שתף קטע נבחר

 

מהאורווה לסטמפורד ברידג': המירוץ לצמרת של אברהם גרנט

ראש לאריות: הוא החל לאמן כבר בגיל 18 והביא לנוער של הפועל פ"ת אליפות היסטורית. זכה גם בארבע אליפויות עם מכבי ת"א ומכבי חיפה, הסתכסך עם דרור קשטן ושלמה שרף, עבר בנבחרת ישראל וכמעט אימן את הפועל ת"א ובית"ר ירושלים. עכשיו, אחרי שמכשול ז'וזה מוריניו הוסר, גרנט מוכן לפרק המשמעותי ביותר בקריירה שלו

מרבית האנשים נתקלים לא פעם בחייהם בדילמה - האם להיות ראש לשועלים או זנב לאריות. בעבור אברהם גרנט אין התלבטות. המאמן הישראלי בן ה-52 פותח היום (ה') בקריירת האימון שלו באירופה כראש לאריות - כשהתחנה הראשונה שלו היא צ'לסי, אולי הקבוצה העשירה ביבשת ובוודאי אחת המפוארות שבהן.

 

אברם מפ"ת בפסגת הכדורגל העולמי

 

גרנט אמנם שימש בעונה שעברה כמנהל טכני בפורטסמות', לפני שהגיע לעמדת המנהל המקצועי אצל רומן אברמוביץ', אבל עם עזיבתו של ז'וזה מוריניו - יעמוד הישראלי לראשונה על הקווים בחו"ל.


גרנט עם מוריניו. עכשיו כבר אין ויכוח היכן הוא יישב (צילום: ראובן שוורץ)

 

הוא החל בקריירת האימון שלו כבר בגיל 18, בקבוצת הנוער של הפועל פתח תקווה, והביא לה את הזכייה הראשונה באליפות המדינה. ב-1986 קודם על ידי גברי לוי לקבוצה הבוגרת, לצידו של נחום סטלמך ז"ל, ובמשך שלוש שנים רצופות - בין 1989 ל-1991 - הוביל את המועדון ממלאבס למקום השני בליגה. בעקבות זאת הוא יצא לראשונה מפתח תקווה וחתם במכבי תל אביב.

 

כבר בעונתו הראשונה אצל הצהובים, גרנט הוביל אותם לאליפות ראשונה אחרי 13 שנות בצורת. גם בשלוש השנים הבאות מכבי שלו היתה בצמרת, ואחרי שזכה באליפות שנייה ב-1995 עזב להפועל חיפה של רובי שפירא ז"ל. גרנט הגיע עם הקבוצה למקום הרביעי בליגה, כשמכבי של דרור קשטן זוכה בדאבל. בצעד מפתיע החליט לוני הרציקוביץ' לפטר את קשטן למרות הצלחותיו ולהחזיר את גרנט, וכך נולד אחד הסכסוכים המרים בתולדות הכדורגל הישראלי, שלא הסתיים עד עצם היום הזה - קשטן Vs גרנט.

 

אחרי ארבע שנים מאכזבות ונטולות תארים, במהלכן סיים שלוש פעמים במקום השישי בלבד עם מכבי, קיבל גרנט הצעה לאמן את הנבחרת הצעירה, כשמאחורי הרעיון עומד שוב גברי לוי, אז יו"ר ההתאחדות. גרנט עזב את מכבי תל אביב, אבל כעבור זמן קצר פנה אליו יעקב שחר והציע לו את שרביט האימון במכבי חיפה. המאמן ביקש שחרור מהנבחרת ועזב בטריקת דלת, כשבהתאחדות זועמים ומצהירים כי "גרנט אינו ראוי לאמן את נבחרת ישראל".


גרנט עם ברקוביץ', בימים שלפני הסכסוך המתוקשר (צילום: יוסי רוט) 

 

שתי עונות עם שני תארי אליפות בחיפה שכנעו את האנשים בהתאחדות שגרנט דווקא ראוי לנבחרת, וב-2002 הוא החליף את ריצ'רד נילסן במדים הלאומיים. בקמפיין הראשון שלו, מוקדמות יורו 2004, סיימה ישראל במקום השלישי עם מאזן של שני נצחונות, שלוש תוצאות תיקו ושלושה הפסדים. במוקדמות המונדיאל של 2006 חניכיו של גרנט הצליחו יותר. הם אמנם סיימו שוב במקום השלישי, אך לא הפסידו כלל לאורך הקמפיין (ארבעה נצחונות, שש תוצאות תיקו) ונפלו רק בגלל יחס שערים.

 

עם זאת, סביב הנבחרת נוצרה אווירה שלילית ולא מעט גורמים בעולם הכדורגל קראו שלא להאריך את חוזהו של המאמן. היו לו תאקלים עם פיני בלילי, איל ברקוביץ' ודודו אוואט, אבל האיש שזוהה יותר מכולם עם ההתנגדות לגרנט הוא שלמה שרף, המאמן הלאומי לשעבר, וגם השניים הללו לא מחליפים ביניהם מילה. בעקבות מחול השדים סביב עתידו, הסיר גרנט את מועמדותו והודיע ליו"ר ההתאחדות איצ'ה מנחם כי החליט בעצמו שלא להמשיך בנבחרת.


גרנט בנבחרת. מחול שדים סביב עתידו (צילום: ראובן שוורץ)

 

במהלך הקדנציה שלו כמאמן הלאומי הכיר את אברמוביץ', ובין השניים נוצר חיבור. הקשר ביניהם הביא לכך שהאוליגרך התעניין ברכישת הפועל תל אביב, כשידידו לב לבייב נוטל על עצמו את הבעלות על המועדון האדום. גרנט אמור היה לשמש כמאמן הקבוצה, אבל העיסקה התפוצצה והמאמן עזב ביחד עם הבעלים. הוא היה מועמד לאמן את בית"ר ירושלים ואף נפגש עם ארקדי גאידמק, אך סירב בסופו של דבר ופצח בקריירה חדשה בבריטניה.

 

הקבוצה הראשונה בה נחת באנגליה היתה פורטסמות', ובמקרה או שלא, בעליה הוא סשה גאידמק, בנו של ארקדי. גרנט עבד לצד המאמן הארי רדנאפ, וכעבור שנה הפתיע כמעט את כולם כשקיבל את הג'וב בסטמפורד ברידג'. מוריניו הדעתן לא ממש אהב את המינוי ובמועדון התפתחה סאגה שלמה סביב מקום מושבו של גרנט - על הספסל או ביציע. עכשיו כבר אין ויכוח. גרנט על הקווים, מוריניו על הספה בבית. רגע האמת של המאמן הישראלי מגיע.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים