסקים בממשלה, והעתיד אינו ברור. גם שורת האסונות התחבורתיים שאירעו באחרונה במדינה - טביעות המעבורות לחופי האיים והתרסקות מטוס הנוסעים לפני ימים ספורים - לא צפויים לחזק את התיירות למדינה, המהווה נדבך מרכזי לכלכלתה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נזירים וטנקים ברחובות בנגקוק, לפני שנה
צילום: רויטרס
צילום: איי אף פי
מפקד הצבא. הבטיח דמוקרטיה
צילום: איי אף פי
מומלצים